Latvijā sākušās Lietuvas kino dienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Un nevis Rīgā, bet tieši perifērijā. Tas ir galvenais šī pasākuma rīkotāju mērķis, iepazīstinot kaimiņvalsts iedzīvotājus ar savu jauno kinomākslu. Latvijas skatītājiem lietuvieši demonstrē astoņas lietuviešu kinofilmas, un programmā ir tikai mūsdienās uzņemtās, sākot no 1990. gada. Tās paredzētas dažāda vecuma skatītājiem un liek gan pārdzīvot, gan  izjust, gan arī padomāt.  Kino dienas startu Latvijā šīs nedēļas nogalē sāka Daugavpilī, pilsētas kinoteātrī "Renesanse".

Daugavpils kļuvusi  par pirmo pilsētu Latvijā, kurā kaimiņvalsts Lietuvas kinomīļi un kinomākslas  veidotāji rāda īpašu kino programmu. Jau  kopš ceturtdienas vakara Daugavpils kinoteātrī „Renesanse" skan lietuviešu valoda, te sākušās  lietuviešu kino dienas. Līdz svētdienai ikvienam par brīvu ar latviešu un krievu subtitriem ir iespēja skatīt Lietuvas kino nozarē paveikto pēdējo divdesmit gadu laikā, stāsta viens no Lietuvas kino dienu rīkotājiem un kino producentiem  Artūras Jevdokimovas:

„Šī kino programma ir vesta speciāli Latvijas reģioniem, ne tikai Rīgai. Bet pati lietuviešu kino dienu programma ir piepildīta ar kinofilmām, kas tapušas pēdējo  20 gadu laikā. Tā ir reize, kad mēs rādām šīs jaunās filmas,  tie ir  gan 90. gadi, gan filmas, kas tapušas pirms pieciem gadiem un arī tādas, kas  nāca klajā tikai pirms gada. Pašas filmas ir globālas, labas filmas, kas iepriekš nav rādītas nedz Daugavpilī, nedz Rīgā vai Tokijā, taču tās ir tuvas  lietuviešiem un tāpat  mums ir tuvas latviešu filmas. Mēs domājam, ka arī mūsu piedāvātās filmas būs saprotamas latviešiem."

Kino dienas  atklāj   Lietuvā populārā režisora Raimunda Baņona filma „Bērni no „Amerikas" viesnīcas". Šī filma   Lietuvas televīzijā tiek rādīta katru gadu, filma tapa  1990.gadā un attēlo 1972. gadā Kauņā notikušo, kad jaunietis Romas aizdedzināja sevi pretī Komunistiskās partijas ēkai. Viņa mājās tika atrasta zīmīte, uz kuras  bija rakstīts, ka viņš upurē savu dzīvību brīvās Lietuvas vārdā. Nespēja piedalīties jaunieša bērēs un akcents uz brīvību Kauņā raisīja nemieru vilnu. Filmas režisors stāsta, ka šī filma ir ne tikai par šo jaunieti, bet arī par zudušo paaudzi. Tieši šī filma kļuvusi par simbolisku Lietuvas kino dienu atklāšanas vizītkarti., atklāj arī Lietuvas vēstnieks Latvijā Ričards Degutis.

Kopumā kino dienu laikā  tiek demonstrētas astoņas lietuviešu filmas, saka Artūras Jevdokimovas: „Visas filmas   ir dažādas, tām nav kopīgas tendences, taču tās ir labi skatāmas. Te ir gan komēdijas, gan drāmas, gan dziļi psiholoģiskas filmas."

Tā ir Lietuvas iniciatīva  rīkot šādas kino dienas, un tas ir labs un piesātināts pasākums, par kaimiņvalsts kino programmu saka Daugavpils Kultūras pārvaldes vadītāja Eleonora Kleščinska.

Daugavpilī, kas Latvijas perifērijā pirmā uzņem šo programmu, Lietuvas kino dienas sagaida ar prieku, par to gandarīti arī daudzie te dzīvojošie lietuvieši, kuriem tā ir iespēja arī dzirdēt dzimto valodu. Un tieši Lietuvas jaunais kino  ir tas, kas raisa  lielāko intrigu, neslēpj uz kino dienām nākušie  skatītāji.

Lietuvas kino dienas Daugavpilī, kinoteātrī „Renesanse"  turpināsies sestdien un svētdien,   tad lietuviešu  kino ceļos uz Jelgavu un citām Latvijas pilsētām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti