Kultūras ziņas

Skicēšanas un mūzikas festivāla centrā – anatomija

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Jauniešu vēlme studēt mākslu augstskolās divkāršojusies

Jauniešu vēlme studēt mākslu augstskolās divkāršojusies

Šajās dienās noris aktīva pieteikšanās studijām Latvijas augstskolās. Īpašu interesi šogad izrāda studēt gribošie mākslu augstskolās – Latvijas Kultūras, Mūzikas un Mākslas akadēmijās. Dažās no tām pieteikušies divas reizes vairāk jaunieši nekā pērn.

Latvijas Kultūras akadēmijā pieteikšanās bakalaura un maģistra studijām sākās 14. jūlijā, un līdz šim brīdim vēlmi studēt ir apliecinājuši teju 400 jaunieši.

"Lielākais pieprasījums ir atkal uz starpdisciplinārām programmām.

Starpaugstskolu programmām, kas ir mūsu radošās industrijas, un tas izrāviens ir acīm redzams. Arī kultūras socioloģija ir līderos šobrīd. Tā interese un pieteikumu skaits ir dubultojies!"

stāsta Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela.

Kultūras akadēmijas pagalmā pulcējas jaunieši, kuri vēlas kļūt par aktieriem un režisoriem. Viņiem pirmā konsultācija par uzņemšanas kārtību.

Jautāts, kāpēc grib kļūt par aktieri, topošais students Mārtiņš Mikožans saka: "Nezinu, bet par to es sapņoju jau labu laiku un esmu nolēmis. Tas ir mans, un kāpēc nepamēģināt?" Kristiāns Ģērmanis viņam pievienojas: "Arī! Patiesībā bērnības sapnis. Ļoti daudzpusīga profesija. Ļoti aptveroša. Piespiež sevi izaugt."

"Tas ir aizraujoši, un tas jau ir manī kādu laiku. Es taisu performances, un es gribu attīstīt šo prasmi," teic topošā studente Elizabete Kokareviča. "Es eju uz teātri, kopš sevi atceros, un tā ir mazliet cita pasaule, kurā mazliet jau esmu iekāpusi, bet gribētos vēl dziļāk," par vēlmi studēt bilst Agate Grīnhofa.

Dramatiskā teātra aktieru un režisoru mākslas programmā uzņemšana notiek vien reizi trijos gados. Topošo skatuves mākslinieku kursu vadīs Indra Roga un Elmārs Seņkovs.

"Skaidrs, ka mēs

meklējam atvērtus, talantīgus, radošus, brīvi domājošus jauniešus, kas nebaidās no sevis un kam nav bail no mums, kam nav bail no publikas.

Taču tā talanta mērīšana notiek caur daudziem un dažādiem uzdevumiem," norāda Dramatiskā teātra aktiera mākslas apakšprogrammas vadītāja Indra Roga.

Arī Latvijas Mākslas akadēmijā šogad dubultojies studēt gribētāju skaits. Pieprasītākā nozare – Audio-vizuālās mediju mākslas nodaļas apakšnozare "Kustība. Attēls. Skaņa".

Daudzi vēlas apgūt arī grafikas dizainu un restaurāciju. Nemainīgi liels pieteikumu skaits ir uz glezniecības nodaļu, bet topā šogad ir Vides māksla – uz šo nodaļu pieteikumu skaits trīskāršojies.

Savukārt Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijā uz dažādām programmām pieteikušies vairāk nekā 300 studēt gribošie, kas arī esot krietni vairāk nekā pērn. Liela interese par atjaunoto un papildināto bakalaura studiju programmu "Mūzika un skatuves māksla".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti