Kultūras rondo

Izstādē "Artefakti" vienkopus būs aplūkojama Kristapa Ģelža darbu retrospekcija

Kultūras rondo

Rītdienas mantojums. Izglītības programmas LNMM

Rīgas Fotogrāfijas biennāle izceļ Baltijas fotomākslas pārstāvju darbus

Rīgas Fotogrāfijas biennāle – radošuma laboratorija arī jaunajiem māksliniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jēdziens “next” – tulkojumā no angļu valodas “nākamais” – ietver sevī ideju par kustību. Nākamais ir pāreja, kas nekad nav droša, paredzama vai iepriekš zināma, ar savu tiešo un neatgriezenisko klātbūtni pastāvīgi jautājot – vai nākamajam ir kāda saistība ar bijušo? Ar šādu devīzi piekto darbības gadu uzsāk Rīgas Fotogrāfijas biennāle,  izceļot starptautiskas žūrijas atlasītus Baltijas fotomākslas pārstāvju darbus. Pirmais notikums biennāles programmā – ekspozīcija “Lai iemīlētos, noklikšķiniet šeit”, kas ir radoša interpretācija par iepazīšanās aplikācijām. 

Rīgas Fotogrāfijas biennāle jau kopš 2016. gada nenovērš savu uzmanību no Baltijas, Ziemeļvalstu un citu Eiropas valstu jaunajiem māksliniekiem, kuri vēl ir savas radošās karjeras sākumā.

Iepazīstinot ar jauniem, perspektīviem autoriem, biennāles programma nodrošina redzamību un platformu, lai mākslinieki varētu pieteikt sevi plašākā kontekstā. 

Biennāles programmas vadītāja Inga Brūvere piebilst, ka tā ir kā radoša laboratorija, kur dota brīvība izpausties pēc saviem ieskatiem. 

Sarunā ar Latvijas Radio raidījumu “Kultūras rondo” Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore studiju darbā un maģistra programmas vadītāja Antra Priede vērtē, ka izstādēs lielākoties tiek piedāvāts vien gala rezultāts, bet līdz ar balvas “Jaunais kurators!” iesaisti biennālē,

skatītājam tiks piedāvāts ieskats kuratora profesijas "virtuvē"

– ar kādām problēmām kurators saskaras, kā norit sadarbība utt. Ikviens katalogā varēs izlasīt intervijas ar jaunajiem kuratoriem, ka arī sekot līdzi publiskai sarunai par kuratora pozīcijas attīstību Latvijā.  

Jāatzīmē, ka Rīgas Fotogrāfijas biennāles norišu programmu 8. maijā iesāk konkursa “Jaunais kurators!” uzvarētājas Tīnas Pētersones kūrētā ekspozīcija “Lai iemīlētos, klikšķiniet šeit!”, un tā skatāma konkursa sadarbības partneres Latvijas Mākslas akadēmijas izstāžu telpā “PILOT” Riharda Vāgnera ielā. 

Kuratore Tīna Pētersone absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures un teorijas apakšnozares programmu un pagājušā gada septembrī noslēdza maģistra studijas Mākslas kuratora programmā Londonas Universitātes Goldsmita koledžā. 

Irēna Andrejeva, Krišjānis Elviks, Konstantīns Žukovs un Elizabete Ezergaile –

izstādes “Lai iemīlētos, klikšķiniet šeit!” mākslinieki attēlo, kā komercializētās mīlestības industrija, kultivē ideju par mīlestību kā produktu, kur pie vislabākā “darījuma” no plašā potenciālo partneru piedāvājuma iespējams tikt, ar speciāli šim nolūkam izstrādātu algoritmu palīdzību.

Ērtums, kurš audzē atsvešinātību; paredzamība, kura nonivelē atklājuma prieku. 

Ekspozīcijas kuratore uzsver, ka māksliniekiem izdevies pavērt visdažādākās šķautnes – ir gan aizraujošs un  prasmīgs vizuālā stāstnieka darbs, gan vērojumi par fotogrāfiju kā identitātes konstruēšanas rīku un pat savdabīga mūsdienu komunikācijas paveida "nospiedums" tekstilā.  

Balvu konkursā “Jaunais kurators!” piešķīra starptautiska žūrija: kurators, mākslinieks, kritiķis un “Publics” mākslinieciskais vadītājs Pols O’Nīls no Īrijas, kurators un kritiķis Andris Brinkmanis, kura radošā darbība risinās arī Itālijā, kuratore un mākslas zinātniece Maija Rudovska, kā arī Inga Brūvere un Antra Priede. 

Starptautisks ir arī biennāles dalībnieku vairākums.

Kā norāda Brūvere, biennālei izveidojusies ilgtermiņa sadarbība ar Lietuvu, Poliju, Norvēģiju u.c. valstīm, un tas kalpo par paliecinājumu, ka notikums ir saistošs arī citiem. 

Rīgas Fotogrāfijas biennāles ieceres gaida savas realizācijas iespējas līdz pat augustam. Šobrīd skaidri zināms par tiešsaistes simpozija “Re-vīzijas” norisi tiešsaistē no 8. līdz 10. jūnijam, taču iecerēti arī citi pasākumi, kuri vēl šobrīd apvilkti ar jautājuma zīmi. Plašāka informācija rodama biennāles mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti