Kultūras ziņas

"Survival Kit 6" utopisko pilsētu festivāls

Kultūras ziņas

Leļļu festivāls Rīgā

Bulgārijas dokumentālā kino cenzūra

Baltijas jūras dokumentālo filmu forumu atklāj ar skandalozu filmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums Rīgā 3.septembrī atklāts ar Bulgārijā veidoto filmu "Tēvocis Tonijs, trīs muļķīši un VDK", kas izraisījusi diskusijas un sabiedrības satraukumu Bulgārijā.

"Trīs muļķīši" ir Bulgārijas vispazīstamākais animācijas seriāls, kas pasaules slavu ieguva pagājušā gadsimta 70.gados. Par seriāla oficiālo veidotāja seju visus gadus, apceļojot filmu festivālus un iegūstot starptautisku atpazīstamību, tika prezentēts komunistiskajam režīmam lojālais filmas režisors Doņo Doņevs. Par otru, patieso filmas autora Antoniju Trajanova ieguldījumu pēc tā laika Bulgārijas kompartijas cenzūras netika runāts, jo režisors esot atteicies stāties partijā un sadarboties ar režīmu.

Jaunās režisores Vesela Kazakova un Mina Mileva bijušas Antonija Trajanova skolnieces, tādēļ nolēmušas atklāt patiesību un reabilitēt nu jau aizsaulē aizgājušo pasniedzēju.

"Neviens nezināja patieso stāstu, kas slēpjas aiz šī vispopulārākā Bulgārijā animācijas stāsta. Tas izraisīja skandālu. Cilvēki bija ļoti pārsteigti, ka šīm filmām patiesībā ir divi autori, nevis viens. Viņa milzīgais darbs bija šī seriāla veiksmes pamatā," stāsta Vesela Kazakova.

Filmas demonstrēšana šogad Bulgārijā joprojām provocēja virkni negāciju, pasludinot jaunās režisores par nevēlamām turpmāk piedalīties Bulgārijas kino industrijā. Doņeva radinieki vienpusīgi lauza līgumu ar tās veidotājiem par filmas izmantošanas tiesībām, kas savukārt raisīja aktīvu sabiedrības diskusiju par autortiesībām un cenzūru Bulgārijā šodien.

"Mums likās, ka Bulgārijas kino situācija ir ļoti laba, tāpēc bijām pārsteigtas, kas notika pēc mūsu filmas izrādīšanas. Sekojošā reakcija parādīja mūsu sabiedrību spogulī," norāda Mina Mileva.

"Man dokumentālais kino ir ļoti svarīgs, jo tas stāsta par patiesību gan šīs filmēšanas grupas gadījumā, gan vispār," uzsver Vesela Kazakova.

Tēvoča Tonija stāsts, filmas laikā ielūkojoties viņa zīmējumu kastēs, liek aizdomāties par lietu kārtību un par to, pēc kādiem cenzūras un politikas principiem tiek pakļauti mākslinieku likteņi toreiz un tagad.

Kā jau vēstījām, Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā iekļautas deviņas starptautisku atzinību guvušas filmas no Dānijas, Norvēģijas, Vācijas un citām valstīm, kas vēsta par dažādām, arī Latvijā aktuālām tēmām - dabas piesārņojumu, sociālo nevienlīdzību, kultūrvēsturiskiem un biogrāfiskiem notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti