Dienas ziņas

Atvērtā vēstures stunda par Latvijas dibināšanu

Dienas ziņas

300-gadīgās ērģeles gaida rekonstrukciju

Jēkabpils mūzikas skola izveido A. Žilinska istabu

Jēkabpils Mūzikas skolā izveido komponista Žilinska istabu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valsts svētkos atceramies tos, kuri ar savu darbu un talantu veidojuši Latviju skanīgāku, košāku un stiprāku. Mūzikas jomā viens no šādiem cilvēkiem ir Arvīds Žilinskis. Godinot izcilo pagājušā gadsimta komponistu, kuru Siguldas Operas svētku rīkotājs Dainis Kalns nodēvējis par latviešu Pučīni, Arvīda Žilinska Jēkabpils Mūzikas skola veltījusi viņa piemiņai speciālu istabu.   

Ar skanīgu priekšnesumu Jēkabpils Mūzikas skolas audzēkņu izpildījumā izglītības iestādē tika sagaidīti goda viesi – Arvīda Žilinska dēls Valts ar kundzi, kā arī komponista mazdēls ar kundzi, kuri ieradušies uz Žilinska istabas atklāšanu.

Savām acīm skatīt tēva piemiņai veltīto kabinetu – tas Valtam Žilinskim ir īpašs brīdis.

“Tas jau ir notikums, tāpēc es saku – man bija ļoti liels, patīkams pārdzīvojums šeit ienākt un liela pateicība iekārtotājiem,” atzina Arvīda Žilinska dēls Valts Žilinskis.

Komponista, pianista un toreizējās Latvijas Valsts konservatorijas profesora Arvīda Žilinska piemiņai veltītā kabineta interjeru veidojuši mākslinieki Raimonds Vindulis un Jānis Purcens, mūsdienīgajā ekspozīcijā iekļaujot gan lasāmu informāciju, gan audiovizuālus materiālus.

Pateicoties Arvīda Žilinska draugam Francim Sokolovskim, kurš mūziķi iemūžinājis daudzos video kadros, piemiņas istabā var vērot arī Žilinska ikdienu un darba procesu.

Savukārt vecās skaņu plates ļauj ieklausīties komponista radīto mūzikas darbu skaņās. Kopējās ekspozīcijas izveides izmaksas – nedaudz vairāk nekā 3000 eiro. Viens no ekspozīcijas veidošanas mērķiem ir dot iespēju ikvienam interesentam iepazīt Žilinska daiļradi, otrs – izglītot mūzikas skolas audzēkņus.

“Viņi šajā telpā varēs apgūt latviešu mūzikas vēstures stundas, jo šī telpa tiks izmantota arī kā mācību telpa. Un, protams, būtu ārkārtīgi brīnišķīgi un, manuprāt, loģiski, ja ekspozīcijai, kura atrodas kultūras izglītības iestādē, tiktu piešķirts tūrisma objekta statuss,” sacīja skolas direktore Smaida Ščerbicka.

Viņa gan atzina, ka tam vēl būs darbs priekšā.

Gide Arvīda Žilinska dzimtajās mājās “Lejas Arendzāni” Velta Lāce stāstīja, ka šogad aprit 16 gadi, kopš skolai piešķīra Arvīda Žilinska vārdu, “jo gan Skanošās dienas Saukā, gan koncerti, gan komponista ieguldījums toreizējā Jēkabpils rajonā ir nenovērtējami, un tādēļ šai skolai ir Arvīda Žilinska vārds”.

“Šī skola ļoti atbildīgi šo vārdu nes un ir darījusi ļoti daudz, lai popularizētu komponista Arvīda Žilinska mūziku,” piebilda Lāce.

Par stabilu tradīciju ir kļuvis Arvīda Žilinska starptautiskais jauno vokālistu un starptautiskais jauno pianistu konkurss, ko rīko mūzikas skola. Īsu brīdi pirms Latvijas simtās dzimšanas dienas atklātā piemiņas istaba ir vēl viens veids, kā tiek akcentēts Žilinska devums latviešu mūzikā, un izglītības iestāde vēlas ar šo devumu iepazīstināt ikvienu interesentu, tādējādi padarot to par skaistu dāvanu Latvijai simtgadē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti