Kultūras ziņas

Papildinās Nemateriālo kultūras mantojuma sarakstu

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Smeldzīgs stāsts par mīlestību "Pastkarte no Romas"

«Aizkustinoši un cilvēcīgi» – pirmie skatītāji novērtē jauno pašmāju filmu «Pastkarte no Romas»

Ceturtdienas vakarā kinoteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvoja režisores Elzas Gaujas otrā spēlfilma – "Pastkarte no Romas". Tas ir smeldzīgs stāsts par divu pensionāru mīlestību, par diviem pastniekiem, viņu sapni par Romu un slimību, ar ko nākas saskarties. Galvenajās lomas Indra Burkovska un Jānis Jarāns, kuri par šo darbu jau ir nominēti "Lielajam Kristapam", tāpat kā pati filma un tās operators.

Jaunās spēlfilmas "Pastkarte no Romas" pirmizrādes svētkus nosvinējusi režisore Elza Gauja, kopā ar radošo komandu kāpjot uz greznā kinoteātra "Splendid Palace" skatuves un iegremdējot skatītājus sirsnīgā un arīdzan emocionāli skumji piesātinātā vēstījumā par senioru pāri un sapni par Romu.

"Ja tā būtu jāierindo žanrā, tā visticamāk būtu drāma… Šī tomēr ir viegla drāma, drāma ar komēdijas elementiem vai melodrāma," par jauno filmu sacīja režisore. "Stāsts vijas ap senioru pāri, kas abi strādā par pastniekiem, un viņi jau ļoti sen lolo sapni par ceļojumu uz Itāliju, ko nekad nav atļāvušies mūža laikā, un Alvīne, kas ir Indras Burkovas atveidotā varone, izdomā nedaudz viltīgu shēmu, kā loterijā pusnelegāli vinnēt šo ceļojumu. Paralēli šai sižetiski komiskajai līnijai tomēr vijas dramatiskā līnija, kas saistīta ar demences motīvu."

Dramaturģiskais materiāls smelts no dzīves un ir režisores Elzas Gaujas veltījums viņas vecmāmiņai. Aizmirstas vēstules un durvju kodu sajaukšana, līdz pat cukura likšanai ledusskapī un galda piederumu slēpšanai gultas atvilktnē.

"Par to, kā samierināties ar to, par to, kā dzīvot, kad tavs vistuvākais cilvēks ir šajā slimības stāvoklī un ko ar to darīt – pieņemt vai mēģināt atgrūst…" rezumēja Gauja.

"Mēs mēģinājām piekļūt pēc iespējas tuvāk mūsu varoņiem un brīžiem mainīt viena kadra ietvaros viņu skatapunktu un objektīvo skatītāja, režisora skatapunktu. Tas mūsu mērķis bija – ja mēs runājam par kustību un dinamiku, tad varbūt tā piemīt cilvēkiem kādā brīdī, kas ir dezorientēti telpā, tam arī ir zināma izcelsme," atklāja filmas operators Aleksandrs Grebņevs.

Filma jau saņēmusi četras nominācijas nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" – tostarp kā labākā spēlfilma, labākais spēlfilmas operators, labākā aktrise un aktieris galvenajās lomās – mīlošais pastnieku pāris Indra Burkovas un Jānis Jarāns.

Filma uzņemta Latvijā un Itālijā. Tā kā "Pastkarte no Romas" ir mazbudžeta spēlfilma, filmēšanas grupai bija jāpārvar grūti uzdevumi.

"Man ļoti jau sākotnēji patika kontrasti starp Latviju un Romu, jo mūsu varoņi dzīvo, teiksim, Purvciems – Pļavnieki, šajā mikrorajonu vidē, un Roma – tas ir pilnīgi kaut kas cits, un es pati arī nebiju bijusi Romā nekad, nekad pirms filmas uzsākšanas," stāstīja režisore Gauja. "Kaut kādā ziņā tas, ka visi ceļi ved uz Romu un ka es pati tur nekad neesmu bijusi, man asociatīvi likās kaut kas liels, pamatīgs, romantisks, civilizācijas šūpulis, Eiropa. Tas asociējas ar lielo sapni, kur tad mēs beigās arī nonācām. Romā filmēt nebija viegli, jo ir grūti filmēt vietā, kur nezini neko."

Filmu novērtēt paspējuši pirmie skatītāji.

"Filma ir smeldzīgi skumja – par dzīves īstenību, par kuru mēs dažkārt nerunājam un nedomājam. Man bija noteikti interesanti, jo tajā Romas sadaļā es dzīvoju, man tāda sajūta, ka man mazliet viņas pietrūka, jo es zinu, ka bija mazlietiņ vairāk filmēts … es atgriezos tajā oktobrī,  jā, man patika," pēc pirmizrādes sacīja skatītāja, bijusī Latvijas vēstniece Itālijā Solvita Āboltiņa.

"Aizkustinoši un jauki, un ļoti cilvēcīgi, un prieks par aktieriem – Indra Burkovska ir filmējusies visādās īpašās filmās, bet Jarāns vispār nekur sen nav redzēts. Ļoti cilvēcīga, ļoti priecājos, ka tik jauna režisore kā Elza Gauja to ir izvēlējusies un sapratusi, un izjutusi, tiešām prieks un gandarījums," komentēja kino kritiķe Anita Uzulniece.

Filmas radošā komanda tagad uzsāk ceļojumu pa visu Latviju, lai aizvestu kino pēc iespējas tuvāk skatītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti