Baltijas jūras reģiona kultūras pērle: ko iegūtais tituls nozīmē Rūjienai

Rūjiena kļuvusi par "Baltijas jūras reģiona kultūras pērli 2024", šādu titulu "Interreg" programmā šai Ziemeļvidzemes pilsētai piešķīrusi starptautiska žūrija. No 12 Baltijas jūras reģiona valstu kandidātiem izvēlētas vēl arī Svendborga Dānijā, Ķīle Vācijā un Jākobštate Somijā. Lai iegūtu šo titulu, pilsētām bija jāsagatavo kultūras un sociālās noturības rīcības plāni ar mērķi stiprināt vietējās kopienas un saliedēt iedzīvotājus. Ko jauniegūtais tituls nozīmēs Rūjienai, un kādas aktivitātes paredzētas?

Rūjiena ieguvusi titulu «Baltijas jūras reģiona kultūras pērle 2024»
00:00 / 04:09
Lejuplādēt

Pandēmija, karš Ukrainā, ekonomiskās pārmaiņas – pēdējie gadi nav bijuši viegli, un tieši šādās krīzes situācijās ir svarīga sabiedrības noturība jeb dzīvotspēja, arī līdzcilvēku atbalsts. Šī "Interreg" Baltijas jūras reģiona programma, kā stāsta Valmieras novada kultūras projektu vadītāja Madara Seile, tad arī ir ar domu sekmēt vietējās kopienas saliedētību, izmantojot kultūru un radošumu.

"Tas lielais mērķis ir stiprināt kopienu, jo kopienai ir ārkārtīgi svarīgi sajusties šeit labi, lai mums nebūtu vēlmes doties projām. Arī ar visu šo politisko situāciju, kāda ir pasaulē, es domāju, ka

ir svarīgi veidot to drošo sajūtu, ka tās ir tavas mājas un ka te ir tavs kaimiņš, kurš tevi sapratīs un arī palīdzēs, ja būs nepieciešams," sacīja Seile.

Pusotra gada laikā Rūjienā norisināsies dažādi pasākumi, kultūras norises, lai saliedētu tuvākus un tālākus kaimiņus.

Laba iespēja izvilkt no čaulas mazāk aktīvos

"Rūjienietis ir tāds spītīgs, bet nu ļoti patriotisks, darbīgs un kluss cilvēks, kas ir mazliet jāpabaksta," savas pilsētas iedzīvotājus raksturoja Uldis Rusmanis. Viņš ir vietējā kultūras nama darbinieks un arī iesaistījies jaunajā projektā, kuram kā galveno domu saredz tieši šo, kā viņš saka, pabakstīšanu jeb ieinteresēšanu kopīgām aktivitātēm.

"Man liekas, ka tā ir ļoti laba iespēja izvilkt no čaulas tās cilvēku grupas, kas varbūt nav tik aktīvas," pauda Rusmanis. "Viņiem neinteresē tik daudz koncerti vai kaut kādas standarta lietas, bet varbūt tās iedzīvotāju grupas, kas nav ikdienā tik aktīvas,

lai viņi satiekas un nāk kopā darīt, nevis tā, ka katrs atsevišķi sēž un bubina viens uz otru, ka tas nav, tas nav. Bet lai nāk kopā visas tās idejas celt galdā un tādā ziņā to patriotismu stiprināt."

Valmieras novada kultūras projektu vadītāja Seile aicināja doties uz Rūjienas centru, kur noskatīta viena no vietām dažādām aktivitātēm.

"Mēs esam pie Rīgas ielas 8, šeit jūs redzat tādas pamestas mājas, bet iezīmētas ar dažādiem mākslas darbiem, sienas gleznojumiem. Šeit būs viena no vietām, kur notiks "kultūras pērles" aktivitātes," skaidroja Seile.

Mērķis arī popularizēt Rūjienu starp jaunajām ģimenēm

Lai gan pilsētas vēsturisko ēku komplekss šobrīd ir bēdīgā stāvoklī, rūjienieši cer, ka te atkal būs rosība. Rūjienas tautskolas vadītāja Gita Zariņa pastāstīja, ka ar šo koka ēku kvartāliņu, kas tagad ir pašvaldības īpašums, saistās daudzas ieceres.

"Šo sapni mēs lolojam jau vairākus gadus, ka tur varētu būt Ziemeļvidzemes kultūras mantojuma saglabāšanas centrs. Tās aktivitātes ir domāts veidot tur. Veidot sakopšanas talkas, kur aicinātu iedzīvotājus, jo Rūjiena jau patiesībā ir tāda Ziemeļvidzemes zaļā pērle, un, lai mums tā pērle būtu pilnīga, mums ir vajadzīgs sakopt šo centra vietu. Tur mēs varētu piedāvāt dažādas programmas, apmācības, izstādes, tā ka tas ir tāds mūsu sapnis, ko mēs varam šajā projektā parādīt," sacīja Zariņa.

"Kultūras pērles" programmā tiek aktualizēta paaudžu sadarbība, kā arī jauniešu aizplūšana uz lielpilsētām, tāpēc ir paredzēts dažādās aktivitātēs vairāk iesaistīt jauniešus un arī popularizēt Rūjienu kā izdevīgu mājvietu jaunajām ģimenē.

Tituls "Baltijas jūras reģiona kultūras pērle 2024" sniedz arī 5000 eiro dažādu aktivitāšu rīkošanai. Tā gan nav liela summa, bet savu līdzfinansējumu sola arī novada pašvaldība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti