Kultūras ziņas

Latvijas Radio kora koncertstāsts par vilkati Tīsu

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Tartu atklāj Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu

Ieteikums ieplānot vasaru jau tagad! Tartu atklāj Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu

Vairāk nekā 1000 pasākumu gada garumā. Tādu pasākumu programmu ir sagatavojusi Igaunijas pilsēta Tartu, kas šogad ir viena no trijām Eiropas kultūras galvaspilsētām. Aizvadītās nedēļas nogalē svētkus atklāja ar iespaidīgu šovu un muzikāliem notikumiem.

Igaunijas otrās lielākās pilsētas Tartu centrālajā laukumā skan mūzika, dejo garāmgājēji, un jau pavisam drīz šeit pat Emajegi upes krastos notiks grandiozs šovs. Ir janvāra beigas, un Tartu 2024. gadu ieskandina kā Eiropas kultūras galvaspilsēta.

"Esam ieplānojuši vairāk nekā 1000 pasākumu. Tas, manuprāt, ir diezgan traki. Vienlaicīgi tik daudz pasākumu Igaunijā nav notikuši ļoti ilgu laiku. Visvairāk notikumu būs vasarā. Tāpēc iesaku saplānot vasaru jau tagad," sacīja "Tartu 2024" Komunikāciju un mārketinga daļas vadītāja Marili Vihmane.

"Tartu 2024" atklāšanas šovs Emajegi upes krastā sekoja Igaunijas prezidenta un augstu amatpersonu uzrunām. Ar horeogrāfiju, gaismu partitūru un dažādu žanru muzikālām tēmām iestudējums pievērsās cilvēku, vietu un laikmetu mijiedarbei. Šovam dots nosaukums – "Viss ir viens!"

"Šī iestudējuma vēstījums ir – mēs izdzīvojam, darbojoties kopā. Aiz mums vienmēr ir vēl kāds. Te ir runa arī par paaudzēm, to maiņu un pieredzes nodošanu. Tāpēc iestudējumā piedalās gan bērni, gan vecāka gadagājuma cilvēki. Viens par visiem, un visi par vienu! Mēs sanākam kopā, lai izdzīvotu un radītu lielas lietas," skaidroja "Tartu 2024" mākslinieciskā vadītāja Kati Torpa.

Šovā piedalījās tādi Igaunijā zināmi mūziķi kā Sanders Melters un "Trad.Attack!", kā arī vairāki desmiti dejotāju un mūziķu no Dienvidigaunijas. Un tā vairāk nekā 1000 pasākumu maratons Tartu ir atklāts. Tas viss šogad noritēs ar vienojošu virsrakstu – "Izdzīvošanas mākslas".

"Mēs aptveram visus iespējamos kultūras laukus – teātris, mūzika, kino, vizuālās mākslas, arī mode un ēdieni. Šis tūkstotis pasākumu tiek īstenots 350 projektos. Tie pieskarsies vides, humānisma, Tartu un Eiropas, zinātnes un citām sfērām," norādīja Torpa.

Marili Vihmane piebilda: "Mēs ceram, ka plānotos pasākumus apmeklēs miljons cilvēku. Protams, cerības ir diezgan augstas, bet mēs sagaidām, ka atbrauks cilvēki no ārzemēm, arī no Latvijas. Vairākkārt jau esam viesojušies Latvijā un jūs uzrunājuši. Tāpēc, ja latvieši veltīs laiku Tartu apmeklēšanai, uzskatīsim to par lielu pagodinājumu."

Programmā iekļauti arī pasākumi īpaši latviešiem un ar mūsu mākslinieku piedalīšanos. Arī atklāšanas muzikālajā daļā piedalījās Igaunijas publikai nu jau labi pazīstamais dīdžejs Magnuss Eriņš.

Vakars turpinājās ar skaļu un ritmisku gājienu. Tā priekšgalā virzījās muzikāls ezis, kuram sekoja dejotāju platformas. Procesija noslēdzās pie Igaunijas Nacionālā muzeja, kur klātesošos līdz pat vēlai naktij gaidīja grandiozs reiva burziņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti