Mūžībā devies izcilais britu aktieris Toms Vilkinsons

75 gadu vecumā sestdien mūžībā devies izcilais britu aktieris Toms Vilkinsons, kurš skatītāju atmiņā palicis ar spilgtām lomām dažādu žanru filmās, sākot no vēsturiskām drāmām līdz pat aušīgām komēdijām.

Par skatītāju mīluli Vilkinsons kļuva pēc 1997. gada britu komēdijas "Visu vai neko" (The Full Monty), kas vēstīja par sešu bezdarbnieku centieniem nopelnīt iztiku, uzsākot striptīzdejotāju karjeru.

Vilkinsons atcerējās, ka tolaik viņam bijusi izvēle starp vadošu lomu kādā TV seriālā un "Visu vai neko", kas tika veidota kā mazbudžeta filma.

"Es zvanīju draugam, un viņš teica: "Izvēlies TV, izvēlies TV!" Taču es nesekoju viņa padomam, un TV seriāls izrādījās sūds," britu laikrakstam "The Guardian" stāstīja Vilkinsons.

Savukārt "mazbudžeta" filma "Visu vai neko" kļuva par vienu no lielākajiem kases grāvējiem britu kino vēsturē un sagādāja Vilkinsonam arī Britu Kinoakadēmijas balvu (BAFTA) par labāko sniegumu otrā plāna lomā.

Pēc šī panākuma Vilkinsons kļuva pieprasīts arī Holivudā, kur filmējies kopā ar spožākajām Holivudas zvaigznēm.

Viņa rēķinā ir divas nominācijas "Oskara" balvai; pēdējā no tām par lomu 2007. gada filmā "Maikls Kleitons", kur Vilkinsons spēlēja kopā ar Džordžu Klūniju.

"Toms padarīja labāku katru projektu, katru aktieri. Viņš bija elegances iemiesojums, un mums visiem viņa ļoti pietrūks," par kolēģa nāvi sēro Klūnijs.

Vilkinsons ir nospēlējis vairāk nekā 130 lomu kino un TV, turklāt guvis panākumus ļoti dažādos žanros: vēsturiskās drāmās (Iemīlējies Šekspīrs, Meitene ar pērļu auskaru), trilleros (Maikls Kleitons, Rēgu rakstnieks), neatkarīgā kino šedevros (Guļamistabā, Gaišo atmiņu mūžīgais starojums) un komēdijās (Viesnīca "Diženā Budapešta", Vislabākā eksotiskā viesnīca Kliņģerīte).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti