Mūzikas un kino krustpunkti – seriāls un lektorijs uz lielajiem ekrāniem

Šonedēļ uz kino ekrāniem nonāks seriāls par Dziesmu un deju svētkiem "Kolektīvs", savukārt kinolektorijs "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" pievērsīsies amerikāņu režisora Viljama Vailera filmai "Smieklīgais skuķis". Nedēļas aktualitātes apkopojusi kinokritiķe Kristīne Simsone.

Mūzikas un kino krustpunkti – seriāls un lektorijs uz lielajiem ekrāniem
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Kolektīvs"

Jau pēc mēneša sāksies Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētki, un šim notikumam par godu ir tapis LMT oriģinālseriāls "Kolektīvs". Tas no 1. jūnija bez maksas būs skatāms LMT Viedtelevīzijā, bet no 30. maija – seansos kinoteātros Rīgā un citviet. Seriāls tapis studijas "fon Films" paspārnē; studija plašākam skatītāju lokam ir pazīstama ar komēdiju "Kriminālās ekselences fonds", kas savulaik kļuva par sava veida rekordisti, noturoties kinoteātru repertuārā vairāk nekā pusgadu.

"Kolektīva" sēriju autori ir Aiks Karapetjans un Oskars Rupenheits, kā arī Edgars Kaupers un Aivars Čivželis. Katra sērija, kas ir no padsmit līdz divdesmit minūtēm gara, vēsta kādu stāstu par Dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Seriālā pārstāvēti dažādi žanri, sākot ar vēsturisku komēdiju par pretošanos padomju varas cenzūrai, 1985. gadā atskaņojot "Gaismas pili". Savukārt cita sērija Deju svētku skati izmanto par premisu šausmu filmai, kas savā ziņā citē Ari Astera "Saulgriežu kultu". Lomās redzams gan ekspolitiķis Einārs Repše (viņš tēlo kordiriģentu), gan arī diriģents Sigvards Kļava.

Seriāls "Kolektīvs" ir interesanta parādība no kontekstuāla skatpunkta – tas ir populārās kultūras darbs, kas nekonvencionālā manierē reflektē par vienu no mūsu nacionālajiem simboliem. Spekulēju, ka šī pieeja varētu raisīt diskusijas starp tiem, kas pret šo simboliku attiecas konservatīvāk, taču, manuprāt, arī šādas formas pārspriedumiem noteikti ir vieta mūsu kultūrtelpā; tie skatu uz dziesmusvētkiem dažādo un cilvēcisko.

"Smieklīgais skuķis"

Trešdien, 31. maijā, kinoteātrī "Splendid Palace" norisināsies lektorija "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" sezonas priekšpēdējais seanss – tajā būs skatāma amerikāņu režisora Viljama Vailera filma "Smieklīgais skuķis" ("Funny Girl"). Šai lektorija sezonai esot veltītai mūziklu žanram, arī Vailera filma ir muzikāla komēdijdrāma. Tās galvenajās lomās redzami leģendāri aktieri – Bārbra Streisande un Omārs Šarifs. Filma ir balstīta 20. gadsimta sākumā populārās aktrises un komiķes Fanijas Braisas dzīvesstāstā.

Lai arī uzņemta pēc Holivudas zelta laikmeta beigām – 1968. gadā –, filmā "Smieklīgais skuķis" sastopama visa šīs ēras grandiozitāte. Tā arī savā ziņā raksturo Vailera – tādu darbu kā "Romas brīvdienas" un "Ben-Hurs" režisora – rokrakstu. Pati Streisande ir teikusi, ja ir kāda filma, ar kuru viņa vēlētos, lai viņu atceras, tad tā ir šī.

Šī seansa lektore būs režisore un scenāriste Marta Elīna Martinsone – arī viņas režisētajā filmā "Tizlenes", atcerieties, bija sastopami mūzikla elementi.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti