9. maijā īpašā filmas «Mūris» seansā diskutēs Sīmanis, Rītups un Freibergs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Trešdien, 9. maijā, pl. 17.30 kinoteātrī "Splendid Palace" notiks īpašs dokumentālās filmas "Mūris" seanss. Vispirms tiks izrādīta filma, bet pēc tās par filmas ierosinātām tēmām sarunāsies režisors Dāvis Sīmanis, žurnāla “Rīgas Laiks” izdevējs Arnis Rītups un kinozinātnieks Viktors Freibergs.

Filma tapa kā vizuāla dienasgrāmata, sākotnēji nemaz nenojaušot par to, kādus stāstus ceļš robežas abās pusēs piedāvās. Viena situācija veda pie nākamās, tādējādi arvien vairāk paplašinot kontekstu tam, kas notiek Eiropas Savienības un Krievijas pierobežā. Filmā iekļauta arī epizode ar Uzvaras dienas svinībām 2016. gada 9. maijā Daugavpilī,  informēja Nacionālā kino centra vecākā referente nozares informācijas jautājumos Kristīne Matīsa. 

Filmas “Mūris” režisors Dāvis Sīmanis, aicinot skatītājus uz 9. maija seansa diskusiju, saka: “Iespējams, filma “Mūris” uzdod vairāk jautājumu, nekā cenšas atbildēt ar kādu vienu universālu atbildi uz tiem.

Tas ir mēģinājums saprast sevi, tādējādi arī aicinājums skatītājiem domāt kopā ar filmu un rast kādu saprašanās iespēju arī pēc tās noskatīšanās.”

"Latviešu skatītāja uzmanību, protams, piesaistīs 9. maija svinības, kuras filmā parādās izvērsti un divkārt – Draudzības kurgānā un Daugavpils centrā. Protams, atklāti staļiniskā retorika šajos svētkos un Krievijas karogi Latvijas pilsētu ielās tiešām rada bažas un sašutumu. Taču pietiek mazliet rūpīgāk pavērot visu 9. maija traci, lai saprastu: tas ir "hibrīdstaļinisms", plašsaziņas līdzekļu un propagandas radīta virtuālā realitāte, kurai ir ļoti maz sakara ar to, kā realitātē funkcionē Krievijas valsts. Tie paši ļaudis, kas "nolaiž" tvaiku orģiastiskajās Uzvaras dienas svinībās, nākamajā dienā domā par to, kā atdot hipotekāros kredītus, un feisbukā dalās ar pēdējā Eiropas ceļojuma bildītēm. Mūsdienu Krievija patiesībā ir staļinisma noliegums, nevis tā iemiesojums," recenzijā par filmu “Mūris” portālā “Satori” raksta politologs Ivars Ījabs.

Filma “Mūris” ir Latvijas un Čehijas kopražojums, producējošā studija – "Ego Media", radošajā komandā ietilpst arī galvenais operators Aigars Sērmukšs, montāžas režisore Anna Rindova (Anna Ryndova), skaņu režisors Vāclavs Flegls (Václav Flegl), producenti Guntis Trekteris un Radims Prohāzka (Radim Procházka).

Filmas tapšanu atbalstījuši Latvijas Nacionālais kino centrs, MEDIA programma "Creative Europe" un Čehijas Filmu fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti