Igauņi cer uz «Oskaru» filmai «Mandarīni»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šogad Amerikas Kinoakadēmijas balvai “Oskars” nominēta Igauņu filma “Mandariinid” („Mandarīni”), kas tapusi sadarbībā ar komandu no Gruzijas. Tā izvirzīta pasaulē ievērojamākajam kino apbalvojumam kategorijā “Labākā ārzemju filma”.

Šis ir vēl nebijis sasniegums Igaunijas kino vēsturē. Filma šogad tika nominēta „Zelta globusa” balvai, kā arī kopš 2013. gada tā piedalījusies un tikusi izrādīta filmu festivālos visā pasaulē. Tā ieguvusi atzinību un balvas dažādās kategorijās.

Filmas “Mandariinid” sižets norisinās deviņdesmitajos gados kara pārņemtajā Abhāzijas reģionā Gruzijā. Šo zemi savā starpā vēlējās sadalīt gan gruzīni, gan čečeni, un kara rezultātā šajā reģionā palikušās saimniecības vairs netika apdzīvotas. Taču igauņu ieceļotāju ciemā palikušais igaunis savā saimniecībā uzņem smagi ievainotus pretējās pusēs karojošos vīrus. Šis ir stāsts par cilvēcību un tās robežām, augstu morāli, ticību un emocionālo konfliktu starp filmas varoņiem.

Filmas režisors Zaza Urušadze Holivudas izklaides ziņu kanālam „Deadline” atklāj, cik personisks ir šis stāsts: „Šis karš gruzīniem bija ļoti smags. Mēs pazaudējām skaistu mūsu valsts teritoriju, un šī kara laikā es zaudēju ļoti tuvus cilvēkus. Kā galveno darbību savā filmā es izmantoju šī kara tēmu, koncentrējoties uz cilvēku raksturiem, to attiecībām un valdošo pārliecību šajā vidē, vienlaicīgi cenšoties saglabāt cilvēcību.”

Kopš Igaunijas un Gruzijas kopīgi radītā filma “Mandariinid” tiek izvirzīta arvien nozīmīgākām nominācijām, bieži izskan jautājums, kurai valstij šī filma pieder. Tās režisors Zaza Urušadze ir no Gruzijas, taču producents Ivo Felts - no Igaunijas. Neskatoties uz to, ka filmas režisors ir Gruzijas pārstāvis un “Mandariinid” filmas darbība norisinās šajā valstī, filma primāri tiek atzīta par Igaunijas kino. Kino pasaulē filma pieder tai valstij, no kuras nāk tās producents.

Oskara balvas nominācijai izvirzītā filma, pēc režisora Zazas Urušadzes vārdiem, ir radīta no nulles. Režisors atklāj, ka tās sagatavošanās process bijis ļoti laikietilpīgs, jo viss, ko redzam uz ekrāniem, ir speciāli veidots un būvēts šīs filmas uzņemšanas laukumam.

Atbildot uz Santa Barbarians medija jautājumu par to, kā sākotnēji radās ideja veidot šādu filmu, igauņu producents Ivo Felts stāsta:

„Zaza pāris gadus atpakaļ ieradās Tallinā, Igaunijā, lai prezentētu savu iepriekšējo filmu. Šajā laikā radās ideja radīt jaunu projektu par igauņu apdzīvotajiem ciematiem pie Melnās jūras, filmu balstot uz kara laika notikumiem Abhāzijas reģionā 1992. gadā. Zaza uzrakstīja scenāriju salīdzinoši ātri - divās nedēļās, un pusotra gada laikā sagatavojāmies filmas uzņemšanai Gruzijā.”

Vietējos un ārzemju medijos jau izskanējuši atzinīgi viedokļi par filmas “Mandariinid” straujajiem panākumiem starptautiskajos konkursos un festivālos. Igauņi ir ļoti lepni ar līdz šim nepieredzēto kino sasniegumu. Tallinā katrs aptaujātais atzīst, ka tas būtu liels prieks dzirdēt, ka Igaunijas filma tiek pasludināta par vienu no Oskara balvas ieguvējām.

Kategorijā “Labākā ārzemju filma” kopumā nominētas piecas filmas: iepriekšminētā “Mandariinid” no Igaunijas, “Ida” no Polijas, Krievijas filma “Leviathan”, Mauritānijas “Timbuktu” un filma “Wild Tales” no Argentīnas.

Šī gada Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonija notiks jau svētdien, 22. februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti