Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Restauratoru meistarībai veltīta izstāde "Cilvēka pieskāriens"

Neredzamā profesija – Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā restauratoru meistarībai veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā (RVKM) pašlaik skatāma restauratoru meistarībai veltīta izstāde "Cilvēka pieskāriens".

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs šogad svin 250. gadskārtu. Šis ir vecākais publiskais muzejs ne tikai Baltijā, bet viens no senākajiem Eiropā. Tas glabā vairāk nekā 600 000 priekšmetu, un daļa no eksponātiem ir apskatāmi, pateicoties prasmīgo restauratoru roku pieskārienam.

RVKM Interjera iekārtas priekšmetu restaurators meistars Dainis Andersons stāsta: "Mūsu muzejs ir vecvecvectētiņš, tad mēs esam atļāvušies pirmo restauratoru izstādi viņa mūžā, šī muzeja mūžā, uztaisīt. Savu restauratoru izstādi. Un kopumā tas ir kolosāli! Mums kā profesijas pārstāvjiem tas ir kā pacēlums, ka mūs bišķi gaismā parāda."

"Gandrīz ar visām lietām, kas muzejā tiek eksponētas, strādā restaurators, bet mūsu profesija ir tā neredzamā profesija," atzīst RVKM stājglezniecības restauratore vecmeistare Ineta Augustina. "Viena no daudzām profesijām, kas parasti netiek eksponēta. Vairums cilvēku, skatoties uz tām lietām, kas ir muzejā, domā, ka tās lietas ir tādas saglabājušās, bet laika gaitā ar lietu var notikt daudz un dažādas  transformācijas. Gan nepiemērotu glabāšanas apstākļu dēļ, bet visvairāk dažādu cilvēku iejaukšanās rezultātā kaut kas ir labots, pārkrāsots, kaut kas ir izmainīts."

Restauratoru darbu izstādē "Cilvēka pieskāriens" eksponēti vairāk nekā 70 muzeja krājuma priekšmeti, kas restaurēti pēdējo piecdesmit gadu laikā. Šobrīd Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā strādā vienpadsmit restauratori, katrs specializējas noteiktu materiālu restaurācijā.

RVKM keramikas, stikla un porcelāna restauratore vecmeistare Jana Lībiete ieskicē savu darbu: "Izskats tam priekšmetam tad, kad viņš nonāk pie manis, ir diezgan briesmīgs. Tādu nevar ne parādīt nākamām paaudzēm, ne izlikt izstādē, to vajag atjaunot un restaurēt, lai viņš izskatās savā sākotnējā izskatā un ir estētiski baudāms. Man ir trīs [izstādē apskatāmi] priekšmeti restaurēti – pirmā ir terīne, Anglija, 19. gadsimts. Dekolētā terīne, jo viņa ir pārklāta. Terīne kādreiz bija saplīsusi 54 fragmentos, šeit attēlā var redzēt, kāda viņa izskatījās pirms restaurācijas. Daļa fragmentu jau bija salīmēti neprecīzi, ar nepareizām līmēm. [..] Tad otrs priekšmets ir Ķīnas porcelāna tase un apakštase – 18. gadsimta tā saucamais papīra porcelāns, kas ir ļoti plāns un caurspīdīgs. Arī tas bija saplīsis 19 fragmentos un arī ir salīmēts. [..] Tad trešais priekšmets ir krūka, Ziemeļungārija, 18. gadsimts, no akmens masas, kas kādreiz bija saplīsusi 34 fragmentos."

Vairāk par izstādē redzamo stāsta RVKM fotomateriālu restaurators speciālists Kristaps Latvis: "Šīs ir albuma emulsijas fotogrāfijas, 1800. gadu beigas, Rīgas ostas skati. Ir burinieks, kur var redzēt, kā kādreiz izskatījās osta, jo osta tepat bija pie Vecrīgas. Fotogrāfija bijusi pārgriezta uz pusēm, otrai bija pārklājums jāņem nost, kas bija sabojājies laika gaitā. Tai laikā dažādas tehnikas bija, kamēr fotogrāfija attīstījās kā tāda. Jāpārzina tās tehnoloģijas, kā tika radītas, no kādiem materiāliem sastāv, no kādiem slāņiem, un tad ķeras klāt."

"Jebkurš darbs ir izaicinājums," atzīst RVKM tekstila izstrādājumu restauratore vecmeistare Ramona Gailīte. "Šis kuģis ir atnests, bildēs var redzēt, – daļa dēļu, koku čupiņa un audums. Es esmu audumu restauratore, audums bija tāds, ka mājās kāds mestu ārā tādu audumu. Man tas izaicinājums bija no putekļu lupatas, brūnas, salijušas slapjas, izveidot kaut ko jaunu. Izaicinājums – no nekā uztaisīt, jo restauratoram galvenais ir saglabāt to, kas ir. Neko no jauna mēs netaisām."

"Jebkurš priekšmets iedvesmo. Ja kāds grib apstrīdēt, ka restauratora darbs nav radošs, – tas ir ļoti radošs,"

uzsver RVKM interjera iekārtas priekšmetu restaurators meistars Dainis Andersons.

Izstādē apmeklētāji varēs novērtēt restauratoru profesionālo meistarību un nozīmīgo veikumu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā līdz gada beigām, bet jau aprīlī notiks arī restauratoru darbam veltīta zinātniskā konference.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti