Rīta Panorāma

Haiti turpinās bruņotu bandu izraisīti nemieri

Rīta Panorāma

Durbes ērgļu ligzdas tiešraides "seriālam" jau 10 gadi

Nīderlandē atklāts Nacionālais holokausta muzejs

Nīderlandē atklāts Nacionālais holokausta muzejs

Nīderlandes pilsētā Amsterdamā atklāts Nacionālais holokausta muzejs. Nacistiskās Vācijas okupācijas periodā pagājuša gadsimta vidū kopumā tika nogalināti 102 tūkstoši valsts iedzīvotāji – ebreji.

Nacionālā holokausta muzeja direktors Emīls Šrīvers stāsta: "Tas ir muzejs par vienu no lielākajiem genocīdiem mūsdienu vēsturē. Šeit ir arī atklāti attēli, ciktāl tie ir nepieciešami, lai parādītu notikušā apmēru un nopietnību. Pēc tam mēs soli pa solim parādām, kā šāds genocīds galu galā varēja notikt."

Ekspozīciju ievada šausminošs kāda 7 gadus veca zēna attēls, kurš pēc koncentrācijas nometnes atbrīvošanas iet gar upuru rindu. Šeit apskatāms upuru apģērbs ar sešstaru Dāvida zvaigzni, dažādas piemiņas lietas un fotogrāfijas. Uz kādas telpas sienas ir simtiem vācu okupācijas varas pieņemto likumu teksti, kas attiecas uz ebrejiem, bet citviet apmeklētājiem pieejamas filmas, skaņu ieraksti, instalācijas un citi eksponāti. Muzeja veidošanu atbalstīja Vācija un Austrija, bet par tā nozīmi liecina arī augstu amatpersonu klātbūtne.

Muzeju atklāja karalis Vilems Aleksandrs, bet starp goda viesiem bija Izraēlas prezidents Ichaks Hercogs. Tomēr Gazas joslas kara dēļ šo vizīti vērtē neviennozīmīgi, un Amsterdamā vienlaikus notika plaša palestīniešu atbalsta demonstrācija, kuras dalībnieki skandēja saukļus "Boikotēt Izraēlu" un "Atbrīvot Palestīnu".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti