Dace Melbārde: Latvijas simtgade ir arī būtisks nacionālās drošības jautājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Latvijas valsts simtgade ir arī būtisks nacionālās drošības jautājums," pirmdien, 28.septembrī, preses konferencē par gatavošanos simtgades svinībām 2018.gadā žurnālistiem sacīja kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība).

"Mēs to redzam arī kā būtisku nacionālās drošības jautājumu, jo nacionālā drošība nesākas tikai ar bruņutehnikas iepirkšanu, tā sākas ar katra cilvēka attieksmi pret savu valsti, gribu strādāt savas valsts labā, maksāt nodokļus, arī, protams, aizstāvēt savu valsti," teica Melbārde.

Pēc Kultūras ministrijas uzskata, simtgade ir iespēja likt cilvēkiem aizdomāties par to, ko viņiem nozīmē mūsu valsts, kā arī par to, ko paši var darīt, lai gan valsts, gan dzīvesvieta kļūtu labāka. "Latvijas valsts simtgadi mēs vairāk redzam kā sabiedrisku kustību, kas ir balstīta uz pašiniciatīvām. Šo gadu mēs esam pavadījuši, tiekoties ļoti daudzās pašvaldībās un diskutējot visdažādākajās mērķauditorijās par mūsu sagatavoto simtgades svinību plānu ietvaru," pastāstīja ministre.

Viņa informēja, ka simtgades programmas galvenie mērķi būs stiprināt sabiedrības piederības izjūtu Latvijai, rosinot un aptverot dažādas pašiniciatīvas un sadarbību starp dažādiem Latvijas cilvēkiem, reizē sasniedzot arī tos valstij piederīgos, kuri pašlaik dzīvo ārvalstīs.

"Mums ir svarīgi, lai mēs ar programmu panāktu attieksmes maiņu pret savu valsti, jo ir vairāki indikatori, kas mūs satrauc, - tas, ka mēs piecu gadu laikā esam pieredzējušu diezgan liela cilvēku skaita izceļošanu no Latvijas, arī daudzās aptaujās esam lasījuši, ka cilvēkiem bieži vien parādās domas, ka viņi labprāt Latvijas valsti atstātu, mēs lasām to, ka cilvēkiem kopumā ir negatīva attieksme pret dažādiem procesiem valstī," uzskaitīja Melbārde.

Simtgade ir iespēja parādīt mūsu spēku, cik daudz mums pašiem valstī ir ar ko lepoties, pirmām kārtām ar cilvēkiem un dažādiem sasniegumiem, akcentēja nozares ministre. Viņa uzsvēra, ka simtgades programma būs plaša un tā nebūs domāta kā kultūras programma, bet gan dažādu nozaru un visu Latvijas teritoriju aptveroša.

Pēc Melbārdes domām, programmai jābūt vieglai, cilvēkiem saprotamai saspēlei ar dzimšanas dienas rituālu.

Jau vēstīts, ka 2018.gadā ar vairākiem pasākumiem tiks svinēta Latvijas valsts simtgade. Paredzēti Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki, Latvijas teātru labāko izrāžu maratons, kā arī Latvijas muzeju kopizstāde un citi pasākumi. Par Latvijas simtgades svinību patronu piekritis kļūt Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Lai izstrādātu svētku pasākumu plānu, publicitātes pasākumu plānu un finansējuma tāmi, izveidota Latvijas Republikas simtgades rīcības komiteja, kuru vada Melbārde. Lai apzinātu, apkopotu un izvērtētu bērnu un jauniešu idejas, intereses un vēlmes valsts simtgades svētku gaidīšanas kontekstā, izveidota arī Latvijas simtgades jauniešu rīcības komiteja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti