Grāmatu nezūdamības likums. Lasītājus Rīgā gaida ģimenes grāmatu maiņas punktā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šonedēļ Rīgas centrā, organizācijas "Mammamuntetiem.lv" telpās, atklāts ģimenes grāmatu maiņas punkts "Grāmata pret grāmatu". Tā mērķis ir veicināt lasīšanu ģimenē un grāmatu apriti, lai tās neuzkrājas mājās un netiek arvien pirktas no jauna, bet ceļo no vienas ģimenes pie otras. Maiņas punkta apmeklētāji aicināti ierasties ar lasāmvielu no sava grāmatu plaukta un iemainīt to pret citām, vēl nelasītām grāmatām, ko atnesuši citi. Šobrīd, tikko vaļā vērtajā maiņas punktā, ir pieejamas 600 grāmatas, ko ziedojuši grāmatu izdevēji, rakstnieki un citi idejas atbalstītāji.

Rīgā atvērts ģimenes grāmatu maiņas punkts
00:00 / 04:46
Lejuplādēt

Šonedēļ notika ģimenes grāmatu maiņas punkta "Grāmata pret grāmatu" atvēršanas svētki, vienkopus pulcējot idejas īstenotājus, izdevējus, rakstniekus un citus interesentus. Punkta atrašanās vieta ir vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" birojs Brīvības ielā 40, un organizācijas vadītāja Inga Akmentiņa Smildziņa stāsta, ka ideja izaugusi no pašu pieredzes, jo birojā allaž bijuši grāmatplaukti, kur savā lokā mainīties grāmatām, tagad tas notiks jau plašākā mērogā.

Grāmatu maiņas punkts Rīgā
Grāmatu maiņas punkts Rīgā

"Mēs ar kolēģiem esam sprieduši, ka mājās ir tādas grāmatas, ko tu esi izlasījis, un kur gan tās likt? Jo tu grāmatu taču ārā nemetīsi! Protams, ir tādas, ko tu noteikti paturēsi līdz savai kapa malai mājās, bet ir tādas, ko tu zini, ka tu otrreiz īsti nelasīsi, bet tā ir kolosāla grāmata, ar ko tu labprāt padalītos. Tad mēs nolēmām, ka šī būtu laba vieta, kur nodot, lai grāmata dzīvo. Un tas vienlaikus ir arī par ilgtspēju, jo tu nevis tikai pērc un krāj, bet tu dod tai grāmatai dzīvot. Mēs zinām, ka grāmata ir dārgas, bet lasīšanu vajag veicināt," pārliecināta Akmentiņa Smildziņa.

Ar sainīšiem, kuros ir gan pašu sarakstītie darbi, gan citu autoru grāmatas, uz maiņas punkta atvēršanas svētkiem ieradušās autores Ramona Indriksone un Inga Grencberga. Grencberga jau atradusi arī sev interesējošu grāmatu, ko paņems līdzi uz mājām no maiņas punkta, un tā ir grāmata par moderno tehnoloģiju ietekmi uz mūsu dzīvi. Viņa teic: "Man šķiet, ka šeit ir tāda brīnišķīga vieta – tu paņem grāmatu, izlasi un atkal atnes atpakaļ. Tāds grāmatu nezūdamības likums ir ļoti laba lieta. Un katram autoram tā ir lielākā vērtība, ka nevis grāmata apput plauktā, bet ka tā iet apritē un to lasa."

Inga Grencberga
Inga Grencberga

Jeļena atnākusi ar četrgadīgo dēliņu Timofeju, kurš maiņas punktā jau noskatījis Marta Pujāta dzejoļu krājumu "Zenīts", turpat iekārtojies atpūtas krēslā un lasa. Jeļena stāsta: "Mums ar dēlu ļoti patīk lasīt, bet grāmatas šodien ir ļoti dārgas. Mums pašiem ir diezgan liela bibliotēka mājās, mēs arī paši ejam uz bibliotēku un meklējam jebkuru iespēju – paņemt jaunu grāmatu. Un šī vieta ir kaut kas jauns. Šeit var paņemt grāmatu ne tikai uz laiku, bet pavisam, un atnest kaut ko jau izlasītu. Mums tādu grāmatu mājās ir ļoti daudz, mēs nezinām, ko ar tām darīt, un tagad šeit mēs varēsim apmainīties. [..] Šeit vēl labi ir tas, ka grāmatas ir jebkurai gaumei. Tā kā ļoti vērtīga vieta."

Grāmatu maiņas punkts Rīgā
Grāmatu maiņas punkts Rīgā

Mārtiņš ieradies ar meitu Evelīnu, kura arī jau izvēlējusies grāmatu sev. Viņš atklāj: "Mēs paši daudz izmantojam bibliotēkas pakalpojumus, bet šeit ir tas pozitīvais aspekts, ka nav jāsteidzas ar noteiktiem termiņiem, ka var paņemt grāmatiņu un izlasīt, cik nu ātri vai lēni tā lasās. Mēs ģimenē esam četri, visi arī lasām, trīs lasām paši, bet ceturtais vēl lasa klausīšanās līmenī."

Ģimenes grāmatu maiņas punkts "Grāmata pret grāmatu" atrodas organizācijas "Mammamuntetiem.lv" biroja telpās, Brīvības ielā 40, pagalma ēkā. Tas darbojas trīs dienas nedēļā – no pirmdienas līdz trešdienai no deviņiem rītā līdz četriem pēcpusdienā. Grāmatām, ko nes, ir jābūt labā stāvoklī, un tās tad varēs iemainīt pret citām līdzvērtīgām, ko jau atnesuši citi cilvēki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti