Kultūras rondo

Ar sazarotu programmu savus apmeklētājus aicina Rīgas Fotogrāfijas biennāle

Kultūras rondo

Sākas Kannu kinofestivāls. Arī te nevar izvairīties no kara traģikas

Pētījums par līdzjūtību. Jauna dokumentālā filma “Hekabes jautājums”

Pētījums par līdzjūtību. Pirmizrādīta dokumentālā filma «Hekabes jautājums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nupat pirmizrādīta režisoru Pētera Krilova un Ivetas Budrevičas dokumentālā filma "Hekabes jautājums". "Filma ir lielā mērā par mums pašiem, par iekšējiem procesiem, kas notiek mūsos, kad vēlamies kādam palīdzēt," teic Budreviča. 

Aicināti atklāt, kā uz diviem dalījuši režijas darbu, Iveta Budreviča steidz norādīt, ka filmas "Hekabes jautājums" idejas autors ir Pēteris Krilovs; viņš arī turpina: "Es biju ierosinātājs. Bet vispār man likās, ka tas ir ļoti dabiski un nepieciešami (man bija arī savi aprēķini, protams, bet par to es sīki nestāstīšu) – strādāt ar saviem bijušajiem audzēkņiem. Tas ir ārkārtīgi patīkami, es to novēlu jebkuram. Tikai to var darīt zināmā vecumā, tas jaunībā nesanāk. Man liekas, mēs ar Ivetu ļoti koleģiāli un vienlīdzīgi sastrādājām. Es ļoti klausījos Ivetas intonāciju. Iveta ir ļoti cieti domājoša, viņa neizplūst ne emocijās, ne garās pasāžās. Ja viņa ko domā un uzskata tā, tad viņa arī saka, un tas ir ļoti labs tests. Otrs no maniem audzēkņiem (faktiski vēl tur bija) ir montāžas režisors Armands Začs, kuram abi ar Ivetu esam pateicīgi par šīs montāžas versiju. Jo viņam izdevās [samontēt] to gandrīz neiespējamo materiālu kombināciju, kas mums bija un kurai, jāsaka godīgi, daudzi neticēja, ka tur kas sanāks – filma visu laiku bija zem sitiena."

Budreviča piebilst: "Filmas procesā es nejutu kaut kādu neērtības sajūtu, ka netiktu ņemts vērā mans redzējums. Es varēju diezgan brīvi justies."

Dokumentālā stāsta varoņi ir mūziķi Rolands Balodis-Ūdris un Ilona Balode-Ūdre, sociālā darbiniece Hanuka Lorengela (filmas vizuālo tēlu papildina viņas zīmējumi un teksti) un slimnīcas kapelāne Dana Kalniņa-Zaķe. Iemūžināti arī aktieri Daiga Kažociņa un Kaspars Zvīgulis. "Filma ir lielā mērā par mums pašiem, par iekšējiem procesiem, kas notiek mūsos, kad vēlamies kādam palīdzēt; kas ir tas, ko varam darīt otra labā, un kas jādara sevis labā," stāsta Budreviča. 

"Mums no paša sākuma jau bija tāds uzstādījums, ka mēs negribam runāt par sabiedrībā ārkārtīgi nepieciešamo un veicināmo darbību – līdzjūtību, līdzcietību – kā par sociālu parādību, bet gan par to, kas notiek ar cilvēkiem, kuri citam palīdz: kāda ir viņu domāšana un attieksme, kā tā veidojas," 

papildina Krilovs, "tāpēc ātri aizvirzījāmies uz aktieru līniju, jo aktieris ir cilvēks, kurš uz sevis nemitīgi pārbauda iejušanos citā cilvēkā, tā ir viņa profesija." 

"Hekabes jautājuma" režisori vērtē, ka radītais darbs ir pietiekami universāls, lai būtu uztverams arī tiem, kuri par filmas varoņiem un viņu dzīvesstāstiem iepriekš neko nav dzirdējuši. "Filmu mierīgi var piedāvāt festivāliem. Tā nav tikai Latvijas tirgum, tāpēc ka Ūdra vārds [šeit] ir populārs," spriež Budreviča. 

Pēc pirmizrādes 17. maijā kinodarbs tiks demonstrēta dažādos speciālajos seansos, kā arī būs pieejams LMT straumēšanas platformā. Filmu producējusi studija "VFS Films". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti