Vāgnera teātris nodots būvnieku rīcībā

Šīs nedēļas sākumā parakstīts pieņemšanas-nodošanas akts un Rīgas Riharda Vāgnera biedrība (RRVB) pilnībā nodevusi Vāgnera teātri galvenā būvdarbu veicēja, pilnsabiedrības "SBSC" rīcībā, informēja Rīgas Riharda Vāgnera biedrības pārstāvji.

Vāgnera teātra atjaunošanai kopā piesaistīti līdzekļi 20 miljonu eiro apmērā – 15 miljoni eiro no Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta (EKII) un 5 miljoni eiro no Vācijas valdības. Kā skaidroja Rīgas Riharda Vāgnera biedrībā, līdz ar nodrošināto finansējumu bija iespējams uzsākt projekta īstenošanu; kopā nama atdzimšanai nepieciešami vairāk nekā 40 miljoni eiro.

Biedrībā arī norādīja, ka šobrīd turpinās darbs pie Vāgnera teātra tehniskā projekta – ir izstrādāti visi galvenie projekta mākslinieciskie un tehniskie risinājumi, savukārt ēkas restaurācijas un atjaunošanas risinājumi jau ir saskaņoti ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi. Jūlija beigās saņemta būvatļauja veikt demontāžas darbus – tiks nojauktas starpsienas, kā arī demontētas vēsturiskās krāsnis un parketi, kurus pēcāk restaurēs un izmantos atjaunotajā teātra ēkā. Septembrī plānots nodot projektu izskatīšanai Rīgas būvvaldē.

Vāgnera nama fasāde
Vāgnera nama fasāde

"Rīgas Vāgnera teātra atdzimšanas vīzija paredz Eiropas kultūras bākas izveidi Rīgā. Nākamo gadu laikā plānots atjaunot unikālo 5000 kvadrātmetru lielo ēku ansambli Vecrīgā un piepildīt to ar jaunu dzīvi," noradīja biedrībā, uzsverot, ka ieceres nozīmību apliecina arī Vāgnera nama atjaunošanas projekta patroni – kādreizējais Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Vācijas Federatīvās Republikas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, kā arī Baireitas festivāla kādreizējā mākslinieciskā vadītāja un Riharda Vāgnera mazmazmeita Eva Vāgnere-Paskjē.

"Atjaunojot Vāgnera namu, tiks panākti vairāki būtiski ieguvumi, kas ne tikai veicinās kultūras pasākumu dažādību un pieejamību Latvijas iedzīvotājiem, bet arī stiprinās Rīgas un Latvijas kā kultūras centra tēlu un saikni ar Rihardu Vāgneru, kas šajā namā divus gadus (1837–1839) bija kapelmeistars," atzīmēja biedrībā. Projekts plāno ne tikai ēkas un teātra zāles atjaunošanu, bet arī veidot meistarklases un Riharda Vāgnera muzeju. "Namā tiks realizēta Vāgnera vīzija "GesamtkunstWerk21" – inkubators visiem mākslas veidiem, kas kļūs par 21. gadsimtam cienīgu starptautisku jauno mākslinieku centru," atklāja biedrībā.

Vāgnera teātra maketa griezums
Vāgnera teātra maketa griezums

Pērn publiska konkursa kārtā izvēlēts galvenais būvdarbu veicējs, pilnsabiedrība "SBSC" ar galveno projektētāju SIA "Sarma un Norde Arhitekti", savukārt inženiera un būvuzraudzības pienākumus veic SIA "Būves un Būvsistēmas". Kā apakšuzņēmējs arhitektūras un interjeru izstrādei nolīgts "Zaigas Gailes birojs". Piesaistīti eksperti arī no citām valstīm – piemēram, teātra tehnoloģijas risinājumus izstrādā "Theater Advies" no Nīderlandes, savukārt kā konsultanti teātra akustikas jautājumos darbojas speciālisti no "Nagata Acoustics" Yasuhisa Toyota vadībā, kas piedalījušies Elbas Filharmonijas un Parīzes Filharmonijas projektēšanā, kā arī daudzos citos ievērojamos projektos.

Projektu "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana "Rīgas Vāgnera namā", Riharda Vāgnera ielā 4, Rīgā, LV-1050, atjaunojot un restaurējot Rīgas Vāgnera namu" atbalsta Emisijas kvotu izsolīšanas instruments, Vācijas Ārlietu ministrija un Vācijas vēstniecība Rīgā.

KONTEKSTS:

Vairākus gadus Rīgas Riharda Vāgnera biedrība ar dažādām zibakcijām centās pievērst sabiedrības uzmanību Vāgnera zāles pamestībai. 

Vēlāk tapis likumprojekts ar mērķi nodot šo ēku Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai, kura piedāvāja zāli atjaunot par saviem līdzekļiem. Uzņēmēja Māra Gaiļa vadītā un vairāku redzamu kultūras personību atbalstītā biedrība vairākus gadus cīnījās par zāles atjaunošanu un apņēmās to veikt pilnībā par pašu piesaistītu naudu, no valsts neprasot ne centa.

2020. gada 17. septembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu par ēkas Riharda Vāgnera ielā nodošanu Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai. Mēnesi vēlāk ēkas ansambļa atslēgas tika nodotas Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai.

2020. gada izskaņā Vācijas Bundestāgs apstiprināja 5,2 miljonu eiro piešķiršanu Vāgnera nama atjaunošanai. 2021. gada augustā tika parakstīts līgums starp Vācijas vēstniecību un Rīgas Riharda Vāgnera biedrību par pirmo 200 000 eiro finansējumu. Šie līdzekļi tika izmantoti projekta skiču stadijas sagatavošanai.

2022. gada oktobrī parakstīts līgums, lai Rīgas Vāgnera nama atjaunošanai tiktu nodoti Vācijas valdības piešķirtie pieci miljoni eiro, kā arī arī nodomu protokols par sadarbību Rīgas Vāgnera teātra atjaunošanas projekta īstenošanā starp Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Vācijas Federatīvās Republikas Ārlietu ministriju un Rīgas Riharda Vāgnera biedrību.

2023. gada februārī tika apstiprināts finansējums 15 miljonu eiro apmērā Vāgnera nama atdzimšanas projektam no Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta un uzsākts darbs pie ēkas tehniskā projekta izstrādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti