#Grosvaldi1919. Džo drīz varēs atstāt slimnīcu, Margarēta bauda Londonas dzīvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Džo ir labi jaunumi – drīz varēs atstāt slimnīcu, vīzu jautājums virzās, kā arī atnācis apliecinājums atbrīvošanai no britu armijas. Abi ar māsu Margarēti bauda Londonas dzīvi, dodas uz kino, restorāniem un garās pastaigās pa Haidparku.

 

Margarēta Grosvalde #diary

22.7.

I cried over my first solitary meal, and saw the ladies off to Sweden this morning. Kemans has written my passport for me beautifully.

 

Džo apsola brālim Oļģerdam gādāt par “smēķējamiem rīkiem”

No: Jāzeps Grosvalds

Kam: Oļģerds Grosvalds

22.7.19

Q.A.M.

Cher Ogier, nupat saņēmu pasktkarti un divas vēstules (no 19tā un 20tā) - paldies! Par smēķējamiem rīkiem mēģināšu gādāt. Ar vīzām lietas izliekas stipri komplicēta, un man zināms šīs lietas pilnīgi svešas. Cik saprotu, tad mana vīza daudzmaz droša (diplomātiskā pase man šodien jau izdota), un no rītdienas sākot, Margarieta sāks staigāt uz franču sūtniecību. Izņemšu viņu dienu priekš aizbraukšanas un tā tad laikam sestdien varēšu braukt.

Bet kā stāv lieta ar Margarēti? Es agrāk nedomāju, ka lieta tik komplicēta, citādi pēc manām domām no paša sākuma vajadzēja aizrādīt, ka viņa brauc ar mani kā "infirmiere" manas veselības stāvokļa dēļ - es domāju uz to būtu iegājuši.

Pārrunāšu vēl rīt ar viņu, un ja citādi neiet, braukšu viens pats. Es to pēc manām domām mierīgi varu darīt.

Kas attiecas uz angļu dienestu, tad to zināms tagad atstāju un laikam uniformu nevarēšu valkāt - diviem kungiem grūti kalpot. Ceru, ka dabūšu zināmu "sāpju naudu", bet nezinu, vai tas izies caur birokrātiskām iestādēm.

Kājas stāvoklus apmēram tāds pats - viņa stīva un drusku sāpīga (bet mazāk) - eju ļoti daudz, ar spieķi, drusku klibodams.

Mamiņa un Līna šorīt aizbrauca.

Dzīvo sveiks!

Tavs J.

 

Džo ziņo, ka tūlīt varēs atstāt slimnīcu

Džo ziņo, ka tūlīt varēs atstāt slimnīcu, kā arī priecājas, ka Margarētai būs iespēja viņu pavadīt braucienā uz Franciju.

No: Jāzeps Grosvalds

Kam: Oļģerds Grosvalds

Q.A.M.

23.7.19 trešdien

Mīļo Ogier,

rīt es būšu ar lazareti galā, un ceturtdien laikam iziešu ārā, pārvilkšos uz legāciju. Margarēt bijuse šodien prasīt, bet vēl nav vīzas. Tā kā viņa laikam tikai piektdien vai sestdien pienāks, tad sestdienā netiksim prom, bet svētdien no rīta (no rīta 9os) jeb vēlāk, par ko paziņošu. Cik varu saprast viņai būs iespējams braukt un ieteicu viņai te, šaī galā, franču iestādēs pārliecināties, ka viņa var tikt atpakaļ.

Visu labu J.

Ceru, ka tev iet labāk ar veselību.

Margarēta ziņo, ka māmiņa un māsa Līna izbraukušas uz Sokholmu

Margarēta ziņo, ka māmiņa un māsa Līna izbraukušas uz Sokholmu. Kā arī priecājas, ka labi virzās Džo atbrīvošana no kara dienesta un vīzu jautājums braucienam uz Franciju: “Es neuzskatu braucienu kā Joy-ride, bet kā patiesu vajadzību, jo Joe nav all right. Bez tam tā man būs jauka atpūta no darba.”

No: Margarēta Grosvalde

Kam: Oļģerds Grosvalds 

23.7.19.

Cher Ogier,

Esmu saņēmuse Tavas vēstules. Ļoti nožēloju, ka mana telegrama pienākuse tik vēlu. Mēs ar Joe tikai gaidam vizas lai aizbrauktu.

Šodien biju visās iestādēs, jo “neccessary steps” attiecās tikai uz Joe atsvabināšanu no kara dienesta. Visur attiecīgie kungi bija ļoti laipni pret mani un solīja paziņot tik drīz kā saņemšot ziņas no Parīzes. Es iesniedzu lūgumu, kurš, man likās, bija ar zināmu priekšrocību, jo nebija jādod fotoju, un M.Valence atzīmēja: aspect favorable. Tātad mēs gaidām, un paziņosim telegrafiski, kad izbraucam. Paldies par visām gādībām un par piedāvājumu maksāt daļu no izdevumiem, ko labprāt pieņemšu. Es neuzskatu braucienu kā Joy-ride, bet kā patiesu vajadzību, jo Joe nav all right. Bez tam tā man būs jauka atpūta no darba. Joe dabūjis dipl.pasi No.8, jo No.6 tika izdota papiņam, bet No.7 ir apskādēta, tā ka viņu nevaram nevienam dot.

Sirsnīgi sveicieni visiem – mūsu dāmas vakar 22.7. aizbrauca caur Newcastle uz Stokholmu.

Uz drīzu redzēšanos,

Dārgais, lūdzu izārstē savu drudzi, Tava Margareta.

Joe vizu meklēju Sūtniecībā, manu Konzulātā, tā taču pareizi?

25.07.1919

Apliecinājums no Kara biroja par to, ka leitnants Jāzeps Grosvalds kalpojis britu armijā kopš 1918.gada 25.janvāra un ir atbrīvots pēc paša vēlēšanās 1919.gada 23.jūlijā.

 

Kam: Oļģreds Grosvalds

No: Margarēta Grosvalde 

28.7.19 (saņ.)

25.7.19

Monsieur O.Grosvald

8, Avenue de Camoens

Paris XVI, France

 

We shall probably not be able to start before Tuesday (Mardi) as the visas are not yet here. I’ll wire as soon as I know when we leave. Best love. Yours Margaret.

Džo ved Margarēti uz restorāniem un kino. Francijas pārstāvniecībā Margarētu slavē par labu franču valodu

Margarēta Grosvalde #diary

25.7.

Joe has taken me out every night – he shows me the nice cheap restaurants in Soho and we go to the cinema or a show. To-night we saw “The Latest Craze” at the Ambassadors’. After seeing him off for hospital in a bus I returned to the theatre. I have been to the French Authorities for a visa, who complimented me on my French, and made a Latvian flag for the Foreign Office.

Margarēta pēc pastaigas Haidparkā un sarunas ar brāli par savu sirdsāķīti jūtas pavisam nelāgi, šķiet, ka sapnis beidzies...

Margarēta Grosvalde #diary

27.7.

I have written to Lina about Igor. We saw “The Boy” at the Adelphi, with Roy Royston and Berry, and drove in a Hansom. And had dinner with Michel, Helen and Nadine after tea at the Waldorf. We have walked in Rotten Row, and had a serious talk about my boy – that makes me want to clean my body and rub my lips – so there is an end to that dream.

Margarētas Grosvalds dienasgrāmata
Margarētas Grosvalds dienasgrāmata

Džo ziņo brālim uz Parīzi, ka vīzas izsūtītas un tuvākajās dienās abi ar Margarēti dosies ceļā

Džo ziņo brālim uz Parīzi, ka vīzas izsūtītas un tuvākajās dienās abi ar Margarēti dosies ceļā! Sola paņemt līdzi formastērpu, bet brīdina, ka tā nav tik krāšņa, kā Oļģerds iztēlojies!

No: Jāzeps Grosvalds

Kam: Oļģerds Grosvalds

30.07.19

115, Park Road

 

Mīļo Ogier,

nupat pienākuse Tava vēstule ar ziņu, ka vīzas jau izsūtītas. Rīt atkal pieprasīsim -ja tas tā, tad aizparīt, t.i., sestdien no rīta izbrauksim. Tā ka Tu, kā liekas, vēlies manu uniformu redzēt, es viņu paņemšu koferī līdz, bet pie laika brīdinu, ka man nav nekā tamlīdzīga kā Tatlera un Bystander fotografiju varoņiem. Tātad, ja netelegrafējam citādi 2ā Augusta vakarā būsim Parīzē.

Tavs J.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti