Kultūras ziņas

"Valkātājs" – Austrumu pierobežas portretējums

Kultūras ziņas

Viena fotogrāfa stāsts

Durvis ver Olaines Vēstures un mākslas muzejs

Durvis ver Olaines Vēstures un mākslas muzejs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Novembra beigās durvis ver atjaunotais Olaines Vēstures un mākslas muzejs. Tajā iekārtotas piecas ekspozīcijas, un tā vadmotīvs ir kūdras purvs, ar kuru Olaines novads ciešām saitēm savienots kopš seniem laikiem un kas vienmēr ietekmējis Olainē dzīvojošo cilvēku likteņus un notikumus.

Muzejā varēs iepazīties arī ar novada izcilākajām personībām, darboties interaktīvā ķīmijas laboratorijā un izzināt Olaines rūpniecības vēsturi.

Olaines Vēstures un mākslas muzejs teju 500 kvadrātmetru platībā iekārtojies kādā daudzdzīvokļu namā, kur senāk atradās aptieka un veikals. Muzeja izveidei Olaines pašvaldība bija atvēlējusi nedaudz vairāk par 100 tūkstošiem eiro. Tikko izremontētajās telpās iekārtotas piecas ekspozīcijas, kas vēsta par novada vēsturi laika posmā no 17. gadsimta līdz pat mūsdienām. Tomēr galvenā uzmanība ekspozīcijas sākumā pievērsta purvam, ar kuru saistīta Olaines novada attīstība.

“Purvs šeit bijis vienmēr. Arī tad, kad sākusies apdzīvotība. Ar kūdras ieguvi patiesībā arī dzima pilsēta,”

skaidro Olaines Vēstures un mākslas muzeja direktore Liene Johansone.

“Kūdras ieguve bija roku darbs, ko veica ne tikai vīrieši, bet arī sievietes un cilvēki gados. Tajā laikā arī ieslodzītie.”

Līdzās stāstiem par kūdras ieguvi skatāmas arī liecības par notikumiem, kas Olainē risinājušies abu pasaules karu laikā. Muzeja krājumos ir vairāk nekā 6 tūkstoši eksponātu, no kuriem daļa nonākusi ekspozīcijas zālē, bet daļa apskatei pieejama atklātā tipa krātuvē.

Liene Johansone stāsta:

“Atklātā tipa krātuve bija mūsu sapnis sen, jo bijām saskārušies ar jautājumiem, kur paliek priekšmeti, ko cilvēki atnes uz muzeju.

Kopš šī brīža pēc pārcelšanās mēs esam ieguvuši ļoti daudz skaistu un vērtīgu priekšmetu, sākot no Lāčplēša Kara ordeņa līdz strēlnieku krūšu nozīmēm.”

Lai atspoguļotu Olaines saistību ar ķīmiskajām rūpnīcām, kas bija un ir neatņemama pilsētas sastāvdaļa, visos laikos veicinot pilsētas izaugsmi, muzejā iekārtota unikāla laboratorija.

“Šeit būs izveidots diezgan autentiska parauga laboratorijas galds, kurā būs iestrādātas 3D tehnoloģijas un spēle, kurā jaunieši varēs iepazīt rūpnīcu vēsturi, atbildot uz jautājumiem,” atklāj Johansone.

Muzejā katru mēnesi tiks rīkotas arī dažādas izstādes, priekšroku dodot vietējo mākslinieku veikumam. Nelielo izstāžu zāli atklās ar piecu vietējo mākslinieču gleznojumiem.

Bet īpaša telpa veltīta māksliniekam Andrim Rumpēterim, kurš savulaik Olaines plastmasas pārstrādes rūpnīcā strādāja par noformētāju, interjerā izmantojot gan viņa gleznas, gan personīgos priekšmetus.

Olaines Vēsture un mākslas muzejs oficiāli tiks atklāts 29. novembrī, bet apmeklētājiem durvis vērs 5. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti