Labrīt

Uzņēmuma vadītājs: "Pasažieru vilciena” nosaukuma maiņa ir baumas

Labrīt

Daugavpils teātris ar pirmizrādi "Mīlestība 32 m2" uzsāk jauno sezonu

Seriālu konkursam iesniegti 16 projekti, vairāk nekā puse patiešām kvalitatīvi

Žūrija: Nacionālā kino centra seriālu konkurss pierāda nozares potenciālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mūsu kino nozares šī brīža spēcīgo potenciālu uzskatāmi atklājis ārkārtas finansējuma konkurss par kvalitatīvu un augstvērtīgu seriālu veidošanu. Konkursam tika iesniegti 16 projekti, no kuriem vismaz pusi ekspertu komisija vērtē kā sižetiski un mākslinieciski ļoti augstvērtīgus. Valsts piešķirtais finansējums šim mērķim – viens miljons eiro – ļauj īstenot divus projektus. Viens ir stāsts par starpkaru Latvijas preses karalieni Emīliju Benjamiņu, bet otrs – Latvijas detektīvklasiķa Andra Kolberga romāna ''Meklējiet sievieti'' ekranizācija.

Seriālu veidotāji ir vadošie Latvijas kino nozares pārstāvji, un viņus sagaida ļoti apjomīgs un intensīvs darbs, jo seriālu pirmizrāžu termiņš ir nākamā gada rudens.

Atbalstot pandēmijas dēļ apdraudēto kultūras nozari, valdība tās atbalstam jūnijā piešķīra 32 miljonus eiro, no kuriem 2 miljoni atvēlēti kino jomai. Jūlijā šai saistībā Nacionālais kino centrs izsludināja trīs projektu konkursus, no kuriem viens tikko noslēdzās, un tas ir konkurss par augstvērtīgu seriālu izveidi.

Tā kā projektu iesniedzējiem bija jāstrādā rekordātrā tempā, tad Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma pat neslēpj, ka bija nobažījusies par rezultātiem saspringto termiņu dēļ.

Tāpēc jo īpaši patīkams pārsteigums bija 16 iesniegtie projekti, no kuriem vairāk nekā puse bija patiešām kvalitatīvi.

Seriāliem atvēlētais viens miljons paredz divu projektu īstenošanu, un speciāli šim konkursam izveidotā ekspertu komisija par uzvarētājiem atzina studijas ''Mistrus Media'' projektu ''Emīlija. Latvijas preses karaliene'' un studiju ''Red Dot Media'' un ''Kultfilma'' sadarbības projektu ''Meklējiet sievieti''.

Ekspertu komisijas pārstāvis, režisors Edmunds Jansons stāsta, ka šie divi projekti bijuši gan ļoti precīzi un stratēģiski saplānoti, gan saturiski pārliecinoši.

“Emīlijas Benjamiņas stāsta gadījumā man šķiet ļoti būtiski tas, ka tas nav tikai vēsturisks stāsts par vēsturisku personu, bet patiesībā caur viņas dzīvesstāstu tiek aplūkots mediju varas dzimšanas fenomens un mediju nozīme mūsdienu pasaulē vispār. Arī, protams, viņas dzīvesstāsts un liktenis ir ļoti neviennozīmīgs, un viņa ir arī ļoti dažādi vērtēta, un tas padara ļoti interesantu šo stāstu. Patiesībā no šī projekta es uzzināju, ka Latvija ir unikāla tādā ziņā, ka mums ir šīs spēcīgās sievietes medijos, kā nekur citur pasaulē nav,” norāda Jansons.

Seriālu veidos pārliecinoša radošā komanda – trīs režisori: Kristīne Želve, Andis Mizišs un Dāvis Sīmanis, četri scenāristi – Māra Zālīte, Baņuta Rubesa, Aiva Birbele un Ivo Briedis. Galvenajā lomā iecerēta Guna Zariņa, ar kuru saspēlēsies Baiba Broka, Juris Bartkevičs, Inga Tropa-Fišere, Raimonds Celms, Artūrs Skrastiņš, kurš atveidos pareģi Finku, un citi.

Arī otram konkursā atbalstītajam projektam ''Meklējiet sievieti'' būs divi režisori, abi arī scenārija līdzautori – Armands Zvirbulis un Dzintars Dreibergs. Seriāla pamatā – mūsu detektīvžanra klasiķa Andra Kolberga romāns par 90. gadu Latviju:

Edmunds Jansons atklāj: “Tas ir tāds detektīvs, trilleris, bet kura darbība notiek šeit, 90., arī vēl agrāk, tā kā tur dažādi tie slāņi un priekšvēstures. Es domāju, ka tas būs ļoti saistoši skatītājiem. Gan kā detektīvs, gan kā stāsts, kas ļauj mums ieskatīties mūsu nesenajā pagātnē.”

Izvēlētās tēmas ir arī šobrīd pasaulē ''ļoti ejošas'', tāpēc seriālos starptautisku potenciālu saredz arī viens no žūrijas pārstāvjiem, mediju eksperts, šobrīd Londonā strādājošais Ģirts Līcis.

Viņš skaidro: “Pirmkārt, šobrīd viens no tādiem vislielākajiem trendiem seriālu saturā ir – skatīties uz lietām no sievietes perspektīvas. Un abi šie seriāli ir tieši tādi. Otrs – tas grauds, kas tajos ir, ka tie ir hiperlokāli. Un ir otrs moments, ka visi starptautiskie izplatītāji meklē kaut ko, ko viņi nevar atrast kaut kur citur, un šie abi ir ļoti piesaistīti Latvijai. Treškārt, ja vēl pieskaramies projektam ''Meklējiet sievieti'', tas ir šis periods – 90. gadi – un šobrīd šī nesenā vēsture – 70.-90. gadi – ir ļoti populārs. Kā piemērs ir seriāls ''Černobiļa'', kas bija ārkārtīgi populārs pagājušogad. Tas ir tas vēstures posms, kas šobrīd ļoti interesē.”

Līdzās Ģirtam Līcim un Edmundam Jansonam žūrijā strādāja arī mediju eksperte Baiba Zūzena, režisore Maira Dobele un kinocentra pārstāve Inga Blese.

Visi atzīst, ka savā ziņā šis tik ātros termiņos notiekošais konkurss bija kā nozares potenciāla pārbaude, ko tā godam izturēja, pierādot spēju stratēģiski plānot, saliedēties un piedāvāt ļoti daudzpusīgu projektu spektru, sākot no filmām bērniem un ģimenēm līdz vēsturiskiem stāstiem un mūsdienu sociālām drāmām.

Kā atzīst Baiba Zūzena – vēl daudzi no iesniegtajiem projektiem, kas konkursā palika aiz svītras, bija ļoti labi un perspektīvi, tādēļ jācer, ka šis konkurss seriālu atbalstam nebūs pirmais un pēdējais.

Plānots, ka konkursā divu atbalstīto seriālu pirmizrādes notiks nākamā gada nogalē, rudens sezonā. Tā kā Benjamiņas dzīvesstāstu līdzfinansē TET platforma, tad visdrīzāk tajā arī ieraudzīsim seriāla pirmizrādi, bet seriāla ''Meklējiet sievieti'' sadarbības partneri ir Latvijas Televīzija un lietotne ''LMT straume'', kas tad arī būs pirmie šī seriāla izrādītāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti