Festivāla laikā piedāvā filmas par sievietēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kā ik gadu, arī šogad 20. martā Latvijā svin starptautisko Frankofonijas dienu. Frankofonijas dienas notikumu laikā jau trešo gadu pēc kārtas tiek rīkots Frankofono filmu festivāls, kura programmā, atbilstoši šī gada svētku vadlīnijām, iekļautas sieviešu tēmai veltītas filmas franču valodā.

Frankofono filmu skate, kas tiks atklāta 20. martā, līdzās Āfrikāņu filmu festivālam, ir viens no Latvijas Frankofonijas dienu centrālajiem notikumiem. Šajā festivālā ar savām filmām piedalās tās frankofonās valstis, kuru vēstniecības atrodas Rīgā. Šogad tās ir Francija, Beļģija, Šveice, Grieķija, Čehija. Katrai vēstniecībai tā ir lieliska iespēja dalīties ar savas valsts kultūras mantojumu franču valodā.

Filmas skatītāju iemīļotajam festivālam tiek rūpīgi atlasītas. Tās ir vai nu franču valodā, vai ar subtitriem franču valodā, taču visām filmām pieejams tulkojums latviešu valodā. Filmu skates seansu programma pieejama kinoteātra "K.Suns" mājas lapā.

Šveices vēstniecība šogad prezentēs divas dokumentālas filmas – “Argeriha” un “Kinoteātra “Kapitolijs” mazā dāma”. 2012. gada filmā “Argeriha” režisore Stefānija Argeriha atspoguļo savu vecāku - pianistu Martas Argerihas un Stefana Kovaceviča – ģimenes dzīvi, savukārt “Kinoteātra “Kapitolijs” mazā dāma” stāsta par Losannas kinoteātra leģendāro direktori Lisjēnu Šnegu.

Francijas vēstniecība piedāvās Fransuā Ozona nu jau par klasiku kļuvušo “Astoņas sievietes” un sirsnīgu režisora Filipa Legē skatījumu uz vīrieša un sievietes pasauli filmā “Sievietes no sestā stāva”.

Grieķijas vēstniecība šī gada skatei izvēlējusies pēc Čehova darba motīviem uzņemto Mihaela Kakojana filmu “Ķiršu dārzs”, savukārt Čehijas vēstniecības piedāvātā Filipa Renča filma “Romāns sievietēm” atspoguļo mūsdienīgu sieviešu “īstās mīlas” meklējumus.  

Franču valodai un kultūru dialogam veltītos svētkus - Frankofonijas dienas - Latvijā rīko Francijas institūts un Francijas vēstniecība kopā ar Austrijas, Beļģijas, Čehijas Republikas, Grieķijas, Kanādas, Moldovas un Šveices vēstniecību. Dienu uzdevums ir nostiprināt  un popularizēt franču valodu un kultūru daudzveidību.

Ik gadu svētkiem tiek izvēlēta kāda nozīmīga tēma. Šogad tās veltītas frankofonai sievietei. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti