Latvija šogad plaši pārstāvēta animācijas festivālā Ansī Francijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Animācijas pasaules centrālais notikums, Ansī starptautiskais animācijas filmu festivāls  (“Festival international du film d'animation d'Annecy”) Francijā, šogad sākas 15. jūnijā tiešsaistē, un Latvija tajā pārstāvēta plaši – divas filmas konkursu skatēs, viena topošā filma industrijas sadaļā un Latvijas Animācijas asociācijas dalība filmu tirgū MIFA, medijus informē Nacionālā kino centra (NKC) pārstāvji.

Ansī starptautiskais kinofestivāls, kas Francijā notiek jau kopš 1960. gada, ir viens no būtiskākajiem animācijas filmu festivāliem pasaulē, skaidro NKC. Šogad pandēmijas ierobežojumu dēļ festivāls pārcelts uz virtuālo vidi.

Festivāla pilnmetrāžas konkursa programmai “Contrechamp” šogad atlasīta režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas pilnmetrāžas animācijas filma “Mans mīļākais karš” (“My Favourite War”), kas tapusi Latvijas studijā “Ego Media” ar Nacionālā Kino centra atbalstu. Pavisam šajā konkursā iekļautas desmit filmas no četriem kontinentiem. Pagājušajā gadā “Contrechamp” galveno balvu saņēma Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas animācijas filma “Projām”.

"Mans mīļākais karš"
"Mans mīļākais karš"

Ilzes Burkovskas-Jakobsenas autobiogrāfiskos motīvos balstītais stāsts par padomju Latvijā pavadītu bērnību veidots kā Latvijas un Norvēģijas kopražojums, nacionālo pirmizrādi filma piedzīvos rudenī.

Otra Latvijas filma Ansī konkursā ir Latvijas Mākslas akadēmijas absolventes Lindas Stūres diplomdarbs “Nakts maiņa” (“Night Shift”), kas iekļauta konkursa programmā “Graduation Short Films / Films de fin d’etudes”. Tā ir trīs minūtes gara, ar krāsainiem flomasteriem zīmēta animācijas īsfilma par naktssargu, kurš spēlē tetri un piedzīvo neparastas lietas novērošanas kameru ekrānos; filmas skaņu režisors ir Ģirts Bišs, Lindas Stūres diplomdarba vadītājs – režisors Edmunds Jansons.

Filma "Nakts maiņa"
Filma "Nakts maiņa"

Festivāla industrijas sadaļā “Work In Progress”, kas izgaismo interesantākos pilnmetrāžas filmu projektus ražošanas pēdējā posmā, iekļauts režisores Signes Baumanes mūzikls “Mans laulību projekts” (“My Love Affair with Marriage”), kuru producē Latvijas studija “Lokomotīve”. Virtuāla tikšanās ar projekta autoriem ieplānota ceturtdien, 25. jūnijā, 18:00 pēc Centrāleiropas laika.

Filma “Mans laulību projekts”
Filma “Mans laulību projekts”

Latvijas dalību Ansī festivālā koordinē Nacionālais Kino centrs, ar kura atbalstu izdots arī elektronisks katalogs “Latvian Animation”, un Latvijas Animācijas asociācija (LAA), kura MIFA filmu tirgū piedalās jau piecus gadus, šogad pirmo reizi virtuālā formā, kas sniedz iespēju paplašināt delegāciju. Šobrīd Latviju MIFA pārstāv studijas “Atom Art”, “Studio Locomotīve”, “Ego Media”, “Animācijas Brigāde”, Indras Sproģes studija “InfinityBOX” un Ginta Zilbaloža jaunā studija “Dream Well”. Latvijas delegātiem ir akreditācijas un virtuāli profili, ar kuru palīdzību var nokļūt gan filmu seansos, gan diskusijās un meistarklasēs, visus Latvijas delegātus var atrast vienuviet Latvijas animācijas virtuālajā stendā, kur iespējams arī organizēt tikšanās.

Latvijas Animācijas asociācija ir arī izveidojusi kopīgu video rullīti, kurš 12 minūšu garumā iepazīstina festivāla dalībniekus ar Latvijas animācijas šābrīža spektru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti