Panorāma

Uz COVID-19 pārbauda arī kaķus

Panorāma

Lietuva pastiprinās ierobežojumus

Jaunajā anatomikumā viss pa īstam

Jaunajā Anatomijas muzejā – viss pa īstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Te viss ir pa īstam – īsti skeleti un nieres, īstas smadzenes, ko apskatīt no visām pusēm, un asinsvadi, ko mēģināt saskaitīt. Atjaunotais Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Anatomikums būs muzejs, kur tiešām ieraudzīt visu cilvēka anatomiju līdz sīkai detaļai. Valstī izsludinātās ārkārtas situācijas dēļ muzeja atvēršana aizkavējusies.

Jaunais muzejs iekārtots vēsturiskā Anatomikuma teritorijā vecajā Staļļa ēkā. Jau šobrīd, ejot tai garām, var ievērot pirmo pavisam īsto eksponātu. 

"Šis skelets ir vienīgais mūsu muzejam speciāli novēlētais cilvēka ķermenis, tas ir noticis 1925.gadā, kad kāds jauns vīrietis Jānis Teodors Lukstiņš, izdarot pašnāvību, ir savā novēlējumā teicis, ka vēlas atrasties Anatomijas muzejā," stāsta RSU Anatomijas muzeja vadītāja Ieva Lībiete.

Kolekcija, kas izvietota muzeja 1.stāvā un pagrabā, lielākoties veidojusies pirms 100 gadiem, kad universitātē tika izveidota medicīnas fakultāte. 

"Latvijā bija tolaik pieņemts likums, ka visi cilvēki, kas nomirst, ja neviens nevēlas viņus apbedīt, tiek nogādāti Anatomikumā studentu apmācībai," turpina Ieva Lībiete. "Bet ja sekciju mācību laikā atklājās kāds īpaši ilustratīvs eksemplārs, kāda neparasta variācija vai kāda patoloģija, tad anatomi varēja izlemt to orgānu saglabāt."

Anatomikuma senajās vitrīnās, kas atjaunotas, redzamas visas orgānu sistēmas un to īpatnēji piemēri, piemēram, pakavveida niere, kad sākotnējās attīstības stadijā nieru apakšējie poli ir savienojušies. Vai, piemēram, skaisti tīklojumi, kas līdzinās krāšņiem ķērpjiem, bet patiesībā ir asinsvadi. 

"Unikāli preparāti, kas ir mūsu kolekcijā, kuru pagatavošanas vēsture mums ir diezgan neskaidra, tie ir korozijas preparāti, šeit mēs redzam sirdi, sirds muskulis šeit nav redzams, ir redzami tikai ar speciālu vielu piepildīti sirds koronārie asinsvadi," rāda Lībiete.

Vēl kāds īpašs stends, kas mūsu Anatomijas muzeju izceļ uz Eiropas muzeju kartes, ir tetovētās ādas. Tās parāda tetovēšanas mākslas tradīciju starpkaru laika Latvijā, kuru uz Rīgu braukusi pētīt Oksfordas universitātes zinātniece. 

"Šajā katalogā varēs apskatīt visus 30 preparātus, kā arī katalogs sniegs atbildes uz jautājumu, kā šie preparāti ir tapuši, ko mums tie vēsta, un idejas par to, kāpēc anatomi šādus preparātus veidoja," skaidro muzeja vadītāja.

Lai muzeja apmeklējumu padarītu vēl izzinošāku, jau šobrīd viedierīcēm pieejama muzeja lietotne. Piemēram, ar telefonu noskenējot kodu, būs iespējams iegūt papildu informāciju par 20 eksponātiem. 

"Tā aplikācija piedāvā vairumā gadījumu arī apskatīt to objektu tā kā no otras puses, piemēram, šeit šajā meistarīgajā preparātā, kur atpreperēti siekalu dziedzeri no vienas puses, no otras puses var redzēt visu galvu šķērsgriezumā," rāda RSU Anatomijas muzeja speciāliste Ilze Sirmā.

Apmeklētājiem muzejs būs atvērts pēc ārkārtējās situācijas beigām.

KONTEKSTS:

2015. gadā RSU tapa ideja atjaunot Anatomikuma teritorijā esošo vēsturisko staļļa ēku, izvietojot tajā Anatomijas muzeju. 2016. gadā tika izstrādāti ēkas meti, kuru autors ir arhitekts Arvīds Līkops. Savukārt no 2016. līdz 2017. gadam notika būvdarbu projekta izstrāde, ko veica SIA “Delta Construction” un arhitektu birojs “Nams”. No 2018. līdz 2020. gadam ēka tika pārbūvēta un pielāgota muzeja vajadzībām. Būvdarbus veica SIA “Velve”, bet būvuzraugs bija SIA “Celtniecības Kvalitātes aģentūra”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti