Kinoproducenti NKC ekspertu komisijā izvirza Jaunzemi-Grendi un Lielpēteru (papildināts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Atsaucoties uz Nacionālā kino centra (NKC) lūgumu izvirzīt ekspertus filmu projektu konkursa ekspertu komisijai, Latvijas Kinoproducentu asociācija ir vienojusies izvirzīt kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi un Valsts sekretāra vietnieku Uldi Lielpēteru, teikts asociācijas izplatītajā atklātajā vēstulē, kas adresēta ministrei, NKC vadītājai Ilze Gailītei-Holmbergai un medijiem.

„Mūsuprāt Žanetas Jaunzemes-Grendes un Ulda Lielpētera iekļaušana komisijā dos iespēju kultūras nozares vadītājiem detalizēti iepazīties ar iesniegtajiem filmu projektiem, optimizējot esošā finansējuma sadali, un rast objektīvus argumentus nozares sakārtošanai un attīstībai 2014.gadā,” uzsvērts kinoproducentu vēstulē, kuru parakstījis asociācijas prezidents Vilnis Kalnaellis.

Ministre iepazīsies ar atklāto vēstuli un pēc tam sniegs atbildi uz jautājumu, vai piekritīs būt NKC filmu projektu ekspertu komisijā, Latvijas Sabiedrisko mediju portālam paskaidroja ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Līne. No 6. līdz 10. februārim Žaneta Jaunzeme-Grende uzturēsies darba vizītē Maskavā, lai parakstītu sadarbības programmu ar Krievijas Kultūras ministriju, tiktos ar Maskavas latviešu diasporas pārstāvjiem, kā arī piedalītos Latvijas Nacionālās operas (LNO) viesizrāžu atklāšanā.

Par pamatu šai kinoproducentu izvēlei kalpo uzskats, ka abi izvirzītie eksperti vislabāk un kompetentāk pratīs izvērtēt projektus un piešķirt: 94 200 Ls ne mazāk kā divu animācijas projektiem, 34 300 Ls ne mazāk kā divu dokumentālo filmu projektiem, 131 800 Ls jaunas spēlfilmas ražošanai un ne vairāk kā 25 000 Ls kopražojuma spēlfilmas projektam.

Latvijas Kinoproducentu asociācija vēstulē lūdz ņemt vērā, ka saskaņā ar Filmu likumu 22. punktu filma uzskatāma par mazbudžeta filmu, ja tās kopējās izmaksas ir mazākas par 600 000 Ls – pilnmetrāžas spēlfilmai, kuras ilgums pēc šī likuma ir ne mazāks par 65 minūtēm, 1 000 000 Ls – pilnmetrāžas animācijas filmai; 100 000 Ls – īsmetrāžas spēlfilmai un īsmetrāžas animācijas filmai, 80 000 Ls – dokumentālai filmai un 700 000 Ls – kopražojuma pilnmetrāžas spēlfilmai, kas veidota atbilstoši Eiropas konvencijai par kinematogrāfiskiem kopražojumiem.

Turklāt papildus projektu izvērtēšanai un finansējuma piešķiršanai Latvijas Kinoproducentu asociācija lūdz arī garantēt šo projektu veiksmīgu realizēšanu un pabeigšanu šī gada laikā.

NKC izstrādātajā un pašu apstiprinātajā nolikumā paredzēts spēlfilmu kopprodukcijām ne vairāk kā 25 000 Ls, lai gan saskaņā ar "Eiropas konvenciju par kinematogrāfiskiem kopražojumiem", kopražojums skaitās, ja tajā piedalās ne mazāk kā divas valstis un ieguldījums šādā gadījumā jābūt ne mazāks kā 20%. Mazbudžeta kopprodukcijas filmu ražošanai tie būtu 140 000 Ls, kas parāda, ka NKC plānotais piešķīrums ir piecas reizes mazāks nekā Filmu likumā un vairāk nekā 10 reizes mazāks kā Eiropā.

Latvijas Kinoproducentu asociācijas vēstulē teikts, ka Kultūras ministrija jau ir pierādījusi savu prasmi sadalīt kultūrai paredzēto budžetu nodibinot Nacionālo integrācijas centru, kam atvēlētais budžets ir 430 000 Ls, no kuriem 107 500 Ls sedz KM, lai integrētu 300 cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti