Daugavpils cietoksnī durvis ver jauns tūrisma objekts – retro tehnikas centrs

Tas jau būs desmitais kultūras un tūrisma objekts Daugavpils cietoksnī. Pateicoties vērienīgajiem restaurācijas darbiem, "Inženieru arsenāls" ir atdzimis, lai kļūtu par jaunu kultūras un retro tehnikas epicentru Latgales reģionā. Jaunizveidotā centra ekspozīcijā skatāmas vairāk nekā 30 retro automašīnas, vairāk nekā 75 motocikli un mopēdi, 350 auto un moto modeļi, kā arī unikāla foto tehnikas kolekcija.

Daugavpils cietoksnī durvis ver jauns tūrisma objekts – retro tehnikas centrs
00:00 / 05:31
Lejuplādēt

"Inženieru arsenāls" ir viena no lielākajām ēkām Daugavpils cietoksnī, kā arī viena no garākajām vēsturiskajām ēkām visā Latgalē – 275 metri. Tagad tā atjaunota visā godībā, bet, saglabājot savu senatnes auru, šodien ver savas durvis apmeklētājiem.

"Vēsturiskais viss ir saglabāts, visi ķieģeļi, tas pats vēsturiskais bruģis, kāpnes ir 180 gadus vecas, daži pakāpieni var pat atšķirties pēc augstuma, jo netika rauti nost. Te ir daži elementi protezēti, jo ir vietas, kur akmens bija izdrupis," stāsta centra vadītājs Raitis Ķikusts, vedot rādīt arī tās vērtības, kuru dēļ šāds centrs šajā "Inženieru arsenālā" ir tapis.

"Viss sākas ar industriālo mantojumu, kā apvienojas koks ar metālu, ar ko tas viss rezultējas. Koka velosipēds, kalēja darbnīca. Vēsturiskās liecības. Te ir mūsu Daugavpils rūpnīcas, sākot ar Lokomotīvju remontu rūpnīcu, kas joprojām strādā, ar visiem vagoniem, sliedēm un visu tās vēsturi, te Pievadķēžu rūpnīca, Ķīmiskās šķiedras rūpnīca, Daugavpils Skrošu rūpnīca," stāstīja Ķikusts.

Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženieru arsenāls”
Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženieru arsenāls”

Nākamā ekspozīcija ar te izvietotajiem eksponātiem stāsta par speciālo autotransportu.

"Šis ir viens no spectehnikas automobiļiem, blakus viens no taksometriem, te ātrās palīdzības mašīna, kas nav padomju tehnika, bet Daugavpils vēsturei interesanti, ka tā kā humanitārā palīdzība nākusi no Dānijas. Te elektriķa mašīna un instrumenti, te arī tāds improvizēts komunikāciju tornis, sākot to parasta plašu atskaņotāja līdz pirmajam datoriem," izrāda centra vadītājs.

Tālāk dažādu marku un vecumu automašīnas no privātkolekcijām. 

"Tās pārsvarā ir privātkolekcijas, mēs ņemam uz deponējumu, ideja ir tāda: ja jums transporta līdzeklis stāv garāžā, jūs to nevienam nerādāt, tas vienkārši noput, un jums ir žēl ar to braukt, tad te tos var izstādīt. Labas, siltas telpas, apskatāmas, transporta līdzekļi nerūsē. Kāpēc gan ne? Mēs veicam tādu kā hronoloģiju, sakot no mazām mašīnām, te, piemēram, mašīna no filmas "Šurika piedzīvojumi", tā saucamā invaļidka, te divi zapīši, braucoši, paši uz šejieni atbraukuši savā gaitā, tad moskviči, vienam nobraukums ir tikai 5000 km un uz sēdekļiem saglabājušās pat oriģinālās plēves, bet pats interesantākais ir žigulis. Šim nobraukums nav pat 1000 kilometri, 957 km nobraukums, tajā viss ir oriģināls, mēs pat smejamies, ka tajā pat oriģinālā eļļa saglabājusies," noteica Ķikusts.

Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženieru arsenāls”
Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženieru arsenāls”

Vai tas nozīmē, ka pēc marka Rotko mākslas centra kā pirmā nozīmīgākā atjaunotā objekta šī ēka kļūs par vēl vienu pērli cietoksnī?

"Jā, mēs ļoti ceram, ka tas tiešām kļūs kā tāds enkurobjekts Daugavpils cietoksnī. Mums ir vīzija te izveidot ekspozīciju visu paaudžu apmeklētājiem, sākot no mazākiem, pirmsskolas vecuma bērniem, lai tiem ir interesanti, un beidzot ar vecāka gada gājuma cilvēkiem, kas varēs apskatīt savu bērnību vai jaunību, un doties tajās atmiņās, kā tad ir bijis braukt ar tādu žiguli, zaporožecu vai kādu citu transporta līdzekli, vai apskatīt kādu interesantu žurnālu vai grāmatu, kas viņam atsauks bērnības vai jaunības atmiņas," stāstīja Ķikusts.

30 retro automašīnas, vairāk nekā 75 motocikli un mopēdi, jo nav jāaizmirst, ka Daugavpils ir Latvijas spīdveja dzimtene, vēl 350 mazie auto un moto modeļi.

Šis centrs noteikti kļūs par vēl vienu Daugavpils cietokšņa pērli, pārliecināts arī viens no ekspozīciju kuratoriem Ainārs Pankjāns.

"Pats cietoksnis jau pērle, un tad, protams, rodas aizvien vien jaunas un jaunas pērles. Pati arhitektūra jau ir interesanta, ieejot Inženieru arsenālā, un tas ir papildināts ar šo industriālo mantojumu. Tas rada tādu pievienoto vērtību, stāstu arī par pašu Daugavpili. Tas man liekas ļoti interesanti, un pats svarīgākais, ka te ir vienīgā vieta Latvijā, iespējams, kur ir divas industriālās lietas, kas ir iekļautas Latvijas kultūras kanonā – fotoaparāts "Minox" un mopēds "Rīga 12". Tās ir Latvijas mēroga unikālas dizaina pērles," vērtēja Pankjāns.

Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženieru arsenāls”
Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženieru arsenāls”

Jaunā centra atklāšana būs grandioza, programma "Šeit pukst motoru sirds" turpināsies divas dienas.

"Būs visdažādākās aktivitātes – meistarklases, motoparādes, autoparādes, ekspozīcijas apmeklējumi, koncerti, un, protams, pati odziņa – pats Inženieru arsenāls, gan kā pati ēka, gan ekspozīcijas, kas ir iekšā, stāsts par Daugavpils industriālo mantojumu, stāsts par padomju tehniku, stāsts par dažādām mūsu lietām, ar kurām mūsu vectēvi un tēvi ir braukuši, un tas ir stāsts par tādām eksotiskākām automašīnām, kas nav ne no Latvijas, ne no bijušās Padomju Savienības," norādīja ekspozīciju kurators. 

Ar tikpat drosmīgām ambīcijām, kā savulaik sevi pieteica Marka Rotko mākslas centrs, nu vēsturiskajā cietoksnī vērt savas durvis apmeklētājiem un iedarbināt motoru sirdis šodien gatavojas šī Latgalē plašākā retro tehnikas ekspozīcija – Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs "Inženieru arsenāls". Tas cietokšņa apmeklētājiem kļūs par vēl vienu pieturas punktu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti