Rīta Panorāma

Intervija ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Artūru Tomu Plešu

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Top spēlfilma "Pastkarte no Romas"

Top režisores Elzas Gaujas spēlfilma «Pastkarte no Romas» par pensionāru pāri un Alcheimera slimību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šī ir pirmā vasara pēc pandēmijas, kad atkal daudzviet notiek kino filmēšana un top vairākas jaunas filmas. Arī Elzas Gaujas jaunā spēlfilma "Pastkarte no Romas", kuras filmēšanas grupa gatavojas doties uz Romu, lai uzņemtu noslēguma epizodes. Filmas stāsta centrā ir pensionāru pāris, kas cenšas īstenot savu ceļojuma sapni, bet viņus piemeklē Alcheimera slimība. Caur humoru un vieglā valodā filmā runās par smagu tēmu, kas arī skārusi režisores un aktieru tuviniekus.

Filmas galvenajās lomās spēlē Jānis Jarāns un Indra Burkovska. Režisore Elza Gauja neslēpj prieku: "Brīnišķīgi. Esmu šausmīgi priecīga. Abi divi ļoti talantīgi cilvēki. Jānis Jarāns vispār ir tāds liels pārsteigums man. Esmu viņu daudz redzējusi komiskās lomās, bet viņš ir ļoti labs dramatiskais aktieris, ļoti jūtīgs un emocionāls. Un Indra ir Indra. Viņa ir liela un talantīga aktrise."

Sižeta līnijā pāris mēģinās visiem spēkiem ignorēt slimību, spilgti parādot, ka arī mūsu sabiedrībā daudzi cenšas nerunāt par Alcheimeru un tuviniekiem, kurus skārusi šī slimība.

Jānis Jarāns stāsta: "Mēs, ar režisori aprunājoties, secinājām, ka mums ir arī mūsu vecākiem šī slimība kādreiz parādījusies, un par to aktuālo... Cilvēki jau par to nerunā, jo parasti slēpj vai... – Nē, nē, kā taviem senčiem? – Viss kārtībā. Aizvedām uz slimnīcu."

Un tā kā šī tēma ir ļoti tuva aktieriem, filmēšanas laukumā brīžiem negāja emocionāli viegli. "Mēs nevis spēlējām... Nespēlējām. Mēs bijām tēlos iekšā. Mēs esam tie cilvēki, kurus ir skārusi šī slimība, un tā ir ļoti smaga sajūta. Var uztaisīt vienu, divus dublus, un tad trešajā tu nevari, jo tev pašam sāk birt asaras un tu plosi sevi," atklāj Jarāns. "Es smejoties saku, ka tā ir tāda tīra sieviešu filma. Puņķi un asaras. Tā tēma ir gandrīz katrā ģimenē vai blakus, kaimiņu ģimenē."

Režisore norāda: "Kopumā es domāju, mums gāja ļoti labi, bet šis ir mikrobudžets, līdz ar to mums nav daudz naudas. Bieži vien nākas meklēt radošus risinājumus, kādā veidā šo filmu vispār uzfilmēt. Kādā veidā vispār aizbraukt uz Romu, kas vien diezgan neiespējami var likties."

Oktobrī filmēšanas grupa dosies uz Romu, lai uzņemtu noslēguma epizodes, un tuvāk gada beigām sāksies filmas montāža.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti