Cilvēkus ar kustību traucējumiem aicina uz itāļu mākslinieces bezmaksas dejas meistarklasēm

3. un 4. oktobrī Rīgā norisināsies meistarklase "Sottobosco", kuru vadīs itāļu māksliniece un horeogrāfe Kjāru Bersani (Chiara Bersani), un tās laikā dalībniekiem ar kustību traucējumiem būs iespēja pētīt kustības, skaņas un telpas attiecības, atklājot sava ķermeņa iespējas​​ savstarpējā un vides mijiedarbībā, informēja Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) pārstāvji.

Kjāra Bersani jau iepriekš viesojusies Latvijā ar skatuves mākslas darbiem "Dūmaka""Dzīvnieks" un "Vienradžus meklējot", kā arī piedalījusies divu nedēļu rezidencē veidojot skatuves mākslas darbu "Sottobosco", kas šobrīd tiek izrādīts vairākos Eiropas skatuves mākslas festivālos.

Saistībā ar šo darbu māksliniece nelielai interesentu grupai piedāvā meistarklasi, kuras laikā dalībniekiem tiek dota iespēja kļūt par daļu no radošā procesā, apgūstot jaunas iemaņas kustību un teātra mākslā.

Horeogrāfes Kjāras Bersani meistarklases
Horeogrāfes Kjāras Bersani meistarklases

"Sottibosco" meistarklase norisināsies divas dienas: 3. oktobrī no 10.00 līdz 16.00 un 4. oktobrī no 10.00 līdz 15.00 Pārdaugavā, "H2O6" kvartāla telpās Durbes ielā 4.

Papildus tam 4. oktobrī pulksten 18.00 turpat "H2O6" kvartālā ikviens ir aicināts uz publisku diskusiju ar Kjāru Bersani un meistarklases dalībniekiem, kuras laikā būs iespēja uzzināt par meistarklasēs notikušo un pieredzēto.

Meistarklasē komunikācijai galvenokārt tiks izmantota skaņa, runa un kustība. Iepriekšēja pieredze skatuves mākslā nav nepieciešama, pietiek ar  vēlmi piedalīties kolektīvā darbībā.

Dalība meistarklasē ir bez maksas, tā notiks slēgtā vidē, bez apmeklētājiem. Abās dienās meistarklases ilgums būs līdz 6 stundām, ieskaitot pusdienu pārtraukumu.

Interesentus vecumā no 18 gadiem aicina aizpildīt pieteikuma anketu. Ar izvēlētajiem pretendentiem sazināsies individuāli. Meistarklases dalībnieku skaits – 10 cilvēki. Jautājumu gadījumā lūgums sazināties ar Lību – [email protected] vai 28649014.

Horeogrāfes Kjāras Bersani meistarklases
Horeogrāfes Kjāras Bersani meistarklases

Kjāra Bersani ir itāļu māksliniece, kas darbojas performances, pētnieciskā teātra un laikmetīgās dejas jomā, interpretējot dažādas valodas un vīzijas savās horeogrāfijās un režijas darbā. Viņas darbi, kas bieži tiek izrādīti starptautiskā vidē, rodas dialogā ar dažāda rakstura telpām un galvenokārt adresēti kaimiņam, kurš atrodas blakus skatuvei. Kjāras interpretāciju un pētījumu pamatā ir "politiskā ķermeņa" jēdziens un prakses, kuras palīdz trenēt ķermenisko klātbūtni un darbību. Pirmais manifests, kurā parādījās šī ievirze, – izrāde "Maigais vienradzis" – iekļauts "Aerowaves" platformā par precīzu pētījuma tēmas atveidojumu, par kuru Kjāra 2018. gadā saņēmusi arī "UBU" balvu kā labākā jaunā aktrise/izpildītāja vecuma kategorijā zem 35 gadiem. 2019. gada augustā Edinburgas "Fringe" festivālā Kjāra un "Maigais vienradzis" ieguva pirmo vietu dejas kategorijā "Total Theatre Awards". Līdz 2024. gadam māksliniece piedalās arī "Apap – Advancing" skatuves mākslas projektā "Feminist Future".

Latvijas Jaunā teātra institūts pēdējos gados pieejamību un iekļaušanu ir izvirzījis par vienu no darbības prioritātēm, ne vien Starptautiskā jaunā teātra festivāla "Homo Novus" īstenošanā, bet arī citās LJTI iniciatīvās. Šī ir jau otrā LJTI rīkotā meistarklase, kas paredzēta tieši cilvēkiem ar invaliditāti. Pērn institūtrs aicināja mākslinieci Klēru Kaningemu (Claire Cunningham) no Skotijas īstenot trīs dienu meistarklasi cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem ar mērķi veicināt viņu iesaisti skatuves mākslā.

Projekts tiek līdzfinansēts no Rīgas pilsētas Sabiedrības integrācijas programmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti