Daira Āboliņa: «Oskars» bez amerikāņu kases grāvējiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kļuvuši zināmi ikgadējas ASV kinoakadēmijas balvas "Oskars" ieguvēji. Krāšņā, visas pasaules kino sabiedrības kvēli gaidītā ceremonija tradicionāli norisinājās Losandželosā. Kā norāda kino kritiķe Daira Āboliņa, šogad situācija bija ļoti specifiska, jo jau nomināciju sarakstā nav lielu amerikāņu kases grāvēju.

Kā norāda Daira Āboliņa, vienīgā no "Oskaram" nominētajām filmām, kas atbilst klasiskam amerikāņu kino, ir "Amerikāņu snaiperis".

Kā vēstīts, "Oskara" balvu kategorijā "Labākā filma" saņēma Alehandro Gonsalesa Injaritu drāma ar komēdijas elementiem "Putncilvēks". Tā ieguva vēl trīs "Oskara" statuetes - par labāko režisoru, orģinālscenāriju un operatora darbu.

"Es teiktu ļoti vienkārši - seši tūkstoši cilvēku, kas var nodarboties ar šo filmu vērtēšanu, cilvēki kas šajā brīdī nav ļoti aizņemti savā darbā, kuri savā veidā var atrast laiku, kuri savā ziņā var kavēties savās personīgajās atmiņās, tad viņu filma ir "Putncilvēks". Jā, par šo traģiskāko mirkli radoša cilvēks dzīvē, jo īpaši Amerikas industrijā, kur tev ir jāsamierinās ar to. Jebkurā radošā industrijā ir jāsamierinās ar to, ka  novecošanas process ir ļoti sāpīgs," pauž Daira Āboliņa.

Viņa gan vērtē, ka iegūtās četras "Oskara" balvas nebūt nav daudz. "Četras statuetes - tas nav daudz kopēja Holivudas vēstures kontekstā. Tas ir maz. Kaut arī galvenās kategorijas "Putncilvēks" saņēma, tādas absolūtas uzvaras šogad nav. Jo nav šīs lielās, klasiskās amerikāņu filmas, vienkārši nav," norāda kino kritiķe.

Edijs Redmeins saņēma "Oskaru" kā labākais aktieris par zinātnieka Stīvena Hokinga attēlojumu  filmā "Teorija par visu". Džuliana Mūra "Oskaram" nominēta trīsreiz, šogad nominācija atnesa arī pašu statueti. Filma "Joprojām Alise" stāsta par lingvistikas profesori, kurai Alcheimera slimības dēļ sāk pasliktināties valoda.

"Tās ir ļoti tipiskas izvēles, kas attiecas uz aktieriem. Tāpēc, ka visi, kas grib saņemt "Oskaru", viņiem ir jāspēlē cilvēki ar, es atvainojos, īpašām vajadzībām vai ar kādiem īpašiem slimības simptomiem, vai ar kādiem psiholoģiskiem defektiem. Tas izklausās ciniski, bet skaidrs, ka no aktiera profesionalitātes viedokļa, jā, šis ir ārkārtīgi skrupulozs darbs," vērtē Daira Āboliņa, gan atzīstot - šādas lomas neesot vieglas. "Latvijā varbūt vienīgi Jaunā Rīgas teātris uz skatuves var kaut ko tādu izdarīt. Kinematogrāfā tas prasa ļoti, ļoti spēcīgu aktiera meistarību, psiholoģisku iedziļināšanos to visu parādīt uz ekrāna," norāda kino kritiķe.

Balvu nominācijā Labākā ārzemju  filma saņēma poļu režisora Pāvela Pavļikovska kinolente "Ida". Daira Āboliņa norāda: ""Ida" ir politisks lēmums. "Ida" ir arī ļoti izcils kinematogrāfisks darbs - katrs kadrs, katrs attēls filmā līdzinās melnbaltam klasiskam foto attēlam, zelta griezumu varat meklēt šajos kadros, kā tie ir uzbūvēti, kāds ir kadra dziļums, kāds ir gaismojums. Tas ir brīnišķīgs kino, arī ar savu politisku kontekstu. Tas ir jaunas mūķenes stāsts, kura atklāj savas dzimtenes noslēpumu, savu pagātni, mēģina sakārtot savas attiecības pati ar sevi, ar savu kaislību par dzīvi, par Dievu un vienlaicīgi arī savu pagātni."

Kā vēstīts, ārzemju filmu kategorijā uz "Oskaru" pretendēja arī Igaunijas filma "Mandarīni" ("Tangerines") un Krievijas kinolente "Leviatāns".

 "Leviatāns", jā, protams, tā ir filma, kura šogad strādā pasaulē, bet es domāju, ka krievu jautājums šobrīd pasaulē ir tik jūtīgs, ka vieglāk bija par to nenobalsot, nekā nobalsot," "Oskara" balvas laureātus vērtē kino kritiķe Daira Āboliņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti