VIDEO: Publiskots režisores Brigitas Eglītes dokumentālās filmas «Sestā diena» treileris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

4. maija kinomaratona ietvaros “Splendid Palace” Lielajā zālē plkst. 16.00 notiks režisores Brigitas Eglītes un operatora Valda Eglīša dokumentālās filmas “Sestā diena” pirmizrāde, informēja “Mistrus Media” pārstāvji.

Sestajā dienā Dievs radīja cilvēku un uzticēja viņam valdīt pār pasauli. Cilvēks uzcēla baznīcu, tirgu un aptieku vienviet. Filmas “Sestā diena” ideja balstīta vēlmē ieraudzīt it kā ikdienišķo, bet reizumis apslēpto un nemainīgo cilvēka dabu, fiksējot dažādus notikumus divu gadu garumā Skultes pagasta tirgus laukumā. 56 kilometrus no Rīgas, aiz Zvejniekciema robežas, Skultes centrā cieši blakus sadzīvo Skultes Evaņģēliski luteriskā baznīca, Skultes tirgus ar līdzās esošo “humpalu” tirgu un Skultes aptieka. Trīs vienuviet. 

Darba dienās mazais Skultes centriņš ar dažām mājām, baznīcu, aptieku un tirgus placi ir tukšs un kluss. Reti caurbrauc kāda mašīna, traktors, vai ar spieķīti uz aptieku aizklibo kāds tuvāko māju onkulītis vai tantiņa. Taču sestdienā Skultes centrs izmainās. Sabrauc vietējie un tālie, vasarnieki un ārzemnieki. Tirgus placis mutuļo. Pirkt, pirkt un vēlreiz pirkt.

Ticīgie ļaudis steidzas uz baznīcu, ejot garām pļavā ņudzošajam “humpalu” tirgum. Savukārt aptiekā veidojas gara rinda. Sestdiena ir tikšanās, intrigu un baumu apspriešanas reize. Pagastā runā, ka tirgus vajadzībām tiekot gatavots jauns placis, nedaudz  tālāk uz Duntes pusi. Tirgošanās tikšot pārcelta. Nav zināms, kas izdzīvos. Filma ir izteikts laikmeta dokumentējums autoru vērojumā.

“Dzīvojot ierasto komforta dzīvi lielpilsētā Rīgā, dažkārt piemirstas, ka Latvija nebeidzas tūlīt aiz Rīgas robežas. Reizumis patiesāka, interesantāka, dabiskāka dzīve un cilvēki ir tur - ārpus lielās pilsētas. Mani kā režisori vienmēr ir interesējuši ikdienišķi, vienkārši cilvēki mazpilsētās, viņu raksturi, ieradumi, pasaules uzskats, vide, kuru viņi veido un kurā vienkārši dzīvo,” uzskata  režisore Brigita Eglīte.

Brigita Eglīte veidojusi vairākus desmitus  kinožurnālu, dokumentālo filmu  un spēlfilmu, tostarp dokumentālo filmu ciklu “Latvju pūrs pielocīts”, (1993.g.), bijusi scenāriste un režisore filmām “Lietas” (1997.g.), galvenā balva ''Premio Giampaolo Bernagozzi'' Montecani filmu festivālā,  “Recidīvisti“ (1999.g.), "Dzimšanas diena“ (2003.g), "Haris” (2005.g.), ”VIP Ķirurgs” (2015.g.),  “Dubultportrets” (2016.g.), spēlfilma "Vienīgā fotogrāfija” (2008.g.). 
Valdis Eglītis filmējis kinožurnālus, dokumentālās filmas, spēlfimas  "Tikšanās uz Piena ceļa”, rež. J. Streicš (1986.g.), "Dzīvīte”, rež, A. Freimanis (1989.g.), "Vilkaču mantiniece” rež. G. Cilinskis (1990.g.),  "Būris” rež. A. Epners (1993.g.), "Vienīgā Fotogrāfija” rež. B. Eglīte ( 2008.g.) u.c.  

Dokumentālās filmas “Sestā diena”  mūzikas autors ir komponists Kārlis Auzāns, montāžu filmai veidojusi Brigita Eglīte, montāžas asistente Inese Kļava, skaņu režisors Artis Dukaļskis. 

Filma tapusi filmu studijā “Mistrus Media”. Filmas tapšanu atbalstījis Nacionālais kino centrs un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti