Noskaidroti «Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2018» balvas uzvarētāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles konkursa ‘’Meklējam jauno fotogrāfijā!” balvu ieguvuši Diāna Tamane (Latvija), Tāvi Suisalu (Igaunija) un Kristīne Madjare (Latvija). Speciālbalvu – iespēju izdot savu grāmatu izdevniecība „NoRoutine Books” - piešķīra Madarai Gritānei (Latvija). Starptautiskās žūrijas atlasītie uzvarētāju darbi būs redzami izstāžu zāles ‘’Rīgas mākslas telpa’’ Intro zālē "Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2018" programmas ietvaros. Izstādes atklāšana notiks 2018. gada 12. aprīlī.

"Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2018" balvas – “Meklējam jauno fotogrāfijā!” mērķis ir atklāt un novērtēt jaunus māksliniekus, kuri savos darbos demonstrē attēla spēku, piedāvā oriģinālu, laikmetam atbilstošu skatījumu un konceptuālu dziļumu. Vēlamies dot arī iespēju jauniem māksliniekiem, kuri uzsāk radošos meklējumus fotogrāfijā vai ar to saistītā medijā, pieteikt sevi plašākai auditorijai.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle saņēma ap piecdesmit projektu pieteikumus no visām trim Baltijas valstīm. Pirmajā kārtā tika atlasīti 15 mākslinieku pieteikumi: no Igaunijas – Tāvi Suisalu (Taavi Suisalu) un Aksels Hāgensens (Aksel Haagensen); no Lietuvas - Mindaugas Ažušilis, Valentīns Odnoviuns (Valentyn Odnoviun), Geiste Marija Kincinaitīte (Geiste Marija Kincinaityte), Indre Urbonaite (Indrė Urbonaitė), Arvīdas Umbrasas (Arvydas Umbrasas), Visvaldas Morkevicius, Daiva Tubutīte (Daiva Tubutyte); no Latvijas - Diāna Tamane, Veronika Gorbačova, Kristīne Madjare, Toms Harjo, Madara Gritāne, Ieva Vīksne.

Starptautiskā žūrija – kritiķis, kurators un mākslas žurnāla „Szum” redaktors Adams Mazurs (Adam Mazur, Polija), kultūras portāla “Arterritory” galvenā redaktore un kultūras projektu aģentūras "INDIE" direktore Daiga Rudzāte (Latvija), kuratore un žurnāla “Yet” redaktora vietniece Paola Paleari (Paola Paleari, Itālija), māksliniece Ieva Epnere (Latvija), ''kim?'' Laikmetīgās mākslas centra programmas direktors Valentīns Klimašausks (Valentinas Klimašauskas, Lietuva), kritiķis, kurators un Tartu Mākslas mājas galeriju vadītājs Indreks Grigors (Indrek Grigor, Igaunija), Brandta muzeja Odensē kuratore Marianne Āgere (Marianne Ager, Dānija) un vizuālās kultūras pētniece un ISSP līdzdibinātāja Baiba Tetere (Latvija) – izvēlējās trīs finālistus, pirmo vietu piešķirot Diānai Tamanei, otro – Tāvi Suisalu (Taavi Suisalu, Igaunija) un trešo – Kristīnei Madjarei.

Diāna Tamane. Asinsspiediens
Diāna Tamane. Asinsspiediens

Valentīns Klimašausks par Diānas Tamanes darbiem (sērija “Asinsspiediens”, 2016) saka: “Māksliniece savos darbos izmanto atrastus attēlus, kuru autore ir viņas vecmāmiņa. Viņas radošās darbības pamatā ir ģimenes fotogrāfiju izmantošana, lai tādējādi pētītu savu identitāti. Man īpaši simpatizē mākslinieces pieeja neuzņemt jaunas fotogrāfijas, tā vietā pievēršot uzmanību jau esošiem vizuāliem arhīviem un to interpretācijai, konkrēti šajā gadījumā – ļoti personīgiem savas ģimenes arhīviem.”

Tāvi Suisalu. Attāls pašportrets
Tāvi Suisalu. Attāls pašportrets

Tāvi Suisalu darbus (sērija “Attāls pašportrets” (Distant Self-Portrait), 2016) komentē Indreks Grigors: “Uz tradicionālās fotogrāfijas centrētā konkursa fona, Tāvi Suisalu projekts izceļas ar multimediju pielietojumu. Man mazliet ir apnikušas pārraudzības kameras un citas metodes, ar kuru palīdzību tiek radīta “telpas izjūtas sajūta”, bet Suisalu ir izdevies pacelt narcistisko pašrefleksijas kompleksu jaunā līmenī, apvienojumā ar mūsu tendenci cilvēciskot mašīnas. Viņa darbos pensionēti satelīti rotē ap zemi un glezno, jo tiem nekas cits vairs nav atlicis, ko darīt. Šie darbiem piemīt hipnotiski vizuāls efekts.”

Kristīne Madjare. Patvērums
Kristīne Madjare. Patvērums

Savukārt Marianne Āgere par Kristīnes Madjares darbiem (sērija “Patvērums”, 2015 – tapšanas procesā) raksta: “Šis projekts ir kā klusa, vizuāla poēzija. Spēcīga un rūpīgi uzņemtu fotogrāfiju sērija par cilvēkiem, kas nonākuši svarīgā savas dzīves punktā – viņi ir nolēmuši cīnīties ar atkarību. “Patvērums” ir drosmīgs projekts visiem tajā iesaistītajiem dalībniekiem, gan personai aiz objektīva, gan tā subjektiem. Madjarei ir izdevies veiksmīgi attēlot viegli ievainojamus cilvēkus un viņu ikdienas dzīvi bez liekas atmaskošanas. Rodas skaidrs iespaids, ka starp fotogrāfi un šiem cilvēkiem valda uzticība. Madjare mūs ieved daudziem nezināmā pasaulē un caur saviem skaistajiem, nesentimentālajiem attēliem uzdod būtiskus mūžīgus jautājumus par cilvēcisko cīņu, sāpēm, cieņu un cerību (…).”

Madara Gritāne. Slāņi
Madara Gritāne. Slāņi

Lietuvas izdevniecības "NoRoutine Books" dibinātāji Gītis Skudžinsks (Gytis Skudžinskas) un Vilma Samuļonīte (Vilma Samulionyte) uzskata: “Madaras Gritānes sērija “Slāņi” (2016 – 2017) ir konsekventi un vizuāli skaidra. Mums šķiet, ka viņas darbi veiksmīgi iekļautos radošā grāmatā, kas apvienotu viņas vīziju un mūsu idejas kopīgā projektā.”

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz fotogrāfiju kā mākslas praksi, par prioritāti izvirzot Latvijas, Baltijas un Eiropas reģionu, un 2018. gadā norisināsies Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros. RFB balva ‘’Meklējam jauno fotogrāfija!’’ tiks pasniegta jau otro reizi. Rīgas Fotogrāfijas biennāles balvas 2016 ieguvēji bija Vika Eksta (Latvija), Andrejs Strokins (Latvija) un Alisa Nirgi (Alissa Nirgi, Igaunija). ''NoRoutine Books'' (Lietuva) balvu saņēma Ieva Balode (Latvija).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti