Kultūras ziņas

Latvijas Mākslinieku savienībai – 80

Kultūras ziņas

Pirmatskaņojums Radioteātrī. Intara Rešetina debija

Linda Olte filmē debijas spēlfilmu "Māsas"

Ieskats Lindas Oltes filmas «Māsas» uzņemšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēc piespiedu pauzes pilnā sparā turpinās režisores Lindas Oltes debijas spēlfilmas “Māsas” uzņemšana. Filmas estētika liek steigties, jo jāpaspēj uzfilmēt pavasarī – pirms ir saplaukušas koku lapas. Filmas galvenās varones ir bērnu namā augušas māsas, kurām paveras iespēja tikt adoptētām uz Ameriku, taču šī perspektīva šķiet vilinoša tikai vienai no meitenēm. Šis būs uz patiesiem notikumiem balstīts kinostāsts.

Bērnu nams “Māsu” filmēšanas vajadzībām izveidots kādā jaunbūvē, ko ieskauj Rīgas daudzstāvu blokmājas. Vēl kailie koki šo ainavu padara skaudrāku. Filmas māksliniece Laura Dišlere uzsver šīs apdzīvotās, bet nedraudzīgās vides nozīmi filmā. Režisore Linda Olte vairāku gadu garumā apciemojusi Latvijas bērnunamus un iepazinusi tur mītošo bērnu ikdienu.

Linda Olte skaidro:

“Es to redzu nedaudz plašāk – ka māsas nav tikai šīs vienas ģimenes māsas, bet arī šīs daudzās meitenītes, kas ir bērnunamā.

Arī viņas ir kaut kādā ziņā māsas. Bieži vien, nākot uz laukuma, man ir tā sajūta – kā lai mēs dabūjam to īstumu, to skaudrumu, kas ir tur.”

Režisore šo tēmu pārbaudījusi pati savā dzīvē, uz vienu gadu kļūstot par viesģimeni bērnunama bērniņam. Tēma nelika mierā, un sākotnējā iecere bija veidot dokumentālu filmu par bērnunamā augušām māsām, kas pārtapa spēles kino projektā. Elita Kļaviņa spēle bērnunama direktori. Viņas par savu varoni saka: “Ierēdniecības nasta un visi papīru kalni dara savu. Viņa gribētu būt vēl empātiskāka un cilvēciskāka, bet nākas būt tādai mazliet ierēdnei un birokrātei.”

Filma ir starptautisks projekts. Trīs filmēšanas dienas notiks Itālijā, bet arī pašlaik, Latvijas filmēšanas periodā, radošajā grupa strādā vairāki itāļu kolēģi. Itāļu kinooperators Haralds Eršbaumers ar filmas operatoru inscenētāju Aleksandru Grebņevu ir pazīstams jau kopš studiju laika Berlīnē. Pirms diviem gadiem abi sadarbojušies citā filmā.

Līdzās profesionālajiem aktieriem bērnunama skolotāju lomās dažāda vecuma bērni atveido audzēkņus. Galvenajās māsu lomās ir 9 un 13 gadus vecas meitenes – mazās māsas Diānas lomā iejūtas Gerda Aljēna, bet dumpinieci Anastasiju atveido Emma Skirmante. Lai atrastu lomām piemērotas, tiešas un jūtīgas meitenes, tika izsludināts aktieru atlases konkurss.

Jaunā aktrise Emma Skirmante stāsta: “Man jāspēlē kaut kas bēdīgs un dziļš, un es saprotu, ka es to nevaru salīdzināt ar savu dzīvi, jo man tādas situācijas nav bijušas. Jo tiešām galvenā varone Anastasija, visi tie cilvēki, kas ir viņai apkārt, dara viņai pāri. To nav viegli atveidot, tā ir smaga tēma.”

Filmēšana turpināsies vēl maijā un jūnijā, bet uz ekrāniem filmu plānots izlaist 2022. gada martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti