Četrus vakarus būs iespēja baudīt izgaismoto Liepāju; vadmotīvs – «Jaunatklāj vietējo!»

18. martā Liepāja svin 399. dzimšanas dienu. Par godu jubilejai, sākot no piektdienas vakara līdz pat svētdienai, varēs doties pastaigā "Izgaismotā Liepāja". Šī gada vadmotīvs – "Jaunatklāj vietējo!", kas vienlaikus sasaucas ar Eiropas kultūras galvaspilsētas ideju 2027. gadā. Tā būs iespēja liepājniekiem un pilsētas viesiem četru vakaru garumā ielūkoties pilsētas pagalmos, raudzīties izgaismotos dievnamos, no cita skatu punkta ieraudzīt ēku durvis, piedzīvot pilsētu ar gaismas, mūzikas, lāzeru un videoprojekciju klātbūtni. Pilsēta pārvērtīsies 26 objektos, un tik liels skaits vēl neesot bijis.

Četrus vakarus būs iespēja baudīt izgaismoto Liepāju; vadmotīvs – «Jaunatklāj vietējo!»
00:00 / 04:39
Lejuplādēt

Liepāja Kultūras pārvaldes pārstāvis Nauris Lazdāns atklāja, ka šoreiz būs iespēja tuvāk iepazīt un citādi ieraudzīt vienu no Liepājas vecpilsētas pērlēm – Bāriņu ielu, kas pastaigas "Izgaismotā Liepāja" laikā satiksmei būs slēgta, tāpēc gājēji pa to varēs brīvi pārvietoties.

"Šeit būs iespēja gandrīz kā liedagā pabradāt. Mēs tiksim Hoijeres viesu nama pagalmā, kas būs pārvērties līdz nepazīšanai. Mazliet tālāk paejot, mēs tiksim pie milzīgiem zaķiem bērnudārza pagalmā. Ieejam tādās vietās, kurās ikdienā iekšā netiekam. Ne tikai par Bāriņu ielu runājot, vēl viena interesanta lieta – mēs tiksim Liepājas teātra pagalmā.

Tas vienmēr ir ar aizslēgtiem vārtiem, tur darbojas scenogrāfi, butafori, kas tās teātra izrādes būvē. Tā būs unikāla iespēja ielūkoties teātra pagalmā," atklāja Lazdāns.

Viena no vietām Bāriņu ielā, kas šogad iekļauta pastaigas "Izgaismotā Liepāja" maršrutā, ir Liepājas Restaurācijas centra pagalms, kas atvērs savas durvis apmeklētājiem. Centra izveidotājs un saimnieks Ivars Pilips-Matisons pastāstīja, ka pagalmā būs jūtamas patriotiskas vēsmas:

"Restaurācijas centra pagalmā būs apskatāma vizuāla gaismu kompozīcija ar nosaukumu "Sarkans un balts", kam sekos pavadošā mūzika, Liepājas grupas "Hard Amber" dziesmas "Karogs" ieraksts, kas papildinās sajūtas par mūsu neatkarību, par mūsu Latviju, par mūsu Liepāju, kas šajā nedēļas nogalē ir pati svarīgākā."

Gaismas festivāls "Izgaismotā Liepāja"
Gaismas festivāls "Izgaismotā Liepāja"

Pilips-Matisons pastāstīja, ka viņam Liepājas dzimšanas diena ir dubulti svētki, jo tieši 18. martā dzimšanas diena ir arī viņa jaunākajai meitai. "Mēs šo pasākumu izbaudām īpaši. Bērniem ir liels prieks, ka pilsēta ir saposta svētkiem. Mēs, protams, sakām, ka dzimšanas dienai par godu," sacīja Pilips-Matisons.

Viņš atklāja, ka Bāriņu ielā izgaismos arī septiņas vēsturiskās durvis, kas kļūs par tādiem kā laikmeta portāliem.

"Pie katrām durvīm būs dzirdams neliels stāsts par to, kas aiz šīm durvīm ir dzīvojis, kas aiz šīm durvīm, iespējams, kādreiz taps.

Būs dzirdami stāsti par maiznieka māju no 18. gadsimta, par kurpnieka māju, par birģermeistara māju, kas top par keramikas darbnīcu, dzirdēsim arī stāstu par nelielu veikaliņu, kas kādreiz mājojis jūgendstila skaistajā namā Bāriņu ielā 21A un arī stāstus par ebreju staļļiem."

Piesaistīt gaismu un video māksliniekus no visas Latvijas, kuri veido objektus pilsētā, izgaismojot ēku fasādes un ielas, uzburot svētku sajūtu vēl pelēkajos un tumšajos marta vakaros, ir kļuvusi par tradīciju, kā svinēt pilsētas dzimšanas dienu. Tirgoņu ielu, ko vietējie mēdz saukt par gājēju ielu, ar instalāciju "Gaismēna" pārvērtīs dizainers Kristaps Štobis no "December Design".

"Mēs gaismojam tuvējās ēkas, ietves un visu, ko mēs redzam apkārt ar vienu pamatideju – tumsā viss izskatās citādi.

Naktī visa šī pasākuma ietvaros ar gaismas palīdzību mēs radām pilnīgi citu sajūtu, izgaismojot to, ko varbūt pa dienu neesam pamanījuši, paspēlējoties ar ēnu, meklējot jaunus rakursus, padarot vidi pilnīgi citādāku, nekā tā ir dienas laikā," raksturoja Štobis.

Turpinot solidarizēties un atbalstot Ukrainu, Liepājas domes ēka izgaismosies Ukrainas karoga krāsās. Liepājas dzimšanas dienas vakarā, 18. martā, koncertzālē "Lielais dzintars" norisināsies ikgadējā "Goda un gada liepājnieks" apbalvošanas ceremonija, kuras laikā par īpašiem nopelniem 2023. gadā sveiks 15 liepājniekus, bet par sasniegumiem mūža garumā godinās vienu "Goda liepājnieku".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti