Kultūras ziņas

Simfodžezs ar Lindu Leen

Kultūras ziņas

Profesoru Vilni Strautiņu atceroties

Ārpuslaika fotogrāfijas izstādē "Starp robežām"

Tallinas ielas kvartālā apskatāma fotoizstāde «Starp robežām»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tallinas ielas kvartālā 17. janvārī atklāta jaunās fotogrāfes no Čehijas Elizabetes Haustas darbu izstāde. Tajā aplūkojamas fotogrāfijas, kas tapušas dažādās cilvēka pamestās vietās, nedaudz apokaliptiskas, noslēpumaini baisas, uzņemtas iestudētā dokumentālā stilā. Izstādes nosaukums – “Starp robežām”.

Elizabete Hausta dzimusi Maskavā, mācījusies Krievijas Valsts kinematogrāfijas institūtā, pēc tam aizbraukusi uz Čehiju, kur ieguvusi bakalaura grādu fotogrāfijā. Izstādi Latvijā ar nedaudz apokaliptisku noskaņu viņai palīdz veidot kolēģe no Prāgas “Radio Brīvība” un draudzene, kurai Rīga ir dzimtā vieta.

“Uzzināju, ka arī Elizabete nodarbojas ar kino un fotogrāfiju, viņa mani ņēma līdzi kā draudzeni uz fotografēšanas pasākumiem pamestajās ēkās,” stāsta izstādes kuratore Kristiāna Stepanoviča.

Viņa skaidro, ka citur pasaulē – tostarp Londonā, fotogrāfi mēdz mākslinieciski savos darbos veidot pamesto ēku izskatu.

“Bet, pateicoties mūsu lokācijai Centrāleiropā, Čehijā tādu ēku ir ļoti daudz. Viņas ir atvērtas cilvēkiem, protams, ir arī aizliegtās, vietas. Kad ej uz turieni fotografēt, tas ir sava veida adrenalīns – tikt iekšā, ātri nofotografēt.

Tu jau neko sliktu nedari, tu uztaisi bildi un dodies prom. Bet uz rokas tev ir reāla sajūta, ka kādreiz te kaut kas ir noticis un tagad tā ēka nevienam nevajadzīga stāv lauka vidū,” skaidro Stepanoviča.

Ieraudzījusi Elizabetes Haustas darbus, viņa ar tiem vēlējusies dalīties arī dzimtenē.

Savukārt Elizabete Hausta par izstādītajiem darbiem stāsta:

“Tā nav gluži apokalipse, drīzāk – dzīve pēc dzīves. Tas, ko sajūti, kad nonāc pie tukšuma jēdziena. Agrāk pastāvēja izteikts patērētāju kults, sabiedrība tiecās pēc pārticības, kad atvērās robežas un radās vairāk iespēju, mēs centāmies iekrāt, jo visa bija tik maz, ka gribējās vairāk.

Bet tagad jaunā paaudze, kā es un jaunāki, pamazām sāk izmantot otrreizējos materiālus, atsakās izmantot plastmasu, uzskata, ka gaļas lietošana kaitē dabai, sāk pārvērtēt mūsu vecāku un vecvecāku paaudzes vērtības.

Tas izklausās pēc utopijas, bet šī dzīve pēc dzīves parāda, ka cilvēki atrodas kaut kādā vakuumā, nesaprotot, kas bija pirms mums, to nevar pilnībā apzināties, bet esam nonākuši pie vēlmes kaut ko mainīt. Un šī fotosērija atklāj šo sajūtu, kad apkārt viss sagruvis un tev jāsāk kas jauns.”

Elizabetes Haustas darbi Tallinas kvartālā būs aplūkojami mēnesi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti