No aprīļa līdz jūnijam Rīgā un Berlīnē norisināsies Rīgas Fotogrāfijas biennāle

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 4. aprīļa līdz 28. jūnijam Rīgā un Berlīnē norisināsies laikmetīgās mākslas notikums Rīgas Fotogrāfijas biennāle – NEXT 2019 (''RFB - NEXT 2019''), piedāvājot apmeklētājiem izstādes, porfolio skati, lekcijas un simpoziju par aktīvismu Baltijas jaunākajā mākslā.

Biennāles starpgadu programma “NEXT” veidota, pievēršot uzmanību jaunajiem māksliniekiem, kas vēl ir savas radošās karjeras sākumā, un dodot viņiem iespēju pieteikt sevi plašākā kontekstā, informēja biennāles rīkotāji.

ĪSUMĀ

  • Ķermeņiem veltīta izstāde un lekcija
  • Portfolio skate un finālistu darbu izstāde
  • Starptautisks simpozijs par politisko un sociālo aktīvismu
  • Berlīnē būs aplūkojama Diānas Tamanes izstāde "Asinsspiediens"
  • Galerijā "Alma" - Vikas Ekstas izstāde "P"
  • Lekcijas, "NoRoutineBooks" balvu saņēmēju izstāde un biennāles katalogs
  • Par Rīgas Fotogrāfijas biennāli

Ķermeņiem veltīta izstāde un lekcija

No 4. līdz 6. aprīlim Rīgā notiks ''RFB – NEXT 2019'' atklāšanas pasākumi. Latvijas Fotogrāfijas muzejā 4. aprīlī atklās Polijas jauno mākslinieku izstādi “(Ne)dabiskie ķermeņi”. Izstāde, izmantojot dažādus medijus un vizuālās valodas elementus, pievēršas jēdziena “nedabiskie ķermeņi” analīzei. Izstādes autorus interesē ķermeņi, kuri neiekļaujas monolītajā kultūras sabiedrībā, ir savādi un šķietami nesaprotami.

Mākslinieki aicina sajust tuvību ar ķermeņiem, kas atklājas savā jutekliskumā, intimitātē un ievainojamībā. Darbus radījuši Poznaņas (Polija) Mākslas universitātes fotogrāfijas nodaļas studenti un absolventi. Izstādes ietvaros 5. aprīlī turpat muzejā notiks arī kritiķa un kuratora Ādama Mazura (Adam Mazur, Polija) lekcija ‘’Mūsu ķermeņi fotogrāfijā’’.

Zanda Puče. No sērijas "Frago". 2018
Zanda Puče. No sērijas "Frago". 2018

 

Portfolio skate un finālistu darbu izstāde

Šogad pirmo reizi festivāla vēsturē RFB rīko portfolio skati, aicinot jaunus un arī profesionālus fotogrāfus satikties ar nozares pārstāvjiem no Baltijas valstīm, Ziemeļvalstīm un citām Eiropas valstīm, gūt vērtējumu un ieteikumus tālākai attīstībai. Skate notiks 5.aprīlī "Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvija’’ telpās un ISSP Galerijā Berga bazārā visu dienu.

Savukārt festivāla centrālajā notikumā, kas norisināsies turpat, varēs skatīt ''RFB 2019'' balvas "Meklējam jauno fotogrāfijā!" finālistu darbus. Balvas rezultātus starptautiska žūrija paziņoja jau 2018. gada novembrī, taču RFB – NEXT 2019'' ietvaros tie pirmo reizi kļūs apskatāmi arī publiski.

''Līdz ar finālistu darbu skati tiks atklāta arī šā gada balvas uzvarētājas Annijas Muižules  (Latvija) personālizstāde “Priecīgi uzņēmēji izklaidējas birojā”, kuras darbu žūrija novērtēja kā “humoristisku un kritisku laikmetīgās fotogrāfijas analīzi”.

Balva "Meklējam jauno fotogrāfijā!" tiek pasniegta jau trešo reizi. Turpmāk RFB balva “Meklējam jauno fotogrāfijā!” tiks rīkota biennāles starpgadu programmas “NEXT” ietvaros.

Agņeška Hinca. No sērijas “UX”
Agņeška Hinca. No sērijas “UX”

Starptautisks simpozijs par politisko un sociālo aktīvismu

6. aprīlī ISSP Galerijā notiks starptautisks simpozijs “(Ne)Aktīvisma manifestācijas Baltijas jaunākajā mākslā”, tiecoties apzināt politiskā un sociālā aktīvisma esamību Baltijas jauno mākslinieku radošajās praksēs un skatot aktīvisma un mākslas attiecības kopumā. Simpozijā piedalīsies gan paši jaunie mākslinieki, gan kuratori un mākslas zinātnieki.

Viņu vidū ir māksliniece Mētra Saberova (Latvija), mākslas kritiķe, kuratore Jana Kukaine (Latvija), mākslas teorētiķe un kuratore Airi Trīsberga (Airi Triisberg, Igaunija), māksliniece Kaiza Māzika (Kaisa Maasik, Igaunija), fotomākslinieks Šarūns Kvietkus (Šarūnas Kvietkus, Lietuva), mākslinieks, fotogrāfs Rafals Milahs (Rafal Milach, Polija)  un citi.
 

GolfClayderman. “Der ßtrumpf”
GolfClayderman. “Der ßtrumpf”

Berlīnē būs aplūkojama Diānas Tamanes izstāde "Asinsspiediens"

Savukārt 12. aprīlī Berlīnē pirmo reizi sadarbībā ar Berlīnes mākslas galeriju “pavlov’s dog” atklās latviešu mākslinieces, RFB balvas “Meklējam jauno fotogrāfijā!” 2018. gadā ieguvējas Diānas Tamanes (Latvija) izstādi “Asinsspiediens”. Radot izstādi, autore iedvesmojusies no attēlu kolekcijas, ko atradusi savas vecmāmiņas ģimenes fotoalbumā.

Lipinot kopā savas un tuvinieku pieredzes vienotā kolāžā, kas sastāv gan no Tamanes veidotiem, gan atrastiem attēliem un tekstiem, stāstniecības procesā atklājas ne tikai personīgais, bet arī daudz plašāks nesenās vēstures un mūsdienu sabiedrības spogulis.
 

Galerijā "Alma" - Vikas Ekstas izstāde "P"

25. aprīlī galerijā “Alma” atklās mākslinieces Viktorijas Ekstas izstādi “P” – vizuālu vēstījumu par naktsmaiņas darba ietekmi uz cilvēka ikdienas dzīves ritmu, iedvesmojoties no franču mākslinieces Sofijas Kalles (Sophie Calle) un viņas eksperimenta ar cilvēkiem, kurus viņa dokumentēja aizmigušus savā gultā.

Lekcijas, "NoRoutineBooks" balvu saņēmēju izstāde un biennāles katalogs

29. aprīlī ISSP Galerijā notiks Kataržinas Sagatovskas (Katarzyna Sagatowska, Polija) lekcija tiem, kurus interesē mākslas fotogrāfiju tirgus profesionālās stratēģijas.

Bet ''RFB – NEXT 2019'' noslēdzošais pasākums notiks 19. maijā kultūras pilī “Ziemeļblāzma”, kur atklās Lietuvas izdevniecības "NoRoutine Books" balvu saņēmēju – Madaras Gritānes (Latvija), Ievas Balodes (Latvija) un Reiņa Lismaņa (Latvija) – darbu un grāmatu izstādi.

2019. gada februārī Lietuvas Kultūras ministrijas žūrija ierindoja Madaras Gritānes grāmatu “Slāņi” (izdevējs "NoRoutine Books", Lietuva) starp sešām labākajām 2018. gadā Lietuvā publicētajām mākslas grāmatām, kas apliecina uzticēšanos un līdzīgo pasaules skatījumu, ko izdevies vienotā darbā radīt autorei un izdevējiem.

Georgs Avetisjans. No sērijas "Krunk. Dzērve, kas pārlidoja tēvzemi"
Georgs Avetisjans. No sērijas "Krunk. Dzērve, kas pārlidoja tēvzemi"

Lai aktualizētu un veicinātu domu apmaiņu laikmetīgās mākslas teorijā un starpdisciplināru skatījumu uz Latvijas mākslas vidē notiekošajiem procesiem, arī šogad sagatavots ''Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2019'' izdevums. Kā neatkarīgs projekts kataloga ietvaros būs aplūkojama mākslinieku apvienības ''GolfClayderman'' attēlu sērija “FARM™ GC TV” (2019), kas ir veidota kā TV šova epizodes. Izdevumu varēs iegādāties festivāla norises vietās.
 

Par Rīgas Fotogrāfijas biennāli

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju, aptverot dažādas jomas un vērienīgus notikumus, sniedzot iespēju satikties ar daudziem starptautiski atpazīstamiem mākslas profesionāļiem. Fotogrāfija biennāles nosaukumā tiek izmantota kā apvienojošs jēdziens ļoti dažādām attēla veidošanas mākslinieciskajām praksēm, kas 21. gadsimtā turpina transformēt laikmetīgās mākslas valodu. Jau ierasti RFB starpgados akcents tiek likts uz Baltijas, Ziemeļvalstu un citu Eiropas jaunajiem un perspektīvajiem māksliniekiem, kas vēl ir savas radošās karjeras sākumā, dodot iespēju viņiem pieteikt sevi plašākā kontekstā.
 

Lai akcentētu atšķirīgo fokusu no biennāles pamatprogrammas, starpgada pasākumiem tika radīts jauns nosaukums "Rīgas Fotogrāfijas biennāle - NEXT".  Jēdziens "next" jeb tulkojumā no angļu valodas "nākamais" ietver sevī ideju par kustību. Nākamais ir pāreja, kas nekad nav droša, paredzama vai iepriekš zināma, ar savu tiešo un neatgriezenisko klātbūtni pastāvīgi jautājot - vai nākamajam ir kāda saistība ar bijušo? Vai jaunais ir spējīgs būt radikāli jauns?

GolfClayderman. “Grill Season”
GolfClayderman. “Grill Season”

''Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2019'' sadarbības partneri un atbalstītāji:  Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Adama Mickeviča Institūts (Polija), Goethe-Institut Riga, ISSP Galerija, Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, galerija ALMA, kultūras pils “Ziemeļblāzma”, galerija ''pavlov’s dog'' (Vācija), ''NoRoutine Books'' (Lietuva), Latvijas Fotogrāfijas muzejs, Igaunijas, Polijas, Somijas, Zviedrijas vēstniecības Latvijā, ''Lux Express'', ''Rixwell Hotel'', ''Valmiermuiža'', ''Hibners'' un citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti