Kino, neizejot no mājas. Kristīne Simsone par jaunākajām filmām

Rudens un ziemas mēneši ir laiks, kad kinoteātros un straumēšanas vietnēs blīvi ieplūst Holivudas kinodarbi – studijas tos izlaiž, gatavojoties tā sauktajai balvu sezonai. Proti, gada sākumā tiek pasniegti gan "Zelta globusi", gan "Oskari", arī citi kino apbalvojumi. Šo darbu vidū arī redzami ļoti tipiski Holivudas kinodarbi – naratīvas filmas ar lielākām vai mazākām devām patosa, nereti fabulas formātā. Par jaunumiem kino stāsta kinokritiķe Kristīne Simsone.

Kino, neizejot no mājas.
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Naieda" / "Nyad"

No piektdienas, 3. novembra, straumēšanas vietnē "Netflix" būs skatāma biogrāfiskā drāma – spēlfilma – "Naieda", kas tapusi dokumentālistes Elizabetes Čajas Vasareli un Džimija Čina režijā. Filma vēsta par peldētāju Diānu Naiedu, kas 2013. gadā esot šķērsojusi Floridas šaurumu, nopeldot aptuveni 180 kilometrus bez apstājas. Naiedas sasniegums gan ir kontroversijas apvīts, taču filmā šaubas nekādi netiek apskatītas – filma ir veidota kā varoņstāsts un sporta drāma, kurā galvenais konflikts notiek galvenajai varonei pašai ar sevi, cenšoties izaicināt savas spējas.

Titullomu spēlē amerikāņu kino un teātra aktrise Anete Beninga, uz kuras snieguma turas teju visa filma. Ja nebūtu otrā plāna lomu spēlējošās Džodijas Fosteres, "Naiedu" varētu dēvēt par vienas sievietes "šovu".

Pieņemu, ka daudz interesantāk būtu skatīties filmu, kas pilnībā neignorē publiski izskanējušās diskusijas par Naiedas sasniegumu ticamību, taču tad tā būtu cita filma – drāma vai dokumentālais stāsts. Savukārt

šis darbs ir patosa caurvīts varoņstāsts par mūžseno nepadošanās tēmu, ar tādu pašu dramaturģiju, kāda piemīt aizraujošai sporta spēlei.

Filma skatāma Netflix.com no 3. novembra.

"Mums neredzamā gaisma" / "All the Light We Cannot See"

No ceturtdienas, 2. novembra, straumēšanas vietnē "Netflix" būs skatāms miniseriāls "Mums neredzamā gaisma", kas balstīts Entonija Dora tāda paša nosaukuma romānā. Dora romāns, kas izdots arī latviešu valodā, 2015. gadā saņēma Pulicera balvu. Četras sērijas garo kinodarbu veidojis Stīvens Naits kopā ar režisoru un producentu Šonu Leviju, kas seriālu pasaulē zināms ar darbu pie zinātniskās fantastikas darba "Stranger Things".

Seriāls veidots kā vēsturiska piedzīvojumu drāma, kuras sižets risinās Otrā pasaules kara laikā nacistu okupētajā Francijā. Stāsts seko diviem varoņiem – neredzīgai pusaugu meitenei, kas ik dienas raida radio – gan lasot Žila Verna darbus, gan lūkojot atrast pazudušos radiniekus. Otrs varonis ir kāds jauns vācu vīrietis, kas pret savu gribu iesaukts Trešā reiha armijā kā radists. Abus vieno bērnībā radio dzirdētas pārraides, kas palīdzējušas saglabāt cilvēcību.

"Mums neredzamā gaisma" ir seriāls dažādu vecumu mērķauditorijai, sākot ar pusaudžiem. Te mijas vēsturiski notikumi ar piedzīvojumu žanra papildinājumiem un gandrīz vai mītiskiem ielaidumiem (piemēram, antivaroni, kas apsēsts ar noslēpumainu dimantu). Kas ir lieliski – Holivuda, šķiet, beidzot ir sadzirdējusi gadiem ilgos protestus un galveno varoni nespēlē kāda labi zināma zvaigzne, bet Marīloras loma ir uzticēta neredzīgai aktrisei – Fulbraita stipendiātei Ārijai Miai Loberti, kurai šī ir pirmā loma kino. 

Lai arī filmas stāsts vēsta par Otro pasaules karu, to nav iespējams skatīt atrauti no šā brīža konteksta – tā it kā brīdina par to, ka cilvēcības saglabāšana juku un kara laikos ir grūts darbs, nevis pašsaprotama lieta. Visdiskutablākais filmā ir vācu aktiera Luisa Hofmana spēlētā vācu karavīra tēls.

To vērojot, nākas uzdot jautājumu, cik daudz iespējams cilvēkam likt darīt pret paša gribu un kur tiek vilktas robežas.

Seriāls skatāms Netflix.com no 2. novembra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti