Latviešu mākslinieces darbs atzīts par vienu no labākajām mākslas grāmatām Lietuvā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latviešu mākslinieces Madaras Gritānes grāmata “Slāņi” (izdevējs “NoRoutine Books”, Lietuva) iekļuvusi starp sešām labākajām 2018. gadā Lietuvā publicētajām mākslas grāmatām.
 

Februāra sākumā noslēdzies Lietuvas Kultūras ministrijas rīkotais grāmatu mākslas konkurss, kurā piedalījās 130 pretendentes, informēja Rīgas Fotogrāfijas biennāles pārstāvji. Ekspertu komisija rūpīgi atlasīja uzvarētājus pēc dažādiem dizaina un poligrāfiskās vērtības kritiērijiem. Žūrijas atzinumā ­– par jēgpilnu minimālismu – Madaras Gritānes grāmata izvēlēta par labāko kategorijā “Eksperimentāli un bibliofilu izdevumi”.



Madaras foto sērijas ceļš pie izdevēja sākās 2018. gadā, piedaloties ''Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2018'' konkursā “Meklējam jauno fotogrāfijā!”, kurā viņa ieguva Lietuvas izdevēju “NoRoutine Books” simpātijas un iespēju izdot savus darbus grāmatā.

Māksliniece foto sērijā filozofiski apcerīgi arhivēja latviešu sapņa jeb ilgu pēc sava stūrīša zemes arhitektoniskās realizācijas mazdārziņu ciematos dziļi Latgales laukos.  

“NoRoutine Books” jaunās mākslinieces veikumā pamanīja intriģējošas sadarbības potenciālu. “Madaras Gritānes sērija “Slāņi” (2016–2017) ir konsekventi un vizuāli skaidra. Mums šķiet, ka viņas darbi veiksmīgi iekļautos radošā grāmatā, kas apvienotu viņas vīziju un mūsu idejas kopīgā projektā,” savu izvēli komentēja izdevēji.

Madara Gritāne (1991) ir latviešu māksliniece, kuras interešu lokā ietilpst fotogrāfija un arhitektūra. Viņa studējusi vides mākslu Latvijas Mākslas akadēmijā, interjera arhitektūru Falmutas universitātē Lielbritānijā, ISSP skolā un Andreja Granta studijā iepazinusi fotogrāfiju. Savos darbos Madara pēta vides un cilvēka savstarpējo mijiedarbību un ietekmi, bieži atgriežoties apkārtnē, kur pati uzaugusi.

“NoRoutine Books” ir Lietuvas izdevniecība, kuru 2014. gadā nodibināja mākslinieki Gītis Skudžinsks (Gytis Skudžinskas) un Vilma Samuļonīte (Vilma Samulionyte). Viņu mērķis bija ciešā sadarbībā ar māksliniekiem radīt īpašas, unikālas mākslas grāmatas. “NoRoutine Books” radītās grāmatas tiek eksponētas nozīmīgos mākslas centros un izstādēs.

No 20. maija līdz 28. jūnijam ar “NoRoutine Books” balvu saņēmēju – Madaras Gritānes (LV), Ievas Balodes (LV) un Reiņa Lismaņa (LV) – darbiem un grāmatām  varēs iepazīties Rīgas Fotogrāfijas biennāles - ''NEXT 2019'' izstādē kultūras pilī “Ziemeļblāzma”.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju, aptverot dažādas jomas un vērienīgus notikumus, sniedzot iespēju satikties ar daudziem starptautiski atpazīstamiem mākslas profesionāļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti