Rīgas Pasaules filmu festivāls šogad pievēršas kino attiecībām ar laiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 16. līdz 19. septembrim kinoteātrī “Kino Bize” notiks Rīgas Pasaules filmu festivāls (RPFF), kura programmu šogad veidos antropoloģiski plaša konteksta filmas, kuras pievēršas kino attiecībām ar laiku un tam, kā mēs to izjūtam, informēja organizatori.

Viena no festivāla programmas kuratorēm Marta Kuča Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” par šī gada programmu stāstīja: “Būtiskākā tēma, kuru mēs ar šī festivāla palīdzību vēlamies risināt, ir laika izpratne un dažādie veidi, kā ar to strādā kino, būtībā, radot pilnīgi jaunas un nebijušas dimensijas. Laikam ir arī politiskā iedaba, un tas ir vēl viens uzdevums, kuru sev izvirzījām kā filmu programmas kuratori. Tikpat svarīgas ir pārdomas par pagātni, to laiku, kas jau ir aizvadīts. Tostarp, arī koloniālisma kontekstā. Līdz ar to laika kā pamattēmas risinājumi ir diezgan plaši. Šī dažādība mums ļauj uztaustīt vēl citas apakštēmas, kuras saistītas ar dažādu laika izpratni.”

Māris Prombergs, kurš ir viens no festivāla vadītājiem, arī atzīmēja, ka festivāla rīkotājiem būtiskas bijušas arī tieši kino attiecības ar laiku.

Vakardiena un šodiena sastopas RPFF 2021 atklāšanas filmā "Ļoti patīkami, biedri" (“A Pleasure, Comrades”, 2019). Pēc ilgstošā autoritārā režīma gāšanas Portugāles Neļķu revolūcijas aizsākumos 1975. gadā iedzīvotāji laukos sāk veidot kolektīvās lauksaimniecības, kas ieintriģē jauniešus no ārvalstīm ar līdzīgiem revolūcijas un demokrātiskākas sabiedrības ideāliem. Viņi pievienojas kooperatīviem, kas piedāvā lasītprasmes, veselības un seksuālo izglītību. Kā atzīmē RPFF rīkotāji, “filma "Ļoti patīkami, biedri" ceļo laikā, vecākajai paaudzei sniedzot iespēju drosmīgi un rotaļīgi izspēlēt sadzīves un seksuālās ainas, sarunas no agrākajiem laikiem, kad sievietes vēl joprojām kaunējās atkailināties savu vīru klātbūtnē.”

Vairākas filmas šī gada programmā parāda, kas notiek, kad dzīves ritms tiek apturēts drastisku, ierobežojošu notikumu rezultātā pašreizējās pandēmijas dēļ, un kas notiek, kad ierobežojumi pēkšņi tiek atcelti – tēvs tiek izlaists no cietuma, lai nogali pavadītu mājās ar meitu. Citkārt ritms vienkārši turpinās saskaņā ar gadalaikiem un aizvadītajiem gadiem, kā tas notiek filmā par divām māsām, kuras kopā nodzīvojušas laukos visu mūžu RPFF 2021 noslēguma filmā "Dzīve, ko zinām" (“The Life we Know”, 2020).

Festivāla programmā norisinās arī darbnīca "Pilsētas skaņas pieraksti". Tās vadītāja Krista Dintere skaidroja: "Skaņu telpu pilsētā raksturo gan cilvēka darbību klātbūtne, gan veidotās arhitektoniskās struktūras. Ne velti Gēte arhitektūru tēlaini dēvējis par sastingušu mūziku, jo liela daļa no tā, kā cilvēki pārvietojas un orientējas vidē, ir saistīta ar dzirdes norādēm un psihoakustiku, tieši dzirde signalizē to, vai atrodies baznīcā, kāpņutelpā, tunelī, šaurā vai plašā vietā." Darbnīcas izpētes rezultāti tiks prezentēti publiskā seansā.

Šī gada Rīgas Pasaules filmu festivāla vizuālo identitāti izstrādājis mākslinieks Edvards Percevs, bet festivāla video tīzeri – filmu veidotājs Daniels Alens (Daniel Allen). Festivāla norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Plašāka informācija par programmu pieejama "Kino Bize" mājaslapā, kā arī Rīgas Pasaules filmu festivāla un "Kino Bize" sociālajos tīklos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti