Cenzūras dēļ Ģertrūdes ielas teātra izrādi izslēdz no dalības festivālā Krievijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Plakāts ar politisku karikatūru, kurā Krievijas prezidents Vladimirs Putins redzams ar Hitlera ūsām, kļuvis par šķērsli Ģertrūdes ielas teātra un Somijas “Klokrike” teātra kopprojekta “3 musketieri” izrādīšanai Krievijā notiekošā starptautiskajā festivālā “Baltijskij dom”.

Kā informēja Ģertrūdes ielas teātrī, pēc pirmizrādes piedzīvošanas šā gada pavasarī “3 musketieri. Uz austrumiem no Vīnes” tika uzaicināta rudenī viesoties Pēterburgā starptautiskajā teātra festivālā “Baltijskij dom”.

Taču “Baltijskij dom” pārstāvji izteica lūgumu mainīt izrādes saturu, izņemot konkrētu videofragmentu, kurā redzams plakāts ar politisku karikatūru – Vladimirs Putins ar Hitlera ūsām.

Kā Latvijas Radio pastāstīja izrādes režisors Valters Sīlis, plakāts ar Putinu izrādē redzams dažas sekundes filmas fragmentā, kur aktieri Odesā satiek padomju filmas „3 musketieri” veidotāju, kura protestē pret karu Ukrainā.

Pēc tam, kad izrādes veidotāji atteicās pakļauties cenzūrai, dalība festivālā tika atteikta.

“Nav tā, ka likums to aizliedz, bet ir satraukums, ka tālāk būs ļoti lielas grūtības. Variants, kas pastāvēja, ka mēs to aizmiglojam un norādām, ka tur ir kaut kas cenzēts tieši Krievijas skatītājiem. To pat atļāva. Tā ka tas bija pat ļoti koleģiāli," saka Sīlis.

Tajā pašā laikā režisors neredz pamatu pakļauties prasītajām izmaiņām:

"Man kā citas valsts pilsonim, kuram gribas saglabāt labas attiecības, bet kāpēc man pieņemt šos noteikumus, kuri nav nekur rakstīti?

Un pat, ja tie būtu kur rakstīti, tie ir ļoti amorāli noteikumi. Esmu kariķējis lielu daļu Latvijas Valsts prezidentu un izteicies par viņiem kritiski. Kāpēc lai es ar šo cilvēku kā ar jēlu olu apietos?"

Režisors Valters Sīlis
00:00 / 00:56
Lejuplādēt

“3 musketieri. Uz austrumiem no Vīnes” Valtera Sīļa režijā ir Ģertrūdes ielas teātra un Somijas teātra “Klokrike” teātra kopprojekts, kas pirmizrādi piedzīvoja 2016.gada aprīlī Helsinkos, savukārt maijā – Rīgā un Tallinā. Teātra festivāla Hangö laikā izrāde saņēma “Antonia” balvu par māksliniecisku uzdrošināšanos.

Starptautiskais festivāls “Baltijskij dom”, kura programmu veido mūsdienu lugu vai klasikas iestudējumi, tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem teātra festivāliem Krievijā. Šogad festivāls noritēs no 30.septembra līdz 13.oktobrim

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti