Baznīcu nakts Rīgā - iespēja iepazīt unikālu kultūras mantojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Baznīcu naktī 6. jūnijā būs iespēja iepazīt unikālu kultūras mantojumu, apgalvo pasākuma iniciators, kultūras menedžeris Jurģis Klotiņš.

Baznīcu nakts būs ceļojums pa Rīgas dievnamiem, kas aicinās iepazīt to garīgi pacilājošo skaistumu, ko pauž baznīcu arhitektūra, māksla un mūzika līdz pat skaistumam, ko cilvēks sastop, kad sajūt Dieva klātbūtni, esot klusumā, apcerē un lūgšanā sveču gaismā.

Kā vēstīts, līdzīgi Muzeju naktij, arī Baznīcu naktī 43 Rīgas baznīcas būs atvērtas no plkst. 18 līdz 24.

Ideja sarīkot Baznīcu nakti Rīgā radusies Jurģim Klotiņam, kurš skaisto tradīciju noskatījies Viduseiropā.

„Austrijā un Čehijā Baznīcu nakts ir ikgadējs pasākums, kuru iepazinu 2009. gadā, studējot ERASMUS programmas ietvaros Čehijā. Tieši tad arī radās doma emocionālo pasākumu sarīkot arī Rīgā. Ceram, ka ar laiku tas varētu kļūt par ikgadēju notikumu un pārceltos arī uz citām Latvijas pilsētām,” saka Jurģis Klotiņš. Viņš zina stāstīt, ka kopš 2012.gada Baznīcu nakts notiek arī Igaunijas pilsētā Tartu.

Intervijā "Klasikai" Jurģis Klotiņš atklāj, ka Baznīcu nakts ietvaros līdzās tradicionālajiem dievkalpojumiem notiks aizraujoša kultūras programma, uz kuru tiek laipni aicināts ikviens interesents, neatkarīgi no piederības konfesijai: skanēs ērģeļmūzikas un kora koncerti, uzstāsies dziesminieki un gaidāmi pasākumi visai ģimenei.

Baznīcu nakts projektā ar lielu azartu iesaistījusies arī mākslas vēsturniece un pedagoģijas doktore Austra Avotiņa.

„Uzskatu, ka fiziskais un garīgais mantojums, kuru ar Baznīcu nakts starpniecību varam aktualizēt, ir ļoti, ļoti svarīgs. Vai ikdienā pamanām, ka mums ir tik daudz baznīcu? Tās apliecina, ka vairāk nekā 1000 gadu ilgā kristīgā kultūra Latvijā ir neatņemama vides sastāvdaļa, tas ir pasaules mēroga mantojums," uzskata Avotiņa.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vienlaikus Avotiņa uzsver, ka arī paši dievnami ir unikālas mākslas vērtības.

„Arī saviem studentiem vienmēr akcentēju, ka Latvijas dievnami ir visīstākās arhitektūras un mākslas enciklopēdijas, kurās varam atrast pilnīgi visu," norāda Avotiņa. "Turklāt Baznīcu naktī draudzes būs īpaši parūpējušās par to, lai apmeklētāji ieraudzītu ko tādu, kas ikdienā nav pieejams.”

Ticu, ka ikkatram cilvēkam jāatrod savas garīgās mājās. Baznīcu nakts ir ideāla iespēja, lai, atbilstoši savai mentalitātei, neuzkrītoši ieplūstu kādā draudzē un ieraudzītu - te ir manas mājas, brāļi un māsas,” sarunā ar Intu Zēgneri uzsver Austra Avotiņa.

Tiem, kuri savu personīgo 6. jūnija kalendāru vēl tikai plāno, Jurģis Klotiņš un Austra Avotiņa iesaka pirmkārt izvēlēties savai dzīvesvietai tuvākās baznīcas vai arī doties ceļojumā uz Rīgas apkaimē rodamajiem dievnamiem: piemēram, Bolderājas luteriskajā baznīcā uzstāsies dziesminieks Haralds Sīmanis, bet Mežaparka evaņģēliski luteriskajā baznīcā – Goran Gora. Un kālab nedoties uz Vecmīlgrāvja Balto baznīcu, kuras tornī vēl aizvien atrodas kuģu vaduguns? Tikpat labi var iegriezties arī savdabīgajā funkcionālisma stilā būvētajā katoļu baznīcā Sarkandaugavā vai arī armēņu apustuliskajā baznīcā līdzās lielveikalam „Mols”.

Īpaši jāakcentē arī Jēzus baznīca netālu no Zinātņu akadēmijas, kas uzskatāma par unikālu koka arhitektūras pieminekli – tā ir lielākā koka arhitektūras celtne Rīgā, kuru, iespējams, pamanījis retais.

„Rīgā ir vairākas koka baznīcas, kas uzskatāms par unikālu faktu, jo 200 gadus vecas oriģinālas koka celtnes Eiropā ir ārkārtīgi reta parādība,” uzsver Austra Avotiņa.

Kopumā katra dievnama sarūpētā programma Baznīcu naktī būs tāda, ka nemaz negribēsies skraidīt no viena dievnama uz otru, bet gan ļauties nesteidzīgai, bet pilnvērtīgai sajūtu izgaršošanai nedaudzos dievnamos, atzīst rīkotāji.

Vairāk informācijas par pasākuma norisi mājas lapā baznicunakts.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti