Kultūras ziņas

Saule un uguns Dinas Dubiņas darbos

Kultūras ziņas

Nosvinēta "Splendid Palace" 95. jubileja

Rīgas cirkam – 130

Decembra nogalē 130. jubileju atzīmē Rīgas cirks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Gada nogalē pirms 130 gadiem, proti, 1888. gada 29. decembrī, savu pirmo sezonu sāka Rīgas cirks. Tas notika toreiz jaunuzceltajā Jāņa Frīdriha Baumaņa projektētajā ēkā, kurā publiku priecēja un sajūsmināja ārzemju mākslinieki.

130 gadu laikā Rīgas cirks ir piedzīvojis gan kāpumus, gan kritumus, un tomēr vienmēr tas ir bijis būtisks Rīgas kultūras dzīves elements, kas šobrīd piedzīvo laikmetīgas reformas.

Kaut arī 19. gadsimtā rīdziniekiem ceļojošā cirka priekšnesumi bija ierasta lieta, pilsētas cirka vēsture jāskaita no 1888. gada, kad zirgu dresētājs Alberts Salamonskis uzbūvēja Jāņa Frīdriha Baumaņa projektēto ēku.

Kā norāda Rīgas cirka skolas vadītāja Māra Pāvula, 19. gadsimta beigās, kad toreizējais cirka direktors Alberts Salamonskis uzbūvēja cirku, cilvēki nāca skatīties uz inovāciju.

Cirka mākslinieki tradicionāli ir bijuši kā brīvā aroda pārstāvji. Māksliniekiem tas mainījās padomju gados, kad cirka māksla kļuva par vienu no svarīgākajām. Un, tāpat kā citas mākslas, arī tā tika pakļauta sistēmai.

Iespējams, pateicoties tieši šai sistēmai, Rīgas cirks kļuva par mājvietu daudziem izciliem māksliniekiem un satriecošām programmām, kurās neiztrūkstoša daļa bija dzīvnieku dresūras numuri. Mūsdienu cirks ir attālinājies no arēnas, atteicies no dzīvniekiem un iestudējumos demonstrē pārsteidzošas cilvēka spējas.

Šobrīd Rīgas cirks ir uzņēmis kursu uz laikmetīgu programmu vēsturiskā ēkā. Paralēli ēkas rekonstrukcijas darbiem skatītāji tiek iepazīstināti ar pasaules līmeņa klaunu un akrobātu programmām, mainot klasisko izpratni par cirka mākslu.

Rīgas cirka direktore Ināra Kehre stāsta, ka plāno vairākas starptautiskas sadarbības. Mērķis esot panākt, ka cilvēks uz cirku dodas reizi mēnesī.

130. dzimšanas dienu Rīgas cirks svinēs 28. decembrī ar Lielbritānijā bāzētas akrobātu trupas iestudējumu “Fauna”, kas būs skatāms Rīgas Kongresu namā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti