Kultūras ziņas

Anitas Melderes "Vasaras laiks"

Kultūras ziņas

Benzīnvīra piedzīvojumi "Dirty Deal Teatro"

Latviešu sievietes dzīvesstāsts zviedru filmā

«Ceļa gals» - smeldzes pilna zviedru režisores filma par latviešu sievieti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latgale ir ne vien latviešu, bet arī arvien pieaugošas ārzemnieku intereses objekts. Šoreiz runa ir par zviedru dokumentālisti Modu Nīkanderi, kura iepriekš veidojusi filmu par mūsu izcilās fotogrāfes Intas Rukas dzīvi. Šoreiz abas sadarbojušās dokumentālās filmas "Ceļa gals" tapšanā. Sociāli aktuālais, dzejiskais un eksistenciālas smeldzes piesātinātais darbs stāsta par Dainu – nomalē dzīvojošas sievietes attiecībām ar pieaugušajiem bērniem un pagātnē izdarīto izvēļu sekām tagadnē.

Dainas ikdiena ir savrupa, līdz tuvākajam ceļam jāmēro trīs kilometri, viņas mājās nav nedz elektrības, nedz ūdens krāna. Filma pēta latviešu sievietes spēka un enerģijas avotu skarbos, pēc daudzu domām, teju vai normālai dzīvei nepiemērotos apstākļos.

Savulaik Daina un viņas bērni palika bez ģimenes galvenā apgādnieka - nomira viņas vīrs. Jaunībā izdarītā izvēle apmesties uz dzīvi Latvijas pierobežā šodien liek saskarties ar vientulību. Kad Daina jūtas pavisam vientuļa, viņa dodas uz kapiem pie dzīvesbiedra, sēž tur ilgas stundas un sarunājas ar vīru, it kā viņš būtu vēl tepat blakus.

Periodiski viesojoties Latvijā, zviedru režisore Moda Nīkandere mūsu valsti iepazinusi jau kopš deviņdesmito gadu sākuma. Pirmajā tikšanās reizē viņa latgalietei Dainai neizpratnē vaicājusi, kā šī sieviete vienatnē aizvada tumšos un ilgos ziemas vakarus. "Es kavējos atmiņās," atbildējusi Daina.

"Manuprāt, starp latviešiem un zviedriem ir vairākas būtiskas līdzības. Es uzskatu, ka latviešu sievietes ir ārkārtīgi spēcīgas. Šis spēks manī atstājis neizdzēšamu iespaidu. No Dainas esmu iemācījusies katru dienu izjust un izbaudīt līdz vissmalkākajām niansēm," stāsta režisore.

Abi Dainas bērni ir emigrējuši – dēls devies uz Norvēģiju, bet meita uz Itāliju. Režisore filmā iemūžinājusi arī Dainas meitas ģimenes ciemošanos Latvijā un saskarē ar viņiem gluži neierastu realitāti. Bet īpašu gaisotni šim dokumentālā kino darbam piešķir emocionāli trāpīgās Dainas ģimenes fotogrāfijas, kuru autore ir Inta Ruka.

„Varbūt ir jāsaprot viņu situācija un ka dzīve citreiz varbūt nav tik viegla – tā samaļ cilvēkus, un tu neesi tik stiprs turēties pretī un tu varbūt esi vārgāks, bet tas jau nenozīmē, ka tu esi sliktāks un ka esi izdarījis nepareizu izvēli, bet - kurš no mums nav izdarījis nepareizu izvēli?” spriež Inta Ruka.

Filma sadarbībā ar Zviedrijas televīziju veidota četrus gadus, tā iekļauta prestižā Eiropas Raidorganizāciju festivāla "Prix Europa" dokumentālo filmu konkursa programmā, kur divsimt kandidātu konkurencē ierindojās godpilnajā astotajā vietā.

Filmu "Ceļa gals" trešdienas, 25. februāra, vakarā būs iespējams noskatīties kinoteātrī ”Splendid Palace”. Seansu klātienē vēros arī filmas galvenā varone.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti