Latgales vēstniecībai «Gors» 2019. gads finansiāli bijis izaicinājumu pilns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latgales vēstniecībai “Gors” aizvadītais gads finansiālā ziņā nebija vienkāršs, arī jaunais 2020. gads nāk ar nopietnām pārdomām – atzīst Latgales vēstniecības ''Gors'' vadītāja Diāna Zirniņa.

Koncertzālē profesionāli augstvērtīgu pasākumu norisei būtiska nozīme ir Valsts kultūrkapitāla fonda finansējumam, un, lai gan šim gadam piešķirtā summa, salīdzinot ar aizvadīto, ir lielāka, tomēr ikgadējai latgaliešu kultūras gada balvai “Boņuks” fonds līdzekļus pasākuma organizēšanai nav piešķīris, un tas rada nopietnus šķēršļus balvas pasniegšanas ceremonijas turpmākajai pastāvēšanai.

Latgales vēstniecībai GORS izaicinājums saglabāt Latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks”
00:00 / 03:10
Lejuplādēt

Latgales vēstniecībai “Gors” aizvadītajā gadā notikušas 160 kultūras norises. Kopējais apmeklētāju skaits ir ap 175 tūkstošiem. Vēl pirms gada tie bija ap 180 tūkstošiem, tomēr 2018. gadā tika svinēta simtgade un apmeklētāju plūsma bija lielāka, tāpēc kritums satraukumu nerada. Finansiālā ziņā gan 2019. gads bija izaicinājuma gads.

“Ieņēmumu un finansiālajā ziņā es neteiktu, ka 2019. gads ir bijis vienkāršs, diemžēl kopējais finansējums Valsts kultūrkapitāla programmā bija mazāks, tā arī var būt, un ar to ir jārēķinās, tas atstāj zināmu iespaidu,” uzsver Latgales vēstniecības “Gors” vadītāja Diāna Zirniņa.

Ja 2019. gadā no Valsts kultūrkapitāla fonda Latgales vēstniecībai “Gors” tika piešķirti vairāk nekā 198 tūkstoši eiro, tad šajā gadā summa ir 212 tūkstoši eiro. Finansējums ļaus pasākumus organizēt kvalitatīvākus.

“Šobrīd ir paziņoti Kultūrkapitāla fonda rezultāti, šī ir ļoti svarīga finansiālā pozīcija, uz ko mēs arī katru gadu skatāmies ar lielām cerībām, un ar prieku jāsecina, ka šajā gadā šis finansējums ir lielāks nekā pagājušajā gadā, tas ir lielāks arī citām koncertzālēm.

Līdz ar to mēs varam atļauties vairāk, tas nenozīmē vairāk pasākumu, bet tie pasākumi varētu būt vērienīgāki, ar skaļākiem vārdiem,” norāda Latgales vēstniecības ''Gors'' mākslinieciskā vadītāja Ilona Rupaine.

Tomēr Valsts kultūrkapitāla fonda programmas rezultāti ir radījuši arī sarūgtinājumu, “Gors” šim gadam līdzfinansējumu lūdza arī latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks” pasākumam, kas paredzēts šā gada februāri, tomēr nauda šai aktivitātei netika piešķirta, un to “Gors” komanda uzzināja vien aizvadītā gada nogalē.

“Ir neizpratne un apjukums, katru gadu mēs no Valsts kultūrkapitāla fonda kopā ar mūsu sadarbības partneriem varējām piesaistīt finansējumu, lai šī balva notiktu, šogad izziņotajos rezultātos ir 0,00, kas bija ierakstīts. Un tas bija ļoti nepatīkams mirklis, jo balva jādod pēc pusotra mēneša, un mēs bijā rēķinājušies vismaz ar kaut kādu līdzfinansējuma daļu.

Tas zināmā mērā ir kā brīdinājuma zvans mums pašiem par to, cik prognozējama un plānojama ir šī finansējuma piesaiste mūsu darbam gan no Valsts kultūrkapitāla fonda, gan no valsts kopumā. Tas ļoti liek mums pārdomāt, kā mums rīkoties turpmāk.”

Latgales vēstniecība “Gors” gada balvu “Boņuks” organizē kopš 2013. gada. Šā gada pasākuma norisei tiks meklēti individuāli atbalstītāji, tomēr turpmāk ir nopietni jādomā, jo paļauties vien uz Valsts kultūrkapitāla fonda programmu nevar, ar sarūgtinājumu atzīst balvas organizētāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti