Kultūras ziņas

Daugavas stadions svētkiem gatavs!

Kultūras ziņas

Latviešu tautas dziesmas Parīzē

JRT plāno atjaunot par LNVM paredzēto naudu

Atrasti papildu līdzekļi Jaunā Rīgas teātra ēkas pārbūvei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kultūras ministrija un VAS “Valsts Nekustamie īpašumi” vienojušies, ka Jaunā Rīgas teātra projektam tiks novirzīta nauda, kas šobrīd netiek izlietota Rīgas pilī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja remontam vēsturisku liecību atklāšanas un to saglabāšanas darbu dēļ.

Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone apstiprināja: “Jaunā Rīgas teātra nama Lāčplēša ielā pārbūves darbu veikšanai papildu nepieciešamie līdzekļi ir rasti, pārplānojot investīciju projektu finansēšanu.

Jāuzsver gan, ka Kultūras ministrija šajā gadījumā pieļāvusi atkāpi no standarta prakses, pārplānojot ikgadējās finanšu plūsmas:

samazinot kārtējā gada finansējumu un pārnesot to uz turpmākajiem gadiem, tādējādi akceptējot finansējuma novirzīšanu no Rīgas pils telpu atjaunošanas Nacionālā vēstures muzeja vajadzībām, kur šobrīd “Valsts nekustamie īpašumi” veic arhitektoniskās izpētes un viduslaiku sienu apgleznojumu atjaunošanas darbus, un nav iespējams darbus turpināt, kā sākotnēji tika plānots.”

Jaunā Rīgas teātra ēku komplekss gaida rekonstrukciju, un teātra kolektīvs – atgriešanos vecajās, bet pasaules līmenī pārveidotajās mājās. Valsts akciju sabiedrības “Valsts nekustamie īpašumi” iepirkuma konkursā par uzvarētāju atzīts pilnsabiedrības “Rere būve 1” piedāvājums.

Jaunā Rīgas teātra ēkas rekonstrukcijai Lāčplēša ielā būs nepieciešami apmēram 31 miljons eiro, kas ir par 12 miljoniem vairāk, nekā plānots pirms četriem gadiem, kad apstiprināja Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas budžetu.

Konkursā par darbu veikšanu uzvarējusi  pilnsabiedrība "Rere būve 1".  Taču līdz šim bažas radījuši trūkstošie 12 miljoni. Kamēr naudas nebūšot, "Valsts nekustamie īpašumi" līgumu ar būvniekiem neslēgšot. 

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis pastāstīja: “Pašlaik būvnieku piedāvājums ir būvniecības darbus veikt par 21 miljonu eiro, 2014.gadā piešķirtais šim projektam apstiprinātais finansējums ir 19 miljoni eiro. Kopā ar visām tehnoloģijām un būvniecību mēs redzam – projektam būs vajadzīgs 31 miljons eiro, ko mēs pašlaik esam iesnieguši piedāvājumu, priekšlikumu, kā šo finansējumu piesaistīt, pārdalot fiskālo telpu no citiem projektiem.”

Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas projekta autore arhitekte Zaiga Gaile nepieļauj iespēju atteikties no projekta iecerēm.

“Viņš ir teātris-māja,” uzsvēra Gaile. “Tāds modelis nav mūsu Latvijas teātros. Un faktiski arī Eiropā tas, ka trupa dzīvo uz vietas, turpat gandrīz vai guļ un ēd, paguļ starp mēģinājumu un izrādēm, un ka repertuārs ir tik plašs un lugas nenoņem, tas ir tikai viena puse. Bet otra puse – ka mums beidzot būs tāda starptautiska līmeņa aprīkotas trīs zāles, kad mēs varam uzņemt jebkādas ārzemju trupas. Līdz šim tas bija ļoti sarežģīti.”

VAS “Valsts Nekustamie īpašumi” uzdevums ir sagatavot dokumentāciju saskaņošanai Finanšu un Kultūras ministrijās un iesniegšanai Ministru kabinetā. Neimanis norādīja, ka tas varētu ilgt līdz vasarai. Jaunā Rīgas teātra ēku kompleksa rekonstrukcija jāpabeidz līdz 2021.gada 31.janvārim, un teātra durvīm jāveras pēc 4 gadiem, 2022.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti