Aizsaulē devušies kinooperatore Rūta Urbasts un skaņu režisors Gļebs Korotejevs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Aizsaulē devušies divi patiesi izcili kinematogrāfisti - kinooperatore Rūta Ināra Urbasts (84) un skaņu režisors Gļebs Korotejevs (93), pavēstīja Latvijas Kinematogrāfistu savienības
priekšsēde Ieva Romanova.

Atzinības krusta kavaliere, Valsts kultūrkapitāla fonda mūža stipendiāte Rūta Ināra Urbasts (09.09.1933.- 23.07.2018.) beigusi Maskavas kino institūtu VGIK 1960. gadā. Viss Rūtas Ināras Urbasts radošais mūžs aizritējis spraigajā dokumentālo filmu un kinohroniku uzņemšanas darbā Rīgas kinostudijā. Uzņemti aptuveni 700 sižeti kinožurnāliem “Padomju Latvija”, “Māksla” un “Sporta apskats”. Tiem raksturīgs ass redzējums un situācijas izpratne, izteiksmīgs kadra mākslinieciskais risinājums. Viņas darbu klāstā ir dokumentālās filmas par dabu, par sportu, par izcilām personībām. 1990.gadā uzfilmēta “Deklarācija”, “Diena pirms neatkarības”, 1991.- “Janvāra rekviēms”.

Izvadīšana piektdien, 27.jūlijā, plkst. 14 no Rīgas 1. Meža kapiem.

Valsts kultūrkapitāla fonda mūža stipendiāts Gļebs Korotejevs (01.06.1925.- 23.07.2018.) - vienmēr draudzīgais, vīrišķīgais un iznesīgais džentemenis, zvērinātais profesionālis ar izgudrotāja un avangardista dzirksti - ir bijis spilgts paraugs jaunajiem kolēģiem.

Gļebs Korotejevs dzimis Baku 1925.gada 1.jūnijā. Pēc Ļeņingradas Kinoinženieru institūta beigšanas 1949.gadā saņēmis norīkojumu uz Rīgu. Kopš 1951.gada visu savu radošo mūžu nostrādājis Rīgas kinostudijā un ir skaņu režisors ap 50 Latvijas mākslas filmām, sākot ar „Latviešu strēlnieka stāsts” (1958), arī  divām Latvijas Kultūras kanonā iekļautajām filmām - „Limuzīns Jāņu nakts krāsā” (1981) un „Nāves ēnā”(1971). Viņa kontā ir arī ''Vella kalpi'' (1970), ''Zobena ēnā'' (1976), ''Svešās kaislības'' (1983), ''Divi'' (1965), kas apbalvota Maskavas, Kannu un citos starptautiskos kino festivālos, ''Pie bagātās kundzes'' (1969), kas ir skaņas ieraksta patiess meistarstiķis.


 

Filmā ir sinhronā skaņa! Gan epizodēs uz ielas, gan paviljonā, kur operatori un gaismotāji staigājuši zeķēs, lai nebūtu soļu trokšņu. Tas paveikts 1969.gadā, kad filmēšanas aparatūra bija ar mēreni skaļu tarkšķi un tehnikas dzelži smagi un klaudzoši...
Izvadīšana ceturtdien, 26.jūlijā, plkst. 13 no Rīgas Krematorijas Lielās zāles uz Raiņa kapiem.

Latvijas Kinematogrāfistu savienība izsaka visdziļāko līdzjūtību Rūtas Ināras Urbasts un Gļeba Korotejeva piederīgajiem, draugiem un kolēģiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti