Doma baznīcā atklāj barikāžu laikam veltīto vitrāžu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Doma baznīcā 13.janvārī oficiāli atklāj jauno vitrāžu "Ar degsmi par brīvu Latviju", kas veltīta 1991.gada barikādēm un Latvijas neatkarībai.

Krišs Zilgalvis par vitrāžu Rīgas Domā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Vitrāža tapusi par ziedojumiem piecu gadu garumā. Vitrāža atrodas Marijas kapelā ar skatu uz Doma laukumu. Tās autori ir arhitekts Krišs Zilgalvis un mākslinieks Dzintars Zilgalvis, un šis mākslas darbs Doma baznīcā ir pirmā piemiņas zīme Latvijas brīvvalsts vēsturei.

Latvijas Radio iepriekš norādīja vitrāžas autors Krišs Zilgalvis, katram no deviņiem logiem ir sava simboliskā nozīme.

"Kompozīcijas pamatā ir nepārtrauktā kustībā esoša liesma. Vertikālie lielie logi ir veltīti Latvijas vēsturiskajiem novadiem, virs tā – pirmā neatkarība, otrā neatkarība, Ziemassvētki – dzimšana, Lieldienas - augšāmcelšanās. Un kompozīcijas centrā ir aplis – pilnība, kas simbolizē Dievu. Liesmu ģeometrija ir veidota, apvienojot šos simbolus, virzienā uz augšu un tiecoties uz centru. Liesmās ir iestrādātas arī ugunskura dzirkstis, kas veltītas ikvienam no mums. Īpaši pulētas dzirkstis veltītas tiem, kuri zaudēja dzīvību, aizstāvot brīvību. Bet „Ziemassvētki” un „Lieldienas” ir vienīgie simboli, kas veidoti no krāsaina stikla. Trīs apļi, centrā savienojoties, izveido lilijas zieda simbolu,” stāsta Krišs Zilgalvis.

Jau vēstīts, ka teju tonnu smago stikla lējumu, faktiski – logā ievietotu skulptūru – veidojusi starptautiska inženieru un mākslinieku komanda. Daudz uzmanības veltīts gaismas izpētei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti