Labrīt

Ministre: Algas pedagogiem ir jāceļ, tam jānotiek kopā ar skolu tīkla sakārtošanu

Labrīt

Māris Riekstiņš: Lielākā daļa Krievijas sabiedrības patlaban vienkārši cenšas izdzīvot

Tuvojas spēlfilmas "Mātes piens" pirmizrāde

Apdullināt realitāti. Tuvojas spēlfilmas «Mātes piens» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tieši pēc nedēļas, 1. februārī, kinoteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvos daudzu ļoti gaidītā Ināras Kolmanes spēlfilma "Mātes piens". Tās pamatā ir Noras Ikstenas pasaulē populārā romāna motīvi. Filmas darbība norit padomju gados, un tās centrā ir mātes un meitas attiecības uz sarežģītu vēstures notikumu fona. Kad filma tika iecerēta, pat nojaust nevarēja, ka šis fons atkal varētu kļūt tik aktuāls.

Filmas stāsts pamatā norit pagājušā gadsimta 70. un 80. gados. Tā centrā ir jauna, daudzsološa ārste Astra, kurai sākotnēji šķietami paveras spožas izaugsmes iespējas, līdz kāds gadījums Ļeņingradā pilnībā sagrauj viņas karjeru un drīz vien arī visu viņas dzīvi. Par vienīgo atbalstu cīņā ar depresiju un bezspēcību Astrai kļūst viņas meita Nora.

Kā stāsta režisore Ināra Kolmane, grāmatu lasot jau pirmo reizi, viņa to redzēja bildēs, un viņai bija skaidrs, ka vēlas to ekranizēt. Vēl lielāks stimuls tam bija romāna autores Noras Ikstenas atbalsts.

Kad filmu sāka uzņemt, nebija ne jausmas, ka vēsturiskais padomju laika fons tik ļoti varētu rezonēt ar šodienu, atzīst Ināra Kolmane: "Tā elpa ir pakausī. Arī redzot to, kas notiek Ukrainā, un redzot, kas notiek ar Krievijas cilvēkiem. Filmā man, protams, vissvarīgākās ir cilvēciskās attiecības, kas tajā atveidotas, bet šis padomju fons man bija ļoti svarīgs, lai cilvēkiem atgādinātu, kā mēs īstenībā dzīvojām, un lai jaunajai paaudzei rastos priekšstati par to."

Astras meitas Noras lomu filmā atveido Rūta Kronberga, ko jau iepazinām kā mazo Billi Ināras Kolmanes filmā "Bille". Noras lomā Rūta ir lieliska savā saspēlē ar aktrisi Maiju Doveiku, kura atveido galveno – Astras lomu. Doveika atzīst, ka Astru šajā stāstā sagrauj laiks un sistēma, kas tajā valda, bet stāsts ir vispārināms un daudznozīmīgs: "Es teikšu, ka laiks varētu būt tikai viens no līdzīgiem faktoriem, kādi var būt cilvēka dzīvē.

Cilvēka dzīvi tikpat labi var iznīcināt despotiski vecāki, neticība sev vai veselības problēmas. Daudzi līdzīgi faktori var sagraut cilvēku, cilvēka spēju augšāmcelties kādās ļoti smagās situācijās.

Attiecībā par saspēli ar Rūtu – Noras lomā ir jābūt ļoti gudrai meitenei. Rūta tieši tāda arī ir. Viņa ir ļoti gudra gan tajā, kā viņa darbojas uz laukuma, gan arī, cik vienkārši viņa prot tvert lietas. Tāpat es apbrīnoju viņas humoru un sirsnīgo ieguldīšanos tajos uzdevumos, ko mums lika režisore."

Par savu varoni Maija Doveika saka: "Viena no baiļu tēmām Astras dzīvē ir nespēja pretoties šiem saviem dēmoniem, nespēja atrast prieku dzīvē un nespēja redzēt jēgu dzīvei. Astra mēģina apdullināt realitāti. Kā Imants Ziedonis kādā epifānijā saka – apdullināt var ar spēļu kauliņiem, ar kārtīm, ar opiātiem. Un Astra arī savā ziņā mēģina apdullināt šo realitāti, kas ir skarba liecība tam, cik salauzti ir viņas sapņi, cik bezcerīga ir tuva un tāla nākotne."

Mūziku Ināras Kolmanes spēlfilmai "Mātes piens" komponējis Raimonds Tiguls. Filmas pirmizrāde būs 1. februārī kinoteātrī "Splendid Palace", no 2. februāra to izrādīs visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti