Aizritējis Radošo savienību plēnums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

2018. gada 1. jūnijā Lielajā Ģildē norisinājās Radošo savienību plēnums, kur tika runāts par mūsdienu situāciju radošajās savienībās.

Radošo savienību plēnums 1988. gada 1. un 2. jūnijā bija radošās inteliģences vērtējums par situāciju Latvijā un iezīmēja būtisku soli ceļā uz brīvību un Latvijas valstiskuma atjaunošanu.

30 gadus vēlāk radošo savienību plēnumā tika runāts par mūsdienu situāciju. Divās paneļdiskusijās izsvēra, kāda ir inteliģences un radošo organizāciju loma mūsdienās? Vai inteliģencei un kultūras videi nozīmīgie jautājumi ir tie paši jautājumi, kas svarīgi visai Latvijas sabiedrībai? Kādi ir Latvijas valstij izšķirošie jautājumi šodien? Un kāda ir Latvijas nākotne pēc 30 gadiem?

Pirmā paneļdiskusija “Vara un kultūra” sākās plkst. 15.00. Tajā piedalījās teātra režisors Valters Sīlis, ekonomists Pēteris Strautiņš, teātra zinātniece, bijusī Radošo savienību padomes priekšsēdētāja Ieva Struka un kino režisore Krista Burāne. Moderatore Zaiga Pūce. Tajā diskutētāji koncentrējās uz jautājumu, vai 27 gadus pēc neatkarības atgūšanas Latvija vēl ir postpadomju valsts? Tika runāts arī par pilsonisko sabiedrību, aktīvismu un nevalstisko organizāciju nozīmi mūsdienās, kultūras profesionāļu attiecībām ar politisko varu un kultūras nozares lomu demokrātijā.

Otrā paneļdiskusija “Valoda un identitāte” sākās plkst. 16.00. Tajā piedalās kino režisors Dāvis Sīmanis, valodnieks un dzejnieks Jānis Vādons, ekonomists, bijušais izglītības ministrs, domnīcas "Certus" vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis un mākslinieks, Latvijas Mākslinieku savienības prezidents Igors Dobičins. Diskusiju moderēja Orests Silabriedis, un tajā tika izskatīti jautājumi par latviešu valodas lomu un nākotni, latviešu, angļu un krievu valodu lomu vidējā un augstākajā izglītībā, kā arī par to, vai kultūra ir obligāta identitātes daļa demokrātiskā valstī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti