LUX filmu dienās iespēja bez maksas noskatīties trīs godalgotas Eiropas filmas uz lielā ekrāna

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 17. līdz 20. martam Rīgā notiks ikgadējās Eiropas Parlamenta (EP) LUX filmu dienas, kuru laikā klātienē bez maksas varēs noskatīties trīs LUX skatītāju balvai izvirzītas Eiropas filmas. Filmu dienas 17. martā atklās ar ekspertu sarunu par Eiropas kino attīstību, informēja rīkotāji.

Balvai šogad izvirzītas trīs filmas – "Quo vadis, Aida?", "Lielā brīvība" un "Flee", kas nominētas vai jau saņēmušas godalgas Eiropas un starptautiskos kinofestivālos. Filmas būs skatāmas klātienē kino "Splendid Palace".

"Krievijas iebrukums Ukrainā skaudri atgādinājis, ka karš, ciešanas un bēgļu gaitas ir iespējamas ne tikai citur pasaulē, bet arī pie mums, Eiropā. Par to stāsta arī LUX skatītāju balvai izvirzītās filmas, kas ar mākslas starpniecību rosina pārdomas par Eiropas pamatvērtībām un to nozīmi," uzsvēra EP biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

Pirms pirmās filmas seansa 17. martā pulksten 18.30 "Splendid Palace" un tiešsaistē EP biroja "Facebook" lapā notiks LUX filmu dienu atklāšanas saruna "Quo vadis, Eiropas kino 2022?". Tajā piedalīsies EP Kultūras komitejas priekšsēdētāja vietniece Dace Melbārde un kino nozares speciālisti.

LUX filmu dienu kino seansi:

  • 17. martā pulksten 18.30  "Quo vadis, Aida?
  • 18. martā pulksten 18.30 "Lielā brīvība"
  • 19. martā pulksten 17.00 "Flee"
  • 20. martā pulksten 17.00 "Quo vadis, Aida?"

Pieteikties filmu seansiem iespējams, rakstot uz e-pastu [email protected]. Jānorāda filmas seansa datums un apmeklētāju vārdi. Kino seansi notiek  "zaļajā režīmā", uzrādot Covid-19 pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikātu.

Pēc filmu noskatīšanās skatītāji aicināti LUX skatītāju balvas vietnē nobalsot par savu favorīti. 

Par LUX skatītāju balvas finālistēm

"Quo vadis, Aida?" – režisore Jasmila Žbaniča (Austrija, Nīderlande, Francija, Polija, Vācija, Rumānija)
Bosnija, 1995. gada 11. jūlijs. Aīda strādā par tulku ANO miera uzturēšanas spēku bāzē Srebreņicā. Kad mazpilsētu ieņem serbu armija, Aīdas ģimene līdz ar tūkstošiem citu civiliedzīvotāju meklē patvērumu ANO bāzē. Tulkojot dažādās pārrunas, Aīda uzzina arvien vairāk svarīgas informācijas. Kāds liktenis gaida viņas ģimeni un visus pārējos — glābiņš vai nāve? Kā viņai rīkoties?

"Lielā brīvība" – režisors Sebastiāns Meize (Austrija, Vācija)
Pēckara Vācijā Hanss vairākkārt nonāk cietumā par to, ka ir gejs. Viņa alkas pēc brīvības tiek sistemātiski apslāpētas, kad viņu notiesā par Vācijas Kriminālkodeksa 175. panta pārkāpšanu. Hanss satuvinās ar ilglaicīgo kameras biedru Viktoru, kurš notiesāts par slepkavību. Aizsākusies kā dziļa nepatika, šī saikne ar laiku pārtop jūtās, ko varētu pat nodēvēt par mīlestību.

"Flee" – režisors Jonass Poers Rasmusens (Dānija, Francija, Zviedrija)
Galvenais varonis, kuram animācijas filmā piešķirts pseidonīms Amīns Navabi, ir 36 gadus vecs veiksmīgs pētnieks. Jau 20 gadus viņš glabā sāpīgu noslēpumu, kas draud izpostīt dzīvi, ko viņš veidojis sev un savam topošajam laulātajam draugam. Amīna stāsts, ko režisors Jonass Poers Rasmusens, viņa tuvs draugs un skolas biedrs, ir iedzīvinājis animācijas filmā, lai aizsargātu galvenā varoņa identitāti, ved mūs unikālā ceļojumā, kurā mazajam Amīnam nācās doties kā afgāņu bēglim. 

Par LUX skatītāju balvu

Eiropas Parlaments LUX balvu izveidoja 2007. gadā, un  tai ir divi galvenie mērķi – vērst uzmanību uz Eiropas sabiedrībai aktuāliem jautājumiem un atbalstīt Eiropas valstu kopražojuma filmu izplatīšanu Eiropas Savienībā. LUX balva ik gadu filmām – finālistēm nodrošina titrus 24 ES oficiālajās valodās un atbalsta to bezmaksas izrādīšanu visā ES. Latvijā LUX Filmu dienas notiek kopš 2011.gada. Balvas saņēmēja tiek pielāgota cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem.

Pērn Eiropas Parlamenta LUX balva pārtapa par "LUX – Eiropas skatītāju kino balvu". To piešķir Eiropas Parlaments kopā ar Eiropas Kinoakadēmiju, un uzvarētāja noteikšanā lēmumu vienādā mērā ietekmē skatītāji un EP deputāti. Pirmo jaunā formāta balvu pērn ieguva Rumānijas filma "Kolektīvs". Šī gada laureāte EP tiks paziņota jūnijā Strasbūrā, bet balsot iespējams šeit līdz 25. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti