Panorāma

Ukrainā piefrontes ciemos – tikai mobilās klīnikas

Panorāma

VVD: Rīgai nav plāna, kā ar kanalizāciju nepiesārņot Daugavu

Ārzemju latvieši: Latvietība turpināsies arī svešumā

Ģimenes svešumā kaļ Nameja gredzenus un nometni Freiburgā pieskandina ar latvietību

Kas ir latvietība un vai to var iemācīt saviem bērniem, kuri kopš mazotnes dzīvo ārzemēs? Šie bija daži no grūtajiem jautājumiem, uz kuriem atbildes latviešu nometnē Vācijā meklēja no visas pasaules sabraukušie. Nedēļas garumā ārzemēs dzīvojušie latvieši kopā ar ģimenēm veidoja pastalas, kala Nameja gredzenus un pieskandināja Freiburgu ar dziesmām.

Varētu padomāt, ka šī ir mītiska, idealizēta un tradīciju pilna Latvija - vieni plūc slotiņas un mācās, kā pareizi iet pirtī, citi grebj vārdu "Bērzaine" koka solā. Tomēr aiz koku galiem spīd Vācijas pilsēta Freiburga un vairākums sabraukušo jau gadiem dzīvo svešumā. Daži arī atzīst, ka par Latviju un latvietību ikdienā nedomā, bet reizi gadā atbrauc uz Freiburgas Latviešu centru "Bērzaine", kur notiek nometne "3x3".

"Latvijā es nekad neko tādu nebiju piedzīvojusi. Tādu paražu, tradīciju kopšanu," pastāstīja Juta, kura ar ģimeni dzīvo Vācijā. "Tas viss kopā. Un tie cilvēki, kas rada atmosfēru un tiltu uz Latviju."

Tilta radīšana arī ir šīs nometnes mērķis.

Gan vecāki, gan bērni piedalās dažādās aktivitātēs jeb ievirzēs, kas visas ir ar virsmērķi radīt interesi cerībā, ka tieši šī interese reiz kādu atvedīs atpakaļ uz dzimteni. Nometnes kulminācija ir dievturu daudzinājums.

"Kas varbūt dzīvojot ārzemēs liekas vissvarīgākais, ko nodot no latvietības nākamajai paaudzei? Mans viedoklis ir nodot tradīciju un to piederības sajūtu, ka ir ļoti daudz cilvēku, kas iekšēji jūt tāpat kā tu," sacīja ar ģimeni Apvienotajos Arābu Emirātos dzīvojošā Ingūna. 

Jautāta, vai to bērni saprot, Ingūna atbild apstiprinoši. "Es domāju, ka jā. Šarlote mani šodien izdancināja, Andželīna bija vilks un māk jau taisīt lokus. Es domāju, ka viņas tagad ir vēl gudrākas nekā es," piebilda Ingūna.

"Šoreiz mani abi puikas ir atraduši draugus. Viens runā angliski, otrs portugāliski un tad viņi nevar runāt vienā valodā – vācu," atzina Juta. "Un tad nākas runāt latviski, un tas tā ļoti forši, ka ir izdevies."

"Tas palīdz bērniem apzināties, ka viņi nav vienīgie, ka viņi ir viens no vairākiem," atzina ASV dzīvojošais Dainis un Aija. 

Visi uzrunātie nometnes dalībnieki saka, ka latvietību šonedēļ ir sajutuši un priecājas, ka atbrauca.

Taču neviena ģimene neapsola atgriezties uz dzīvi dzimtenē. Bet šim mākonim ir zelta maliņa un vismaz bērni savā starpā ir apmainījušies telefona numuriem un apsolījuši pierunāt vecākus atgriezties Bērzainē, tajā, kas Vācijā, arī nākamgad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti